„Născut la 26 noiembrie 1870 la Măureni/ Moritzfeld, în actualul județ Caraș-Severin, în sânul unei familii șvăbești din Banat, micul Augustin Pacha s-a bucurat încă din fragedă copilărie de cea mai bună educație pe care i-o puteau da atunci părinții. Astfel, după absolvirea claselor primare în satul natal, el a fost trimit la cele mai bune școli medii ale vremii, ale călugărilor piariști, din Kecskemét, Tmișoara și Segedin. El era al doisprezecelea din treisprezece copii ai familiei Marian și Elisabeth Pacha, născută Halsdorfer. Din partea tatălui, familiea era originară din České Petrovice/ Petersdorf în Boemia (azi Cehia), de unde au sosit în Banat în veacul al XIX-lea; strămoșii pe linie maternă își aveau rădăcinile în zona vechiului oraș Trier, sosind în Banat încă din veacul al XVIII-lea. Dintre cei tresprezece copii ai familiei Pacha, nouă au murit încă la vârsta copilăriei, doar doi băieți și două fete supraviețuind și atingând maturitatea. Fiul cel mai mare, Ștefan Pacha (1859-1924) a devenit preot, fiind, printre altele, abate titular și paroh de Timișoara II Fabric între 1904 și 1924.

Augustin Pacha a fost numit, la 12 martie 1923, administrator apostolic al Administraturii Apostolice de Timișoara, fiind consacrat episcop la 27 mai 1927, purtând titlul de „episcop (titular) de Lebedo“ – cu păstrarea rangului și îndatoririlor de administrator apostolic. La 16 octombrie 1930 a fost numit în scaunul episcopal al orașului de pe Bega, fiind primul cleric bănățean care a purtat vreodată titlul de episcop de Timișoara. Foarte apropiat de poporul său și iubit de credincioși, episcopul a călătorit mult, a vizitat comunitățile catolice din întreaga dieceză, căutând apropierea de oameni, mai ales cea a tinerilor și copiilor. El a organizat adevărate serii de misiuni populare, a conferit Sf. Mir atât în parohii, cât și în filiale, a consacrat numeroase biserici, a luat parte la hramuri și la alte sărbători ale parohiilor, a organizat munca și viața grupurilor de tineret catolic, de fete și femei, cu ajutorul Călugărițelor Benedictine ale Sf. Lioba din Prioratul din Timișoara și a contribuit la consevarea și dezvoltarea rețelei de învățământ confesional romano-catolic din dieceză. În anii grei ai celui de-al doilea Război Mondial și ai Deportării forțate în URSS a credincioșilor de limbă germană, la „munca de reconstrucție“, episcopul a depus eforturi nenumărate să obțină alinarea greutăților și necazurilor credincioșilor, suferințe și răni provocare de război, deportare și nedreptăți, împlicându-se consecvent, atât înainte, cât și în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar și după acesta, în stăvilirea efectelor ideologiilor care au luptat vehement împotriva credinței creștine și valorilor morale perene în societate.“
Astfel a descris dr. Claudiu Sergiu Călin, arhivist diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, în câteva detalii, viața episcopului diecezan comemorat, Augustin Pacha, prezentele cuvinte fiind redate în predica sa și de actualul episcop diecezan, E.S. Iosif Csaba Pál în ziua de miercuri, 4 noiembrie în cadrul Sf. Liturghii celebrate în biserica romano-catolică „Sf. Martin de Tours” din Măureni.
La inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan (FDGBM/DFBB) și a Asociației Germane de Cultură a Adulților „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“/ Reșița, cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, a avut loc la Măureni, miercuri, 4 noiembrie 2020 un Requiem pentru sufletul răposatului episcop dr. h.c. Augustin Pacha, celebrat în aniversarea plecării sale la Ceruri, ziua de 4 noiembrie (1954). Au concelebrat E.S. Iosif Csaba Pál, Pr. László Bakó, secretar episcopal, Pr. Lóránd Máthé, paroh de Gătaia – care păstorește și filiala Măureni – precum și cei doi preoți de la Reșița, din Parohia „Maria Zăpezii“, Pr. Veniamin Pălie, decan de Caraș și P. Gheorghe Iordache SVD, capelan. În biserică au fost prezenți o parte din rudele episcopului Pacha (din Timișoara), alături de credincioși catolici, care azi mai trăiesc în localitatea Măureni, împreună cu primarul comunei, dl. Brian Filimon și președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan. Tot la inițiativa Forumului și a amintitei asociații culturale germane, au fost emise cu colaborarea Poștei Române și a Asociației Filatelice Caraș-Severin, două plicuri filatelice și două ștampile de prima zi, pentru 4 și 26 noiembrie. Domnul primar Brian Filimon a adresat la finalul sf. Liturghii câteva cuvinte celor prezenți, mulțumind pentru inițiativă, pentru prezența episcopului actual, E.S. Iosif Csaba Pál, asigurându-i pe cei prezenți de sprijinul său pentru biserica și comunitatea din Măureni, respectiv pentru cimitirul catolic al localității.
Erwin Josef Ţigla