Jubileul, respectiv aniversarea sfințirii bisericii catolice din comunitatea arădeană Guttenbrunn/Zăbrani au fost sărbătorite anul acesta, în mod festiv, pe 4 august. Cu această ocazie s-au marcat 150 de ani de la construirea impunătoarei, dar și foarte bine conservatei biserici (în interior).
Biserica romano-catolică din Zăbrani este una dintre cele mai mari biserici sătești din Banat, cu un interior foarte frumos și cu mult bun gust amenajat, în așa-numitul stil „baroc rural”. Liturghia festivă, celebrată de parohul Ionuț Cădărean, asistat de diaconul Ulrich Letzgus din Reutlingen, a atras joi, 4 august a.c., după-amiază, la biserică, oaspeți de aproape și de departe, precum și pe locuitorii români din sat. Părintele Cădărean a subliniat bucuria de a vedea această biserică aproape plină din nou.
Printre invitații de onoare s-au numărat: consulul Germaniei la Timișoara, Regina Lochner, subprefectul județului Arad, dr. Doru Sinaci, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Răzvan Cadar și președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, dr. Johann Fernbach, președintele federal al Landsmannschaft Banater Schwaben din Germania, Peter-Dietmar Leber, președinta Fundației Adam Müller Guttenbrunn, Erna Paler și titularul biroului de contact al Landsmannschaft din Timișoara, recent deschis, Walter Altmayer. Administrația locală, reprezentată de primarul Dănuț Codrean, ceilalți consilieri comunali și parohia au invitat apoi pe toată lumea la o cină festivă comună la Căminul Cultural. O delegație a pompierilor voluntari și două perechi în costume tradiționale din grupul Banater Rosmarein din Timișoara au dat un farmec aparte Liturghiei celebrate bilingv.
Hiltrud Leber, vice-președinte al Asociației Șvabilor din Guttenbrunn emigrați în Germania (HOG), i-a oferit părintelui Cădărean o lumânare de la mănăstirea benedictină din Scheyern. Dr. Franz Metz, cu soliștii Simona Negru, Wilfried Michl și Anna Maria Popan, a asigurat cadrul muzical al Liturghiei și au oferit după aceea un concert de muzică bisericească cu lucrări ale mai multor compozitori din Banat. În timpul pauzei de după Liturghie, vizitatorii au avut ocazia să vadă o expoziție despre parohia Guttenbrunn, amenajată special pentru acest eveniment sub balconul orgii, cu imagini și documente despre biserică, cler, școală, corul bărbătesc, arhiva muzicală și alte cărți și fotografii din arhivele parohiei Guttenbrunn și din fondul răposatului paroh local, Jakob Pless, care a avut aici o îndelungată activitate. Cafeaua și prăjitura au fost servite în curtea fostei parohii, vizavi de biserică. Înainte de concert, arhivistul diecezan dr. Claudiu Călin a vorbit despre istoria parohiei și a bisericii, iar dr. Franz Metz a întrerupt concertul chiar înainte de cele patru Ave Maria, din program, pentru a vorbi despre altarul lateral, o copie din secolul al XIX-lea a unei cunoscute picturi a Maicii Domnului a pictorului spaniol baroc Murillo. Pictura ilustrează o colecție de compoziții Ave Maria pe care Dr. Metz a publicat-o ca lucrare muzicală, precum și pe CD în anul 2020. Concertul jubiliar de la Zăbrani/Guttenbrunn a fost sprijinit de Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația Gerhardsforum a șvabilor bănățeni, Fundația Culturală a șvabilor bănățeni prin intermediul Ministerului Bavarez al Familiei, Muncii și Afacerilor Sociale și al Ordinariatului Romano-Catolic din Timișoara.
Pentru locuitorii din Zăbrani, sărbătoarea din acest an a fost percepută ca un imbold pentru a strânge donații pentru renovarea bisericii, a declarat primarul localității. În cadrul sărbătorii, au putut fi văzute lucrările la sacristie, și la sanctuar, dar mai sunt necesari bani pentru a repune pictura ornamentală originală pe noua tencuială, iar biserica are nevoie și de o renovare exterioară. Potrivit primarului, orga bisericii este un instrument valoros, dar este aproape imposibil de cântat, deoarece are nevoie de reparații și întreținere, lucru pe care dr. Metz l-a ilustrat spectatorilor la sfârșitul concertului.
La aniversarea bisericii din Guttenbrunn au participat și numeroși reprezentanți ai asociațiilor comunelor germane prezente în Banat, cum ar fi vicepreședintele federal al Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania, Christine Neu, al cărei unchi a fost Pr. Jakob Pless, președintele Asociației de Ajutorare a Șvabilor, Nikolaus Renon și vicepreședintele Dieter Probst, președinții asociațiilor locale din Nițchidorf, Lenauheim, Sânmartin-Arad, Lovrin și alții.
Evenimentul a fost precedat de un reportaj în Banater Post, realizat de Hiltrud Leber, în care au fost descrise evenimentele de acum 150 de ani, când s-a ajuns să se construiască o nouă biserică în Guttenbrunn/Zăbrani, așezare care fusese colonizată mult mai devreme: „În 1866, un incendiu de proporții, nu numai că a distrus douăsprezece gospodării mari, grajduri, hambare și alte anexe din sat. Prima biserică, a cărei construcție a început în 1736 și a cărei sfințire a avut loc în 1737, a căzut și ea victimă a flăcărilor. Acoperișul acoperit cu șindrilă, tavanul și podeaua din lemn nu au rezistat flăcărilor. Casa parohială a ars și ea complet.(…) Încă din 1868, la doi ani după marele incendiu, unii localnici și-au vândut morile de apă, iar banii obținuți au fost folosiți pentru construirea bisericii. Impozitele au fost majorate timp de patru ani, toate transporturile au fost făcute pe bază de voluntariat, iar cărămizile au fost arse chiar de către oameni. Clădirea bisericii a costat sume uriașe de bani, peste 60.000 de florini. Din această sumă, mai mult de 45.000 de florini au fost strânși chiar de comunitatea catolică. Consacrarea a avut loc în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1872.”
Astrid Weisz
Publicat în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 30, nr. 7403, București, vineri, 19 august 2022, p. 6.
Prelucrare redacțională și traducere: Biroul de presă al Diecezei de Timișoara