Cu acest îndemn al Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, s-a deschis în luna februarie a anului 2020 cursul de formare destinat creștinilor laici adulți, organizat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara prin Biroul pentru Pastorația Familiilor și Adulților. Scopul organizatorilor a fost ca prin acest curs să îi ajute pe credincioși pentru ca, implicându-se în viața parohiei, prin spiritul lor misionar să contribuie activ la viața parohiei. Inițial cursul cuprindea 4 weekend-uri pe an, dar din cauza normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, cursul s-a mutat în spațiul online, desfășurându-se aproape în fiecare vineri, în mai multe module.
După trei ani de întâlniri regulate pe platforma Zoom cu multe prelegeri, însușire de noi cunoștințe, întrebări și răspunsuri, mărturii și invitați care au împărtășit cu multă deschidere și bunăvoință experiențele acumulate, în data de 10 septembrie cursanții au ajuns la ultima întrunire, înainte de examen. Organizată cu prezență fizică în Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara-Elisabetin, cei aproximativ 60 de participanți s-au bucurat de posibilitatea de a se întâlni, de a se îmbrățișa cu prietenie, de a discuta despre întrebările legate de cele învățate până acum. Cum a menționat în cuvântul lui de salut Excelența Sa Iosif Csaba Pál: „este o forță puternică ceea ce reprezintă participanții la curs în Dieceză”. – „Cinci lucruri sunt foarte importante: rugăciunea și relația cu Dumnezeu, comuniunea și comunitatea, ucenicia, a fi ucenic al lui Cristos, slujirea și evanghelizarea” – a subliniat Episcopul Diecezei.
Întâlnirea de azi a constat din două părți: înainte de prânz coordonatori au fost Dr. Imogen Tietze, referent și Pr. Veniamin Pălie, paroh de Reșița – Maria Zăpezii, iar după-amiază Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timișoara IV Iosefin și Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș au susținut programul, care a cuprins discuții în grupuri mici pe marginea a mai multor întrebări. În prima parte a întrunirii cursanții au discutat despre caracteristice discipolilor lui Isus, ce înseamnă Preasfânta Treime, ce înseamnă convertirea, penitența, forma preferată de rugăciune, cărțile Sf. Scripturi, caracteristicile tipice ale evangheliilor, Lectio divina, semne care aparțin sacramentului Botezului, darurile Duhului Sfânt, Biserica, Trupul Mistic al lui Cristos, Mireasa lui Cristos, poporul lui Dumnezeu, Biserica „sfântă, universală (catolică) și apostolică” – practic au recapitulat temele principale din primul an de curs. În cea de-a doua parte participanții au schimbat păreri în legătură cu drumul sinodal al Bisericii și sinodalitatea, ecumenismul și pașii pe care îi putem face spre unitatea creștinilor, exortația apostolică a Sf. Părinte Papa Francisc dedicată tinerilor „Christus vivit” și „Amoris laetitia”.
La sfârșitul întrunirii Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, respectiv mai mulți membri ai grupului de organizatori au mulțumit tuturor pentru participare, iar Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, a stabilit data examenului pentru 5 noiembrie.
Întâlnirea s-a încheiat cu o Sf. Liturghie celebrată în capela Mănăstirii Salvatoriene de către Episcopul Diecezan, la care a concelebrat Pr. Veniamin Pălie, paroh de Reșița – Maria Zăpezii.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara