Sfântul Părinte papa Francisc încă de acum doi ani în urmă (2017) a anunțat luna octombrie o Lună misionară extraordinară. Și prin aceasta dorește să trezească în noi sensibilitatea misionară. Această temă a fost abordată și discutată de asemenea și la Conferința Episcopilor din România din 25-27 septembrie. Datorită acestui fapt în Dieceza de Timișoara ne-am alăturat și noi acestei inițiative. Pe parcursul lunii octombrie, lună Misionară Extraordinară, după deschiderea oficială de la Cluj-Napoca din 18 septembrie cu o Sfântă Liturghie arhierească solemnă la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, cu participarea directorilor Operelor Misionare Pontificale și a colaboratorilor acestora, din diferite dieceze și eparhii din țara noastră,  Dieceza Romano-Catolică de Timișoara a marcat această lună cu următoarele evenimente.
În primul rând fiecare parohie a diecezei noastre a participat la această inițiativă apostolică prin celebrarea liturghiei în Ziua mondială a misiunilor (20 octombrie) unde Suveranul Pontif în mesajul său cu această ocazie ne îndeamnă să: „… avem curajul şi bucuria de a propune, cu respect, întâlnirea cu Cristos, să devenim purtători ai evangheliei sale. Isus a venit în mijlocul nostru pentru a ne arăta calea mântuirii şi ne-a încredinţat şi nouă misiunea de a o face cunoscută tuturor, până la marginile pământului. Adesea vedem că violenţa, minciuna, eroarea sunt scoase în evidenţă şi propuse. Este urgent să facem să strălucească în timpul nostru viaţa bună a evangheliei cu vestirea şi mărturia, şi asta chiar din interiorul Bisericii. Pentru că, în această perspectivă, este important să nu se uite niciodată un principiu fundamental pentru orice evanghelizator: nu poate fi vestit Cristos fără Biserică. A evangheliza nu este niciodată un act izolat, individual, privat, ci întotdeauna eclezial. și prin colecta pentru misiuni. ”
Luna octombrie este cunoscută în Biserica Romano – Catolică ca luna sfântului Rozariu și totodată luna misiunilor. Frumoasa rugăciune a rozelor sau a trandafirilor ne aduce aminte de Sf. Tereza a pruncului Isus și a sfintei fețe, patroana misiunilor, dar mai presus de toate ne învață ca prin exemplul și mijlocirea Maicii Domnului să creștem în credinţa față de Cristos şi să mărturisim iubirea noastră fidelă față de Evanghelia mântuirii. De aceea suntem cu toții invitați să fim în această lună cât mai aproape de Sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului, să ne rugăm cu o inimă curată asemenea ei. Cu siguranță, rugăciunea Rozariului ne poate aduce și nouă victoria împotriva pericolelor de orice fel, mai ales, a celor spirituale. În intenția misiuniilor mulți credincioși s-au alăturat lanțului de rugăciune și din Dieceza noastră: Centrul Diecezan de Tineret unde tinerii grupului Jubilate împreună cu alți tineri din Timișoara, un grup de 60 de copii împreună cu părinții și bunicii din Parohia Romano-Catolică Dudeștii Vechi, Parohia Romano-Catolică din Oravița pe tot parcursul lunii octombrie s-au rugat în mod special pentru misiuni, Parohia Romano-Catolică Bocșa cu filialele sale.
S-au organizat simpozioane, dintre care amintim ceea ce s-a organizat la Parohia Romano-Catolică Iosefin TM IV, cu tema „Biserica în slujba misiunii” având ca  și coordonator pe pr. Alin Irimiciuc. 
În concluzie fiecare creştin care a fost investit cu acest dar este un om chemat la misiune. În timpul lunii octombrie, zilele misionare în parohiile diecezei de Timișoara, au fost o ocazie pentru a înţelege din ce în ce mai bine că mărturia iubirii, sufletul misiunii, se referă la toţi. A sluji evanghelia nu trebuie considerată o aventură solitară, ci un angajament care să fie împărtăşit de fiecare comunitate.
 

Pr. Daniel Dumitru
Director Diecezan OMP