Sărbătorirea a 150 de ani de la sfințirea bisericii de astăzi și cea de-a 26-a întâlnire a „Steier“-ilor desfășurată la nivel internațional –
Germanii din Banatul Montan, împreună cu numeroși invitați de aproape și de departe, au sărbătorit la 4 iunie 150 de ani de la consacrarea actualei biserici romano-catolice din Steierdorf și 250 de ani de la fondarea așezării știriene. Forumul Democrat al Germanilor din Steierdorf, Primăria și Consiliul Local Anina și Parohia Romano-Catolică au organizat împreună o festivitate aniversară demnă de o sărbătoare cu semne ce pot dăinui. Cu acest prilej, a avut loc și cea de-a 26-a Întâlnire Știriană cu participarea Știrienilor din Banatul Montan (România), din Stiria Inferioară (Slovenia) și din provincia Stiria (Austria), pentru a doua oară în România.
Desfășurarea hramului bisericii – Kirchweih a fost în cea mai mare parte cea cunoscută, tradițională: muzică de fanfară și defilare, instalarea copacului Kirchweih în piață și dans liber, Sfânta Liturghie, program cultural, licitația buchetului de hram / Kirchweih, masa comună de prânz și balul de Kirchweih. Dar deja în dimineața răcoroasă a Duminicii Preasfintei Treimi se putea observa că urma să aibă loc o sărbătoare specială: Vizitatorii au fost uimiți să găsească o nouă casă din lemn în piața din fața bisericii, care fusese realizată din trunchiuri de copac cu doar un an în urmă, și vizavi de sediul forumului local și de școală. Lângă ea se afla o cruce veche de piatră cu inscripția „Prima Liturghie a fost ținută aici în 1773” și anul 1847. Din difuzoare se auzea „Scherzlgeiger” din Chiemgau, care fusese înregistrat în 1999, sub îndrumarea muzicianului din Steierdorf, Sepp-Karl Kaschak în cadrul CD-ului „Folk Music from Steierdorf”. De exemplu, „Steierdorfer Lied” s-a auzit din nou pe aleile abrupte din jurul Forumului: „In Stei’dorf is a schmales Gassl”. A urmat inaugurarea oficială a ceea ce se presupune a fi o replică a uneia dintre primele cabane din bușteni, în care au locuit lucrătorii în lemn din Steierdorf în 1773. Primăria a suportat povara financiară a construcției acesteia, conform schițelor găsite în Hofkammerarchiv din Viena.
Discursurile de deschidere au fost rostite de Dan Vlad, președintele Forumului Democral al Germanilor din localitate, și de Daniel Danu, primarul orașului Anina, alături de Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, Florin Lătărețu, președintele HOG Steierdorf-Anina, și Dr. Alexander Maicovski, președintele Asociației Culturale Alpine Graz. Domnul Cristian-Liviu Mosoroceanu, de la pompierii voluntari locali, a prezentat un scurt istoric al înființării satului. Au fost distribuite insigne aniversare tuturor participanților. De altfel, logo-ul a fost pictat la scară mare și pe coridorul principal al Școlii Gimnaziale nr. 2 Mathias Hammer de către profesoara Andreea Fechită.
Președintele de onoare al Asociației Culturale Alpine din Graz, Dr. Reinhold Reimann, participă de zeci de ani la evenimentele din Banatul Montan și nu a ratat ocazia de a se deplasa în România pentru cea de-a 26-a ediție a Întâlnirii Știriene, alături de alți aproximativ 30 de participanți din Austria și Slovenia. Dr. Alexander Maicovski, care a preluat recent președinția asociației, a fost pentru prima dată la Steierdorf și a adus muzică (un cvartet de alămuri din Graz) și ceva durabil în dar pentru localnicii din Steierdorf: o placă de granit, care va comemora dubla aniversare în mijlocul scărilor de la biserica de pe deal. Veronika Haring din Maribor / Marburg an der Drau a prezentat antologia „Zwischenmenschliche Bindungen“. – A 21-a antologie a asociației culturale a femeilor de limbă germană BRÜCKEN. Cordialitatea, muzica și costumele tradiționale au fost caracteristicile comune evidente ale celor trei grupuri stiriene, a declarat Dr. Maicovski.
De acest lucru s-a convins și Ionela von Rees-Zota, președinta Centrului Cultural Româno-German de la Nürnberg. În programul cultural au fost prezente grupurile de dansuri din Steierdorf 2023 și Generation 2003 (coordonate de Gabriela Plestici), grupul mic și mare de dansuri populare „Enzian” din Reșița (coordonat de Marianne & Nelu Florea), alături de invitați din Styria. Fanfara din Steierdorf a susținut un concert în piața publică, completat muzical de corul „Franz Stürmer“ Reșița, dirijat de Elena Cozâltea. Cvartetul de alămuri din Graz a participat la sf. Liturghie festivă, la care parohul locului Pr. Martin Jäger l-a invitat pe parohul romano-catolic din Oravița, Pr. Augustin Bărbuț, ca oaspete, precum și la cadrul muzical pentru dezvelirea plăcii comemorative. Reșițenii au îmbogățit sărbătoarea aniversară și cu o expoziție a cercului de pictură „Artă Germană Reschitza“ (Deutsche Kunst Reschitza – condus de Doina și Gustav Hlinka) în galeria Centrului Muzeal Anina. Dr. Peter Piffl-Percevic, consilier local din Graz, nu a ratat ocazia de a licita pentru buchetul de hram / Kirchweih, dar și de a-l oferi ulterior unui tânăr locuitor din Steierdorf (Elvis Mirică), care a fost emoționat până la lacrimi. „Când vezi cum copiii dansează aici dansuri populare, cum cântă, cum preoții sărbătoresc și ei acest jubileu împreună cu poporul, cu credincioșii, atunci devii foarte smerit.“ De câteva decenii, oamenii din Banat beneficiază de un sprijin umanitar considerabil prin intermediul Casei Josef Krainer, a declarat consilierul local Dr. Peter Piffl-Percevic, care l-a reprezentat pe primarul orașului Graz, d-na Elke Kahr. După întâlnirile cordiale, dansul pe muzica trupei lui Miti Omescu și a Gabrielei Plestici, în Steierdorf rămân semne vizibile ale aniversării a 250 de ani de la colonizare, dar în inimile steierdorfienilor și ale prietenilor lor, ziua însorită de 4 iunie este gravată cu multe sentimente de fericire.
Biserica Romano-Catolică din Steierdorf: Jubileu de 150 ani – 08.06.1873-04.06.2023.
Jubileul de 250 de ani de la fondarea localității Steierdorf
Anul în care Steierdorf sărbătorește Jubileul de 250 ani de existență coincide cu Jubileul de 150 ani al bisericii romano-catolice din Steierdorf.
Colonia de tăietori de lemne şi cărbunari Steierdorf a luat naștere odată cu venirea primilor coloniști din Steiermark și Austria Superioară, la 24 iunie 1773.
Prima Liturghie în colonie a fost celebrată de către capelanul Franz Sommer din Oravița, la 01 iulie 1773, drept altar servind cioata unui fag roșu secular.
Prima cununie din istoria așezării a avut loc la 24 iulie 1774, mirii fiind Mathias Hammer (tocmai cel care a descoperit huila, în anul 1790) și Barbara Hofmann. Cununia a fost oficiată de către arhidiaconul Mathias Wagraint din Oravița.
Între timp, harnicii coloniști au ridicat o căsuţă (Blockhaus), amplasată în același loc în care s-a ţinut prima slujbă sub cerul liber, care va servi drept biserică.
La 10 august 1774, coloniei Steierdorf îi este repartizat primul preot, călugărul franciscan Angelus Kinnater, iar în anul 1778 este înființată Curația romano-catolică Steierdorf.
În anul 1786 începe zidirea unei bisericuţe care să o înlocuiască pe cea devenită neîncăpătoare. Locul ales pentru noua biserică a fost un capăt de deal care desparte str. Drum Nou (Kerntal) de Valea Vulpii (Fuchsental), nu departe de amplasamentul primei biserici, la o altitudine de +653 m – de unde semeaţa construcţie domină colonia.
Noua biserică a fost sfinţită la 19 decembrie 1787, de către decanul de Oravița Franciscus Xaver Simonovits și preotul coloniei Cölestinus Metz (franciscan).
După anul 1816 curația romano-catolică Steierdorf este ridicată la rangul de parohie. În curând, urmare a creşterii numărului de locuitori, această bisericuţă, care a funcţionat aproape 80 de ani, a devenit neîncăpătoare şi comunitatea s-a adresat patronatului în vederea obţinerii sprijinului necesar construirii unei biserici noi, în concordanţă cu cerinţele actuale ale coloniei. Trebuie menţionat faptul că în anul 1855 în Steierdorf erau 2.045 de suflete iar, în anul 1859 colonia avea 2.991 de locuitori, din care 2.914 erau romano-catolici.
Preotul Josef Moser îi scrie inclusiv împăratului Franz Josef I o scrisoare prin care îi cere sprijinul, scrisoare datată la 28 martie 1866 și semnată de mai mulți cetățeni de frunte ai comunei.
Societatea St.E.G. s-a oferit să acopere aproximativ 54%, adică 16.000 de guldeni, din cheltuielile de construcţie, restul de 12.000 de guldeni fiind suportaţi de credincioşii romano-catolici din localitate. Proiectul a devenit realitate mulţumită eforturilor comune depuse de către Excelenţa Sa Alexander von Bonnaz – episcop de Cenad, preotul Josef Moser şi administratorul superior Benedikt von Roha.
Renumitul arhitect Johann Bibel din Oraviţa, în urma solicitărilor primite din partea inimosului preot Josef Moser, întocmeşte mai multe proiecte pentru noua biserică, conferind construcţiei un stil neogotic.
Demolarea vechii biserici a început în iunie 1871, slujbele ţinându-se pe tot cuprinsul perioadei cât a durat ridicarea noii biserici într-o încăpere a şcolii din Steierdorf.
Primăvara blândă a anului 1872 a făcut posibilă începerea timpurie a lucrărilor şi vara deosebit de frumoasă a aceluiaşi an a contribuit considerabil la avansarea construcţiei. Mulţumită timpului deosebit de favorabil şi a sârgului cu care munceau muncitorii, a fost posibilă sfinţirea şi ridicarea crucii pe turnul bisericii, în data de 1 august 1872.
Cele 3 clopote au fost comandate turnătorului curţii imperiale din Viena (Hofglockengiesser) Ignaz Hilzer şi, la data de 05 ianuarie 1873, au fost dedicate şi sfinţite de arhidiaconul (Erzdechant) dr. Karl Specht din Oraviţa.
Orga cu 12 registre pentru biserică a fost cumpărată contra sumei de 3.000 de guldeni, de la Alois Hörbinger din Vârşeţ şi a fost instalată în luna mai a anului 1873. Costul acesteia, ca şi cei 2.000 de guldeni pentru clopote, a fost suportat de locuitorii coloniei. Dotarea interioară a bisericii a fost obţinută tot cu ajutorul de nepreţuit al episcopului Alexander von Bonnaz. Acesta a comandat de la sculptorul Anselm Sikinger, din München: altarul principal, amvonul, scaunul de Spovadă şi băncile, pictura de pe altar, executată de pictorul vienez Carl Gutsch – toate, un cadou al episcopului.
În dimineaţa zilei de 08 iunie 1873 au început să bată noile clopote ale bisericii din comuna Steierdorf şi, în acelaşi timp, au fost trase salve de mortiere, marcând astfel importanţa acestei zile. Întreaga suflare a comunei s-a adunat în faţa noii biserici pentru a participa la sfinţirea acesteia și sărbătorirea Jubileului de 100 ani de la întemeierea așezării. Biserica şi curtea s-au dovedit neîn-căpătoare, cei prezenţi au ocupat şi străzile din vecinătate. Slujba de sfinţire a fost oficiată de însuşi episcopul diecezei, venit din Timişoara, Alexander von Bonnaz, asistat de preotul din Steierdorf, Josef Moser. Predica a fost ţinută de arhidiaconul Josef Grausam, din Timişoara – Josefstadt. La sărbătoare a participat și nou numitul episcop de Satu Mare dr. Lorenz Schlauch. În cei 150 de ani, biserica a trecut prin multe: incendii, războaie, jafuri, deportări, dictaturi etc. dar a rămas neclintită și continuă să vegheze locuitorii Steierdorf-ului, îndemnând la reculegere, liniște și pace sufletească, la credință și bună înțelegere.
Cristian-Liviu Mosoroceanu