Săptămâna trecută a avut loc în sala mare a Centrului Diecezan de Tineret al EpiscopieiRomano-Catolice de Timişoara o dezbatere cu tema: sprijinirea refugiaţilor care au ajuns în România şi modalităţi de implicare a Bisericilor în ajutorarea acestora.
Întrunirea a fost organizată de Episcopia Evanghelică Luterană C.A. din Romania, reprezentată de doamna Erika Klemm, responsabil cu problemele emigranţilor şi de pastorul Dieter Galter. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră şi a diferitelor organizaţii de caritate, printre care Federația Caritas a Diecezei de Timişoara şi Asociaţia Filantropia din Oradea.
Episcopia Evanghelică Luterană C.A. din România se implică intens din 2016 în această activitate. Au fost organizate întâlniri cu caracter informativ şi s-au adunat fonduri materiale. S-a iniţiat şi o zi dedicată migranţilor, numită „Ziua refugiaţilor”, sărbătorită în această comunitate creștină în prima duminică de după 20 iunie.
De la reprezentantul Poliţiei de Frontieră am aflat că numărul refugiaţilor a atins un punct maxim în 2016. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni au vândut tot ce au deţinut, astfel încât cu banii obţinuţi să poată plăti contrabandiştii și călăuzele, care urmau să-i ducă în occident. După un drum lung, în condiţii inumane, mulţi au rămas cu vise spulberate şi banii pierduţi. Cei care au ajuns totuşi în România, speră la un viitor mai bun în Germania, Anglia, Spania sau Italia.
Expertul AID Rom din Timişoara, pentru imigranţi, a arătat că în 2018 în România au fost înregistraţi 4000 de refugiaţi. Cei mai mulţi provin din Siria, Irak, Iran şi Afganistan. În Timişoara funcționează un Centru de Tranzit pentru Refugiaţi. Acesta are o capacitate de 50 de locuri şi este destinat refugiaţilor care au ajuns în partea de vest a ţării noastre. De aceea este important ca reprezentanţii cultelor să informeze credincioşii despre problema emigranţilor, să adune ajutoare materiale, care prin intermediul asociaţiilor de caritate să ajungă la nevoiaşi.
Raluca Nelepcu
Tradus de: Maria Lazar