Doamna Halka Kaiserova, ambasadorul Republicii Cehe în România, a vizitat recent Banatul Montan și în special așezările cehe de la poalele munților Banatului pe malul nordic al Dunării, în apropiere de Porțile de Fier. Motivul vizitei a fost o edificare la fața locului, în anul în care se sărbătoresc 200 de ani de la stabilirea cehilor și a boemilor germani ca fermieri militari în Banatul Montan.
Ambasadoarea, care și-a încheiat vizita la Prefectura din Reșița, a fost însoțită de Jitka Krukova, șefa Secției Consulare a Ambasadei Republicii Cehe, de Stefan Bouda, președintele Filialei Banat Sud a Uniunii Democrate a Cehilor și Slovacilor din România, și de primarul celei mai mari și mai active așezări cehe din Banat, Gârnic/Gernik, Gheorghe Tismănar. La Reșița, ambasadorul s-a întâlnit cu prefectul Ioan Dragomir, precum și cu președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, și cu echipele acestora. După o introducere protocolară (fiind evidențiate printre altele, buna colaborare cu instituțiile statului, condiții excelente de dezvoltare a culturii, tendințe de relocare a mai multor familii de cehi din Banat care au emigrat cu ani în urmă în Cehia, așezări de firme din Cehia în Banatul Montan), ambasadorul a abordat două probleme fundamentale ale așezărilor cehe din Banat, care i-au fost aduse la cunoștință în localități: infrastructura rutieră deficitară și asistența medicală insuficientă spre inexistentă pentru cei încă aproximativ 900 de cehi care trăiesc în Munții Banatului.
În anul jubiliar al împlinirii a 200 de ani de la colonizarea cehilor în Munții Banatului, ambasadoarea a spus că trebuie rezolvată de urgență problema infrastructurii – fapt cu care au fost de acord și reprezentanții autorităților județene române. Romeo Dunca a explicat că în programul de investiții al Consiliului Județean pentru anul 2023 este prevăzută asfaltarea mai multor drumuri de acces către așezările cehe. Prefectul Dragomir a explicat că a fost dat deja startul îmbunătățirii asistenței medicale în Coronini și Gârnic și că a convocat în acest scop o întâlnire cu reprezentanții tuturor așezărilor cehe la Coronini în luna martie. Pentru copiii cehilor din Banat există trei școli de învățământ general cu clase de cehă ca limbă maternă – în Sf. Elena, Gârnic și Berzasca – și posibilitatea de a învăța cehă ca limbă maternă la Liceul din Moldova Nouă. Profesori cehi din Republica Cehă vin în mod regulat în Banatul Montan.
Majoritatea cehilor din Banatul Montan sunt romano-catolici, cu o mică comunitate neoprotestantă (inițial luterană) în Sf. Elena. Există, de asemenea, o comunitate husită în județul Arad, la Peregu Mare. Doi preoți vorbitori de limbă cehă sunt încă activi în Banatul Montan: Pr. Josef Přelouček, paroh în Gârnic și Pr. Vencel Mašek, paroh pensionar, care locuiește în Bigăr/Schnellersruhe. Un al treilea locuiește de mai mulți ani în Republica Cehă. Credincioșii cehi locuiesc în parohiile (cu filialele lor): Moldova Nouă, Gârnic, Eibenthal, Orșova, Băile Herculane (cu Șumița), Caransebeș (cu Jupa) Anina (printre altele în Bozovici) și Reșița. De câțiva ani s-a format un mic grup și în Timișoara.
Werner Kremm
Apărut în Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 31 /Nr. 7530 București, Marți, 28 februarie 2023,pS. 5
Prelucrare redacțională: Claudiu Călin, Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara