Actuala biserică parohială romano-catolică din Deta a fost ridicată în stil neogotic în anul 1900-1901 și a fost dedicată sf. Ana, bunica Mântuitorului. Consacrarea solemnă a lăcașului a fost celebrată în anul 1910 de către episcopul de Cenad, din acea vreme, János Csernoch, ulterior devenit cardinal-primat de Strigoniu (Esztergom). Legată de existența unei biserici și de celebrarea sf. Liturghii, dar și de cultura muzicală a unei comunități, este și orga. Muzicologul dr. Franz Metz descrie magnificul instrument muzical din Deta, după cum urmează: „Orga bisericii romano-catolice din Deta a fost construită de Carl Leopold Wegenstein în anul 1905, purtând inscripția: Wegenstein C. L. Temesvárott. Tractura este constituită dintr-o ladă de vânt pneumatică. Atât prospectul, adică dulapul orgii, cât și consola sunt bogat ornamentate cu elemente decorative sculptate manual. Conform unei inscripții aflată în consolă, instrumentul a fost reparat în 1914 de către Richard Wegenstein (…)“
Deoarece orga a înregistrat în ultimii ani tot mai mari și mai dese probleme, Parohia Romano-Catolică Deta a decis anul trecut să inițieze o restaurare generală a instrumentului. Specialistul Péter Sándor din Sânsimion (jud. Harghita), care a realizat și orga noii biserici reformate din Timișoara „Noul Millennium“ (Új Ezredév), a analizat starea orgii din Deta și a înaintat un deviz de lucrări, care cuprindea următoarele: dezmembrarea corpului orgii, scoaterea tuburilor acestuia, demontarea pieselor și elementelor structurale, îndepărtarea prafului și curățarea corpului și a structurilor interne, dezasamblarea manualelor I. și II. și a pedalierului, repararea pieselor acestora, montarea membranelor noi, repararea și reglarea supapelor, montarea membranelor noi, confectionarea membranelor pentru consolă, îndepărtarea prafului din cutiile de vânt, curățarea și repararea tuburilor din lemn și metal, intonarea și acordarea orgii.
Despre renovare pr. Attila Lokodi parohul locului a declarat următoarele: – „Reparația orgii a fost sprijinită de către comunitatea de enoriași locali, de mulți iubitori de muzică, de binefăcători și donatori din țară și străinătate și de către Guvernul Ungariei prin fundația Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Renovarea a fost efectuată în conformitate cu contractul încheiat, cu acordul și contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara prin Biroul de construcții. În prima fază, toate piesele cu componente din piele au fost demontate și transportate la un atelier pentru a fi reparate. Apoi a fost demontată consola, cutiile de vânt și burdufurile, care au fost, de asemenea, reparate în atelier sau înlocuite, după caz. A urmat repararea și înlocuirea pieselor rămase în biserică și reasamblarea. Ca urmare a acestor lucrări, orga a fost restaurată și reglată intonația la starea originală, astfel că Sf. Liturghii sunt mult mai înălțătoare. În plus, putem organiza concerte de orgă „de calitate”. De exemplu, putem participa la prestigiosul festival de orgă Timorgelfest de la Timișoara, pentru care în trecut am fost deja contactați de organizatori, dar la acea vreme nu aveam o orgă pregătită. Acum, grație efortului comun, cu ajutorul și sprijinul din țară și străinătate, putem participa și noi la acest festival. Doresc, pe această cale să aduc calde mulțumiri, atât în numele comunității parohiale, cât și a mea, personal, tuturor binefăcătorilor noștri, fie ei persoane private, fie instituții cu caracter public.“

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara