În biserica Parohiei Personale Bulgare (Notre Dame) luni, 13 februarie a.c. s-a deschis printr-o Sf. Liturghie pontificală, cel de-al 15-lea Campionat European de Fotbal în Sală pentru Preoți.
Jucătorii au fost așteptați cu mari emoții de către membrii comunității catolice bulgare din Timișoara, care s-au pregătit mai multe zile pentru întâmpinarea celor peste 200 de preoți, care au sosit în procesiune de la biserica parohială din Timișoara-Iosefin la biserica Notre Dame. Sf. Liturghie a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, omilia fiind rostită în limbile engleză și italiană de către Excelența Sa dr. László Kiss-Rigó, episcop al Diecezei vecine și surori, de Szeged-Csanád (Ungaria). La începutul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a citit scrisoarea de salut a sf. Părinte Papa Francisc adresată Episcopului de Timișoara și participanților la ce-a de-a 15-a ediție a Campionatului European de Fotbal în Sală, Timișoara, 13-17 februarie.
Ambii episcopi i-au salutat cu mult drag pe confrații în preoție sosiți din Albania, Austria, Bosnia & Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și România, care au ales să participe la această frumoasă competiție și să demonstreze că în ciuda faptului că pe terenul de fotbal sunt adversari, de fapt alcătuiesc o singură echipă, cea a persoanelor dedicate slujirii lui Dumnezeu și poporului lui Dumnezeu.
Acest spirit al comuniunii, al comunității și fair-play-ului, a fost subliniat în omilie și de Excelența Sa dr. László Kiss-Rigó, episcop de Szeged-Csanád, împărtășind cu cei prezenți o experiență frumoasă din timpul Campionatului European de Fotbal din 2016, când a oficiat o rugăciune înaintea meciului Ungaria-Portugalia.
La sfârșitul Sf. Liturghii dl. deputat Gheorghe Nacov, din partea Uniunii Bulgare din Banat-România, i-a salutat pe cei prezenți în numele acestei comunități și a urat tuturor echipelor mult succes. Domnul deputat a înmânat cu această ocazie patru diplome de gratitudine, câte una celor doi episcopi participanți, respectiv una Msgr. Gheorghe Augustinov, parohul comunității bulgare din Timișoara, gazda acestei ceremonii de deschidere și o altă diplomă organizatorului principal, Pr. canonic Nikola Lauš, organizatorul principal al acestei ediții a campionatului.
În a doua zi a Campionatului de Fotbal în Sală au început meciurile din faza grupelor A, B, C și D, meciuri jucate în Sala Universității de Vest, Timișoara (UVT – Str. Oituz) și Sala Sporturilor „Constantin Jude” (Sala Olimpia). Înainte de a începe competiția propriu-zisă, preoții prezenți au concelebrat la o Sf. Liturghie în biserica Millennium din Timișoara-Fabric, celebrant principal fiind Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
În Sala „Constantin Jude” primul meci a fost jucat între echipa României și a Slovaciei, primul gol fiind marcat de echipa gazdă, România, meciul terminându-se la egalitate 2-2.
În cea de-a treia zi a Campionatului membrii echipelor au vizitat locul de pelerinaj Maria Radna, unde au concelebrat la Sf. Liturghie în bazilică. Celebrantul principal al Sf. Liturghii a fost Excelența Sa dr. Gergely Kovács, arhiepiscop de Alba Iulia, care, în cuvântul său de salut și-a exprimat bucuria de a se întâlni cu atât de mulți confrați iubitori ai sportului. În omilia sa Arhiepiscopul de Alba Iulia a citat din documentul Gaudium et spes: Constituţia pastorală privind Biserica în lumea contemporană, document al Conciliului Vatican II, în care se poate citi următoarele: „Timpul liber să fie, deci, bine folosit pentru relaxarea spiritului și pentru întărirea sănătății minții și a trupului, prin activități și studii liber alese, prin călătorii spre alte meleaguri (turism), prin care spiritul se cizelează, iar oamenii se îmbogățesc prin cunoaștere reciprocă; chiar și prin exerciții și manifestări sportive, care ajută la menținerea echilibrului psihic, individual și colectiv, și la stabilirea unor relații frățești între oamenii de toate condițiile, din națiuni și rase diferite. De aceea, creștinii să colaboreze la manifestările și acțiunile culturale colective proprii epocii noastre, pentru a le umaniza și a le impregna de spirit creștin.” (61).
După Sf. Liturghie preoții participanți la Campionat au avut posibilitatea să viziteze muzeul Mănăstirii franciscane Maria Radna. Meciurile pentru stabilirea clasamentului final și premierea vor avea loc joi, 16 februarie în Sala Sporturilor „Constantin Jude”.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara