Dieceza de Timișoara și Vizita sf. Părinte în România
Prezențe la București, Șumuleu Ciuc și Blaj

Am fost martorii unui eveniment spiritual și istoric în acest week-end, deoarece timp de trei zile (31 mai 2019 – 2 iunie) ne-a vizitat țara urmașul sfântului Petru, papa Francisc. În această vizită apostolică și pastorală a sa, Suveranul Pontif nu a dorit să-i viziteze doar pe credincioșii din București, ci pe toți credincioșii catolici din această țară. De aceea a dorit să meargă și la Șumuleu Ciuc, unde a avut posibilitatea de a se întâlni cu credincioșii diecezelor istorice latine, intra-carpatice (Arhidieceza de Alba Iulia, Diecezele de Timișoara, Oradea Mare și Satu Mare), dar și la Iași și la Blaj, în acest ultim oraș de mare simbolism, întâlnindu-se cu credincioșii greco-catolici români, în mijlocul cărora i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri, morți în închisorile comuniste sau în suferințe și privațiuni grele .
Sfântul Părinte a aterizat la București-Otopeni, la 31 mai, aproximativ la ora 11, fiind întâmpinat de către președintele țării Klaus Iohannis, de către doamna Carmen Iohannis, precum și de întreaga Conferință a Episcoplilor Catolici din România. Din grupul episcopilor romano- și greco-catolici prezenți la primirea Papei a făcut parte și E.S. Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, păstorul diecezei noastre participând la întâlnirile cu sf. Părinte Papa de la București, Șumuleu și Blaj. La momentul primirii pe aeroport a fost de față și un reprezentant al Bisericii Ortodoxe. Papa Francisc și-a petrecut prima zi în capitala țării, a doua zi deplasându-se la Șumuleu Ciuc și Iași, iar cea de a treia zi la Blaj. De aici s-a deplasat spre Sibiu, de unde a decolat spre Roma.
La acest eveniment istoric au fost prezenți cu mare însuflețire și credincioșii romano-catolici ai Diecezei de Timișoara și cei greco-catolici al Diecezei Lugoj, cele două episcopii având ca elemente comune nu doar teritoriul, suferințele și istoria, dar și clipele de bucurie spirituală. La Sf. Liturghie cu sf. Părinte, celebrată la București, pe 31 mai, a participat și o delegație din care a făcut parte și Pr. Nikola Lauš, canonic, directorul cancelariei diecezane. În acest sens Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a organizat prin Regionala CFR Timișoara un tren special pentru pelerinii (aprox. 1000 persoane), care au dorit să meargă la Șumuleu Ciuc. În această direcție au plecat și o serie de autocare și mașini personale. În mod similar, Episcopia de Lugoj, împreună cu parohiile și protopoiatele au organizat pentru credincioșii greco-catolici, dar și romano-catolici, autocare spre Blaj, unde au fost prezenți împreună la Sf. Liturghie solemnă și la beatificarea episcopilor martiri. La Iași, dar și la Blaj, cu mare bucurie, au participat și câțiva credincioși de limbă germană din Dieceza de Timișoara, emigrați în Germania, dar care au sosit special în țară, pentru acest eveniment. În total, din Dieceza de Timișoara la cele două evenimente au participat apoximativ 1500 de pelerini romano-catolici, de limbă maghiară, română, germană, bulgară, croată, cehă, slovacă și italiană.
Majoritatea pelerinilor, însoțiți de un grup consistent de preoți, printre care și Msgr. Johann Dirschl, vicar general, au pornit cu trenul spre Șumuleu Ciuc, au plecat din gara Timișoara la ora 14:33 cu direcția Miercurea Ciuc. În acest tren s-au aflat credincioși din întrega dieceză (Arad, Pecica, Iratoș, Zimandul Nou, Mailat, Vinga, Timișoara, Dumbrăvița, Buziaș, Periam, Deta, Gătaia, Ciacova, Oravița, Reșița, Lugoj, Caransebeș, Breștea, Dudeștii Vechi, Sânnicolau Mare, Cenad, Pâncota și Maria Radna). Trenul a oprit în stațiile: Vinga, Arad și Maria Radna, pentru a putea urca și credincioșii din zonele adiacente.
Pelerinii au sosit la Miercurea Ciuc în ziua de 1 iunie, la primele ore ale dimineții, pornind de la gară, cu bucurie și plini de emoție, spre șaua dealului unde urma să fie celebrată, de Sfântul Părinte, Liturghia pontificală. În ciuda timpului nefavorabil, a ploii și a ceții, sute de pelerini veseli se îndreptau spre Șumuleu Ciuc.
Sfânta Liturghie a început la ora locală 11.30, fiind celebrată la altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu, altar ridicat în 1996, unde – anual – în solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt (Rusaliile), se celebrează Euharistia, moment la care participă mai mereu peste o sută de mii de credincioşi veniţi în pelerinaj la Preacurata Fecioară Maria: „Acest pelerinaj anual aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă; participă la el și credincioși de alte confesiuni și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității; un apel la a recupera mărturiile de credință devenită viață și de viață devenită speranță. A peregrina înseamnă a fi conștienți că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăție stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi și tradiții; sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului.” Au fost cuvintele Papei Francisc la Sfânta Liturghie de sâmbătă, 1 iunie 2019, la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc (magh. Csíksomlyó, germ. Schomlenberg). Textul integral al omiliei Papei, rostit în limba italiană, cu traducere alternativă în română şi maghiară a fost publicat și în mediul virtual: (https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2019-06/papa-francisc-romania-sumuleu-ciuc.html)
La Liturghia celebrată de sf. Părinte Papa Francisc la Sanctuarul de la Sumuleu Ciuc, Georgiana Radulov a citit prima lectura in limba română, îmbrăcată în straiul popular al bulgarilor bănățeni, tănăra fiind originară din parohia Breștea, jud. Timiș. Ea este totodată elevă a Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum” din Timișoara, reprezentându-i pe tinerii diecezei bănățene în fața sfântului Părinte.
La sfârșitul Liturghiei, Papa Francisc, ca semn de recunoștință a dăruit un trandafir de aur Sfintei Fecioare Maria de la Șumuleu Ciuc. Trandafirul dăruit de Sfântul Părinte este din argint 925 placat cu aur de 24 kt (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală, realizată în aur. Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz. După aceasta E.S. dr. György Miklós Jakubinyi, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, administrator apostolic al armenilor catolici rezidenţi în România, i-a mulțumit Sfântului Părinte în numele celor patru dieceze romano-catolice istorice: Alba Iulia, Oradea Mare, Satu-Mare și Timișoara, pentru faptul că a venit la Șumuleu Ciuc și s-a rugat împreună cu credincioșii prezenți.
În ultima zi a vizitei apostolice, sf. Părinte Papa Francisc a sosit la Blaj – orașul supranumit în istorie Mica Romă – unde i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Ferențiu (născ. la Reșița în 1875–1952), Vasile Aftenie (1899–1950); Ioan Suciu (1907–1953), Alexandru Rusu (1884–1963), Ioan Bălan (1880–1959, episcop de Lugoj), Tit Liviu Chinezu (1904–1955), Iuliu Hossu (1885–1970, cardinal) – care au murit în temnițe sau grave privațiuni ale libertății, în timpul comunismului.
Duminică, 2 iunie 2019, dimineața, înaintea plecării spre Blaj, sf. Părinte Papa a primit un cadou din partea Diecezei de Timișoara, în cadrul Nunțiaturii Apostolice din București: un exemplar al ediției facsimil a lucrării „Deliberatio supra hymnum trium puerorum” a sf. Gerhard, martir, primul nostru episcop, lucrare editată anul trecut de Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit și prezentată în mod festiv împreună cu Excelența Sa Iosif-Csaba Pál, episcop diecezan. Exemplarul conține o dedicație specială, caligrafiată, adresată Suveranului Pontif, fiind prevăzut cu o cutie specială, în care este păstrat. Caseta este simplu ornamentată, dar personalizată cu stema papală.
La finele Liturghiei de beatificare de la Blaj, celebrată în rit bizantin, după rugăciunea „Regina Caeli”, difuzată pe calea televiziunii și a undelor de pe Câmpia Libertății în toată lumea, Suveranul Pontif și-a luat rămas bun de la țara noastră și de la toți credincioșii cu care s-a întâlnit în aceste zile spunând:
„Dragi frați și surori, înainte de a termina această Dumnezeiască Liturghie, doresc să vă salut încă o dată pe voi toți aici prezenți și pe cei pe care i-am întâlnit în aceste zile, mulțumindu-vă tuturor pentru primirea călduroasă. Îi salut cu respect pe Domnul Președinte al Republicii și pe celelalte Autorități, exprimându-mi recunoștința sinceră pentru colaborarea rodnică în ceea ce privește pregătirea și desfășurarea acestei vizite. Sunt recunoscător Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfântului Sinod, Clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern! Domnul să binecuvânteze această străveche și distinsă Biserică și s-o susțină în misiunea ei. Lor, tuturor, aplauze frăţeşti.
Adresez un salut plin de afecțiune și de recunoștință Preafericirii Voastre, Lucian Cardinal Mureșan. Îi salut pe credincioșii Bisericii Catolice: Episcopii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici din București și din Iași, precum și pe numeroșii pelerini veniți la Șumuleu Ciuc. Îi mulțumesc lui Dumnezeu care mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi și de a vă încuraja în angajamentul vostru de evanghelizare și de mărturie a carității. Aici la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie, cu ardoare apostolică, despre credința voastră.
Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetățenilor României care, în decursul istoriei, s-au încredințat mereu mijlocirii ei. Ei vă încredințez pe voi toți și Îi cer să vă călăuzească pe drumul vostru de credință, pentru a înainta spre un viitor de un autentic progres și de pace și astfel să contribuiți la construirea unei patrii, din ce în ce mai dreaptă și mai fraternă.”
Prin grija organizatorilor vizitei sf. Părinte Papa la Blaj, sanctuarul marian de la Maria-Radna, a beneficiat pe Câmpia Libertății, de un stand de promovare și prezentare, unde au fost puse la dispoziția credincioșilor, literatură și presă catolică din Dieceza de Timișoara, informații despre sanctuarul de pelerinaj bănățean în trei limbi, precum și obiecte de cult și suveniruri.
Din Dieceza de Timișoara, au fost prezenți la sf. Liturghie a Suveranului Pontif, celebrată la Blaj, credincioși din Timișoara, Reșița, Gărâna, Gătaia, Lovrin, Slatina Timiș, Oțelu Roșu, Vinga, dar și din alte localități.
În după masa zilei de 2 iunie sf. Părinte Papa Francisc a fost așteptat de o aeronavă Tarom pe aeroportul din Sibiu, pentru a-l duce acasă. La aeroport papa nu a ținut niciun discurs, a fost condus la avion de către Klaus Iohannis, președintele țării, precum și de soția acestuia, iar după ce și-au luat rămas bun, avionul a decolat la 17:37 spre Roma, aeroportul Ciampino.
Pr. Csaba Váncsa
Claudiu Călin