În cadrul parcursului sinodal, în perioada 5-12 februarie a.c. a avut loc la Praga, Adunarea Continentală Sinodală, organizată pentru Europa. În prima parte a întâlnirii, între 5 și 9 februarie, a avut loc o reuniune la care au participat 200 de persoane. Dintre acestea, 156 au fost delegați din partea celor 39 de Conferințe Episcopale, membre ale CCEE. Fiecare delegație națională a fost compusă din președintele Conferinței Episcopale și alți 3 delegați, reprezentând întregul popor al lui Dumnezeu. Totodată 44 de participanți au fost oaspeți invitați direct de către președinția CCEE, ca reprezentanți ai celor mai reprezentative organizații ecleziale la nivel european. La lucrări au participat și câțiva delegați de alte confesiuni creștine. Au fost delegați care vor participa online la această adunare (câte zece de la fiecare conferință episcopală), pe lângă cei 200 de delegați prezenți. Din Dieceza de Timișoara Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, a participat online la ședințe.
În ultimele două zile, 10 și 12 februarie, s-au reunit doar episcopii de pe continentul european care s-au angajat să dezvolte în continuare „o Biserică sinodală“, urmând indicațiile Papei Francisc, bucurându-se de modul în care lucrările Adunării Continentale de la Praga au fost „un semn inconfundabil al apartenenței noastre unice la Cristos“.
În nota de încheiere, episcopii subliniază cum „ascultarea reciprocă, dialogul fructuos, povestea modului în care comunitățile noastre ecleziale au trăit prima fază a procesului sinodal și s-au pregătit pentru această întâlnire continentală„ sunt „semnul clar al apartenenței unice la Cristos“.
Prin urmare, episcopii se angajează „să continue să trăiască și să promoveze procesul sinodal în structurile și viața noastră diecezană“, subliniind că „această experiență de grijă pentru întreaga Biserică din Europa ne-a încurajat în angajamentul nostru de a trăi cu fidelitate misiunea noastră universală“.
„Suntem angajați – scriu episcopii – în susținerea indicațiilor succesorului lui Petru, Sfântul Părinte Papa, pentru a deveni o Biserică sinodală hrănită de experiența comuniunii, participării și misiunii în Cristos“.
Au fost aproximativ două sute de participanți la Adunarea continentală a Sinodului de la Praga, 156 de delegați din partea celor 39 de Conferințe episcopale din Europa și 44 invitați de Consiliul Conferințelor episcopale din Europa. La aceștia s-au adăugat 270 de delegați online. Adunarea s-a desfășurat între 5 și 9 februarie și s-a încheiat cu acceptarea unui document final, care a fost primit și de episcopi în cadrul reuniunii finale.
În continuare, textul integral al observațiilor finale ale episcopilor:

Adunarea continentală a Sinodului
Observațiile finale ale episcopilor
Îi mulțumim Domnului pentru experiența sinodalității, care ne-a văzut pe toți – episcopi, preoți, bărbați și femei consacrați și laici – pentru prima dată unul lângă altul la nivel continental. Ne bucurăm pentru că, în aceste zile la Praga, am constatat că momentele de rugăciune trăite împreună și, mai ales, lucrările Adunării au fost o experiență profund spirituală și cu adevărat sinodală. Ascultarea reciprocă, dialogul fructuos și povestea modului în care comunitățile noastre ecleziale au trăit prima fază a procesului sinodal și s-au pregătit pentru această întâlnire continentală sunt un semn inconfundabil al apartenenței noastre unice la Cristos.
Rapoartele naționale, munca de grup și numeroasele intervenții pe care le-am auzit converg în documentul final prezentat Adunării. Acesta va fi contribuția Bisericilor din Europa la redactarea Instrumentum laboris al Sinodului. Le mulțumim celor care și-au împărtășit experiențele cu franchețe și cu respect pentru diferitele sensibilități. De asemenea, suntem recunoscători Comitetului de redacție pentru marea muncă depusă în redactarea documentului.
Ca rod al acestei experiențe sinodale, noi, episcopii, ne angajăm să continuăm să trăim și să promovăm procesul sinodal în structurile și viața noastră diecezană. Această experiență de grijă pentru întreaga Biserică din Europa ne-a încurajat în angajamentul nostru de a trăi cu fidelitate misiunea noastră universală. Suntem angajați în susținerea indicațiilor succesorului lui Petru, Sfântul Părinte Papa, de a deveni o Biserică sinodală hrănită de experiența comuniunii, participării și misiunii în Cristos.
Vrem să mergem împreună, ca popor sfânt al lui Dumnezeu, atât laici, cât și preoți, pelerini pe drumurile Europei pentru a vesti bucuria Evangheliei care izvorăște din întâlnirea cu Cristos. Vrem să o facem împreună cu frații și surorile noastre din alte confesiuni creștine.
Vom lucra neobosit pentru a mări spațiul corturilor noastre, astfel încât comunitățile noastre ecleziale să devină și mai mult locuri în care toată lumea să se simtă binevenită.
Praga, 11 februarie 2023, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes

Sursa: mcusercontent.comwww.synod2023.org