DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN,
ediția a XXXI-a, octombrie 2021
Biroul de Presă și Secretariatul Diecezei de Timișoara au primit de curând programul complet al celei de-a 31-a ediții a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan. Mulțumită implicării domnului Erwin Josef Ţigla se regăsesc și în acest an, între numeroasele și interesantele evenimente culturale ale acestei decade culturale și o serie întreagă de momente spirituale: Sfinte Liturghii, concerte și expoziții care ilustrează în mod minunat spiritul creștin și chiar ecumenic al Banatului Montan. În cele ce urmează publicăm programul complet al Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, precum și scrisoarea organizatorului principal:
Stimați oaspeți și prieteni,
iubiți concetățeni!
Avem deosebita plăcere de a vă invita pentru a 31-a oară la „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu.
Ea se va desfășura, ca urmare a situației pandemice în care ne situăm cu toții, altcumva decât până în 2019, și cu toate acestea, va avea loc, la fel ca anul trecut. Decada se va desfășura în 10 zile calendaristice de-a lungul întregii luni octombrie și va demonstra astfel că se poate derula cu toate opreliștile cotidiene pandemice existente. Dacă există voință, se găsesc și soluții, respectând însă toate normele și măsurile impuse de autorități, reglementate pentru aceste zile. Avem o Decadă 2021 limitată din mai multe puncte de vedere, însă totodată vizibilă, în on- sau offline, virtuală sau cu prezență fizică, invitându-vă să ne fiți alături. Căci numai împreună vom reuși să mergem mai departe…
În vederea asigurării sănătății tuturor participanților, vor fi luate toate măsurile necesare conform măsurilor și regulilor pentru evenimentele / acțiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, așa cum sunt ele stipulate de către instituțiile abilitate în acest sens. Multe vor fi anul acesta, precum anunțam deja, altfel. Am adaptat programul la actualitățile cotidiene de astăzi, dar am păstrat și activități care se vor putea desfășura în condițiile date, mizând pe continuitate. Și așa precum ne-am propus de la bun început, „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2021, se dorește a fi, ca și cele din anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi de acum înainte. Suntem convinși că Dumneavoastră, ca oaspeți, participanți sau spectatori, veți găsi momente de trăire spirituală înălțătoare la manifestările programate. Cu această speranță vă dorim o participare fizică sau online cât mai plăcută alături de noi, sperând că veți rămâne și de data aceasta cu amintiri frumoase!
Erwin Josef Țigla
Octombrie, 2021
Sâmbătă, 2 octombrie 2021 (Ziua 1 în cadrul Decadei)
REȘIȚA
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 14.00:
Expoziții dedicate Zilei Unității Germane (3 octombrie):
Expoziție de fotografii „Worms, orașul Nibelungilor”, cu fotografii realizate în anii anteriori de Erwin Josef Țigla;
Expoziție de filatelie dedicată Zilei Unității Germane din colecțiile Erwin Josef Țigla și Gustav Hlinka.
Proiect „Reșița: 250 de ani de industrie“
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.00:
Expoziția „Insigne, martori ai istoriei reșițene“, din colecția Alunel Cocon (Reșița).
Duminică, 3 octombrie 2021 (Ziua a 2-a în cadrul Decadei)
SASCA MONTANĂ
Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi” / ora 10.30:
Sfânta Liturghie de hram, organizată cu prilejul împlinirii a 270 de ani de la construirea bisericii.
VĂLIUG
Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi” / ora 15.00:
Sfânta Liturghie de hram, organizată cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la construirea bisericii, celebrant fiind pr. Veniamin Pălie, paroh de Reșița 1 („Maria Zăpezii”). Înfrumusețarea liturgică: corul de tineret „Fiamma” din Reșița (coordonator: Christine Maria Surdu).
REȘIȚA
Ziua Unității Germane
Proiect „Reșița: 250 de ani de industrie“
Foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 16.30:
Vernisajul expoziției „Oțel incandescent și coșuri fumegând. 300 de ani de istorie industrială în Banatul Montan”, o expoziție organizată de Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania, în colaborare din partea germană cu Însărcinatul Federal pentru Cultură și Medii, cu Referenta Culturală pentru Spațiul Dunărean și cu Asociația Germanilor din Banatul Montan stabiliți în Germania, iar din partea română, cu Centrul Universitar din Reșița al Universității „Babeș – Bolyai“ din Cluj-Napoca, cu Muzeul Banatului Montan Reșița, cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
Vineri, 8 octombrie 2021 (Ziua a 3-a în cadrul Decadei)
REȘIȚA
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.30:
Prelegere în limba germană: „Stirieni din afara granițelor lor: Slovenia, Ungaria și România (Banatul Montan)”, prezentată de prof. univ. dr. Reinhold Reimann (Graz, Austria).
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Vernisajul expoziției: „Wild und frei / Sălbatic și liber“, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius (București).
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 17.00:
Prezentarea cărții-album: „Wild und frei / Sălbatic și liber“, autori: Klaus Fabritius și Eduard Duldner, apărută în cadrul Editurii „Honterus” Sibiu, 2021.
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 17.30:
Prezentarea cărții-album de bucate în limba germană a autoarei Ramona Lambing: „Heimat. Liebe geht durch den Magen. Kochen und Backen im Banat. Die Rezepte der Gemeinde Orzydorf“, apărută în cadrul Editurii „CosmopolitanArt“ Timișoara, 2020.
BREBU NOU
Stradă și Cămin cultural / ora 16.00:
Festivalul Comunităților Etnice din Banat, ediția a XX-a. Organizator: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Reșița. Cu participarea formației de dansuri populare germane și „Enzian = Gențiana“ Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).
Sâmbătă, 9 octombrie 2021 (Ziua a 4-a în cadrul Decadei)
GĂRÂNA
Pensiunea „Heidi”:
Expoziția de artă plastică „Flori din Gărâna – II“ a artistului plastic reșițean Viorica Ana Farkas.
Biserica Romano-Catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 10.30:
cea de-a 151-a Liturghie de hram.
Centrul satului:
Sărbătoarea „kirchweih“-ului, cu ridicarea pomului.
MOLDOVA NOUĂ
Casa de Cultură / ora 11.00:
Expoziția de artă plastică a familiei Doina & Gustav Hlinka (Reșița).
BAZIAȘ
Baziaș / ora 14.00:
Să ne cunoaștem Banatul Montan: Călătorie în zona intrării Dunării în România.
Duminică, 10 octombrie 2021 (Ziua a 5-a în cadrul Decadei)
OȚELU ROȘU
Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXVIII-a
Biserica Romano-Catolică „Sf. Fecioară Maria – Regină“ / ora 10.00:
Sfântă Liturghie pontificală de mulțumire a germanilor din Banatul Montan, concelebrată de mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, alături de preoți din Banatul Montan și pr. Călin Ciocian, preot-paroh de Oțelu Roșu în calitate de gazdă.
Curtea și anexa Bisericii Romano-Catolice „Maria – Regină“ / ora 11.15:
Program cultural realizat de formația de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana” din Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).
Curtea și anexa Bisericii Romano-Catolice „Maria – Regină“ / ora 11.30:
Expoziția de artă plastică „Reșița – 250 de ani de industrie”, cu lucrări aparținând artiștilor plastici: Angelica Chici (Jimbolia), Viorica Ana Farkas (Reșița), Marianne Florea (Reșița), Livia Frunză (Reșița), Niculina Ghimiș (Reșița), Adina Ghinaci (Reșița), Flavia Beatris Grădinaru (Reșița), Adriana Hermle (Stuttgart, Germania), Doina & Gustav Hlinka (Reșița), Eleonora & Gabriel Hoduț (Reșița), Luciana Cristina Ionescu (București), Elza Kaba (Jimbolia), Sandra Leila M. (Reșița), Mircea Meilă (Reșița), Gheorghe Molin (Reșița), Lia Popescu (Timișoara), Nik Potocean (Bocșa), Maria Tudur (Reșița), Tatiana Țibru (Reșița) și Lia Reghina Tîrnoveanu (Timișoara).
REȘIȚA
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului
Sinagoga:
Ziua porților deschise. Expoziție de fotografii „Cernăuțiul ebraic”, cu fotografii realizate în anii anteriori de Erwin Josef Țigla.
Marți, 12 octombrie 2021 (Ziua a 6-a în cadrul Decadei)
CARANSEBEȘ
Colegiul Național „C.D. Loga” / ora 11.00:
Versuri și cântece, la secția în limba germană.
BOCȘA
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” / ora 12.00:
Expoziție de artă plastică a pictorului Nik Potocean (Bocșa).
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” / ora 12.15:
Înmânarea Premiului „Alexander Tietz” pe anul 2021, cea mai importantă distincție a etniei germane din Banatul Montan, care se oferă anual, dnei Helene Rieser, președinta Forumului Democratic al Germanilor din Bocșa.
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” / ora 12.30:
Prezentări de cărți-album: „Caransebeș: Viziuni / Karansebesch: Visionen” și „Reșița: Viziuni 2 / Reschitza: Visionen 2”, editori: Gheorghe Jurma și Erwin Josef Ţigla, ambele apărute la Editura „Banatul Montan“ Reșița, 2020 respectiv 2021, cea de a 104-a respectiv 110-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
REȘIȚA
Muzeul Banatului Montan / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii „Insula dunăreană Ada-Kaleh: 52 de ani de la dispariție”. Inițiator: ing. Michael Romanu (născut la Orșova, astăzi München).
Sâmbătă, 16 octombrie 2021 (Ziua a 7-a în cadrul Decadei)
REȘIȚA
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
Proiect „Reșița: 250 de ani de industrie“
Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.00:
Expoziție de fotografii „Reșița pierdută” din colecția Ioan Mato (*13 octombrie 1932, Iersig – †27 iunie 2004, Reșița), cu fotografii din istoria orașului vechi, parte care a fost demolată ca urmare a extinderii uzinelor reșițene în perioada comunistă.
Manifestare expozițională organizată cu sprijinul fiului fotografului, Jancsi Mato.
Duminică, 17 octombrie 2021 (Ziua a 8-a în cadrul Decadei)
ANINA
Centrul Cultural Muzeistic / ora 12.30:
Expoziția de artă plastică a familiei Eleonora & Gabriel Hoduț (Reșița).
REȘIȚA
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
Proiect „Reșița: 250 de ani de industrie“
Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 18.00:
Seria de concerte de orgă „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250“. Protagoniști ai serii: artiștii reșițeni.
Vineri, 22 octombrie 2021 (Ziua a 9-a în cadrul Decadei)
REȘIȚA
Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin / ora 12.00:
Expoziție de artă plastică a pictorului Nik Potocean (Bocșa).
ORAVIȚA
Centrul Cultural și Complexul Muzeal „Teatrul Vechi Mihai Eminescu” – sediul Muzeului Monetăriei / ora 17.00:
Întâlnire cu istoria Oraviței, prin dr. Ionel Bota.
DOGNECEASediul Forumului German / ora 18.00:
Proiecție de fotografii, cu Klaus Mihnea.
Miercuri, 27 octombrie 2021 (Ziua a 10-a în cadrul Decadei)
REȘIȚA
Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“
Librăria „Semn de Carte“ / ora 11.00:
Prezentarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 19).
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.30:
Expoziție de fotografii cu prilejul sărbătoririi Zilei Reformației 2021 (31 octombrie): „Orașul lui Luther: Wittenberg în Germania”, cu fotografii din anii trecuți, realizate de Erwin Josef Țigla.
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.45:
Expoziție de filatelie și numismatică cu prilejul sărbătoririi Zilei Reformației 2021 (31 octombrie), din colecția Erwin Josef Țigla.
Proiect „Reșița: 250 de ani de industrie“
Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Închiderea manifestărilor organizate de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și dedicate jubileului reșițean de 250 de ani de industrie.
Prezentarea de publicații realizate de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița cu prilejul jubileului reșițean de 250 de ani – istorie industrială pe aceste meleaguri.
Reguli de confidențialitate: Fotografiile și înregistrările audio-video care se efectuează în cadrul activităților organizate de noi sunt necesare pentru documentare, informare și realizarea de materiale jurnalistice, existând posibilitatea de a fi publicate de noi sau de terțe persoane sau grupuri, îndeosebi în cadrul produselor media.
Respectarea condițiilor de siguranță sanitară: În vederea asigurării sănătății tuturor participanților, vor fi respectate toate condițiile prevăzute și conforme Măsurilor și regulilor pentru evenimentele / acțiunile culturale organizate pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, așa cum sunt ele stipulate de către instituțiile abilitate în acest sens.