De când coronavirusul a început să se răspândească rapid, marea parte a populaţiei a încercat, ca uniţi să contribuie la luarea de măsuri necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei. Urmărind ştirile şi diferitele emisiuni de la televizor sau pe paginile de internet, putem vedea cum munca supraomenească a personalului din spitale, a medicilor şi asistentelor este răsplătită cu aplauze îndelungate la anumite ore ale zilei. Aflăm şi despre multe donaţii de instrumente şi materiale de protecţie, sprijin financiar pentru spitale, despre acţiuni de voluntariat din partea primăriilor pentru ajutorarea persoanelor în vârstă. De asemenea nenumărate comunităţi parohiale au oferit o mână de ajutor celor vârstnici şi bolnavi, preluând efectuarea cumpărăturilor zilnice. În această perioadă de criză asemenea acţiuni au loc şi în Dieceza de Timişoara şi se continuă până va fi nevoie.
De ani de zile – uneori chiar decenii – înainte de sărbătorile Pascale la multe parohii există tradiţia de a bate la uşile enoriaşilor vârstnici şi ale persoanelor defavorizate cu pachete conținând alimente de bază… Şi anul acesta pachetele au fost pregătite, dar din motive de siguranţă trebuia să se renunţe la bătutul în uşă, la strângerea călduroasă a mâinii… singura mângâiere rămânând doar puterea cuvântului bun şi a privirii încurajatoare. La Parohia Timişoara I Centate sora franciscană Tereza Cernic împreună cu d-na Valeria Tornyai au pregătit 60 de pachete, care împreună cu un grup alcătuit din 10 voluntari au fost transportate cu maşina la beneficiari – ne-a relatat părintele vicar general, Msgr. Johann Dirschl.
Pe vicarul pastoral, Pr. Zsolt Szilvágyi, paroh de Timişoara IV Iosefin şi pe capelanul Tiberiu Szabó i-am contactat chiar în timpul livrării pachetelor cu alimente pregătite pentru 100 de persoane din parohie. În această muncă, cei doi preoţi au fost sprijiniţi de 12 voluntari, iar strângerea fondurilor pentru cumpărarea alimentelor se datorează unităţii întregii comunităţi parohiale.
Sub îndrumarea pr. dr. Davor Lucacela, la Jimbolia au fost pregătite 200 de pachete, conţinând orez, fasole uscată, conserve, paste făinoase, mălai, budincă – care vor fi distribuite în următoarele zile. Pentru a evita riscul de contaminare, voluntarii vor informa vârstnicii în prealabil, apoi pachetul cu donaţii va fi lăsat în faţa intrării sau în interiorul curții.
La Dumbrăviţa, credincioşii parohiei au cumpărat şi donat 500 litri de ulei şi alte alimente de bază, din care vor primi toţi cei care au nevoie – ne-a informat părintele-paroh Lajos Máthé.
La Serviciul de Ajutor Maltez din România, filiala Timişoara, toate serviciile active continuă să funcţioneze cu respectarea precauţiilor de bază. Momentan în căminul de bătrâni sunt îngrijite 18 persoane, iar 3 dintre angajaţi s-au oferit voluntari, ca în caz de carantină să rămână alături de bătrâni, fiind cazaţi în camerele de oaspeţi. Bucătăria socială continuă să ofere de mâncare tuturor celor care şi până acum au beneficiat de acest serviciu, iar personalul de îngrijire la domiciliu acordă o atenţie deosebită responsabilităţilor lor în sprijinirea celor 50 de vârstnici.
Pe durata stării de criză, Federaţia Caritas Timişoara îşi continuă activitatea prin cele 16 servicii sociale active şi deserveşte un număr de 436 beneficiari. Din comunicatul trimis Episcopiei Romano-Catolice Timişoara aflăm, că Centrul de Îngrijire Paleativă de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine” din oraș funcţionează la capacitate maximă (10 paturi). De asemenea funcţionează şi serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, cu punctele din Buziaş, Bacova, Reşiţa, Timişoara şi Caransebeş, respectiv cantinele sociale din Timişoara şi Nădrag.
Centrul rezidenţial de tip familial „Sf. Nicolae” din Peciu Nou, locuinţa protejată pentru persoane cu dizabilităţi „Izvorul Vieţii” din Dudeştii Noi, Centrul de îngrijire socio-medicală pentru persoane vârstnice şi bolnavi cronici „Casa Sf. Francisc” Bacova, respectiv Centrul de reintegrare socio-profesională – Ferma „Pater Paulus” Bacova funcţionează în conformitate cu cerinţele regulamentului militar, pentru a controla răspândirea noului tip de infecţie cu coronavirus.
La azilul de noapte „Pater Iordan” Timişoara s-a impus carantina, iar celor 80 de beneficiari nu li se mai permite ieşirea din clădirea instituţiei, doar în condiţiile în care aceştia merg la lucru şi au dovadă în acest sens.
La adăpostul pentru femei, victime ale violenţei domestice „Casa Maria a Apostolilor” se află în carantină 3 femei şi 4 copii, iar la Centrul rezidenţial pentru copii „Casa mamași copilul” Timişoara se află 13 copii, îndrumaţi de personalul care funcţionează la capacitate maximă, deservind toate necesităţile copiilor şi tinerilor.
Din data de 17 martie 2020 și până la noi directive referitoare la coronavirus au fost închise centrele de zi: Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Casa Sf. Maria” Cărani, Centrul comunitar pentru copii „Casa Pater Berno” Bacova, Centrul de zi pentru copii rromi Periam.
Imaginile de mai sus oglindesc colaborarea şi unitatea comunităţilor din dieceza noastră. Şi acţiunile vor continua! Este important să participăm cu toţii la activităţi caritabile şi să avem încredere în Dumnezeu!
„Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”- aşa ne rugăm la Bunul Dumnezeu cu încredere în Providenţa Divină. Frumoasele exemple ale parohiilor din dieceză ne dovedesc, că dragostea care izvorăşte din credinţă înmulţeşte puterea.