SHARE

Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Caritativă „Sf. Vincențiu de Paul” Reșița vor organiza împreună luni, 26 iunie 2017, începând cu orele 19.00, la biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din municipiul de pe malul Bârzavei, o comemorare dedicate împlinirii a 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a mons. Paul Lackner.

 

Msgr. Paul Lackner s-a născut la 24 iulie 1919 in Jasenovo (actualmente în Serbia). La 12 septembrie 1943 a fost sfințit preot de către episcopul mărturisitor dr. h.c. Augustin Pacha în capela episcopală din Timișoara.

Prima sa activitate de capelan a desfășurat-o timp de doi ani și jumătate în parohia Giarmata, lângă Timișoara, după care a fost transferat la Reșița (noiembrie 1946). Aici a activat ca și capelan sub preotul-paroh canonic onorific Mathias Lischerong până la moartea acestuia la 24 noiembrie 1950. A devenit în continuare administratorul parohiei, preot-paroh și decan (protopop) romano-catolic de Caraș. La 14 noiembrie 1972, Fericitul Papă Paul al VI-lea i-a conferit titlul de Monsignore, capelan papal. A trecut la cele veșnice la 25 iunie 1987 și a fost înmormântat cu mare asistență la cimitirul nr. 3 din Reșița.

Mons. Paul Lackner nu a fost doar 41 ani preot la Reșița, ci el s-a interesat și de starea socială a credincioșilor săi, de istoria, cultura, muzica și arta comunității. Orele sale de religie, prelegerile ținute, cunoștințele sale muzicale au fost mult apreciate, ca de altfel și colecția sa de discuri cu muzica clasică. Una dintre activitățile preferate ale mons. Lackner a fost conducerea corului bisericii romano-catolice din Reșița și studierea istoriei acestor locuri. Un exemplu în acest sens îl constituie și lucrarea sa „Ein Versuch, die chor-musikalische Vergangenheit Reschitzas festzulegen. Ein Beitrag zur Musikgeschichte Reschitzas in der Zeitspanne 1826 – 1984 = O încercare de evocare a trecutului muzical-coral al Reşiţei. Incursiune în istoria muzicală a Reșiței în perioada 1826 – 1984“, o lucrare bilingvă, tradusă în limba română de prof. Gheorghe Colța, apărută sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița la Editura „Modus P.H.“ din Reșița, în anul 2000.

Comemorarea va debuta cu o Sfântă Liturghie celebrată la intenția defunctului păstor, după care va fi susținut un concert prezentat de corul parohial „Harmonia Sacra” condus de prof. Gheorghe Colța.

Cu prilejul comemorării, și de data aceasta, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților a realizat un plic filatelic ocazional cu ștampila aferentă.

La evenimentul comemorativ din 26 iunie sunt invitați toți cei care l-au cunoscut și cinstit pe prelatul reșițean precum și toți cei interesați.