În perioada 8-10 martie a.c. Timișoara a găzduit Întâlnirea Națională a Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR). Evenimentul s-a încheiat duminică cu o Sf. Liturghie celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan în biserica Ordinului Piarist din Timișoara. Au concelebrat Pr. Gheorghe Traian Buciuman, paroh de Tiur (Arhidieceza de Alba Iulia) și Pr. Zoltán Kocsik, rectorul bisericii piariste.
La începutul Sf. Liturghii, episcopul diecezan de Timișoara i-a salutat pe membrii conducerii SAMR prezenți, precum și corul bisericii parohiale din Timișoara III Elisabetin, condus de Vlad-Alexandru Colareza, care a susținut partea muzicală a celebrării.
În omilia rostită, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, a subliniat: „Ajutorarea semenilor este misiunea fiecărui creștin și membrii Serviciului de Ajutor Maltez în România sunt un exemplu în îndeplinirea acestei misiuni. Pe lângă aceasta se ocupă de tineri, de educația lor, și eu cred că investesc bine timpul și energia lor. Pentru că sufletul este cel mai important și un tânăr care pornește în viață cu intenția de a-și ajuta semenii, de a lucra pentru alții are cel mai frumos suflet și aceasta este cea mai sigură cale pentru ca acel om să devină fericit.“
În primele două zile ale întâlnirii, conducătorii celor 17 filiale și sucursale ale SAMR împreună cu conducătorii grupurilor de tineret (în total 75 de persoane) au dezbătut problema definirii unei strategii, adică stabilirea obiectivelor și planificarea cursului acțiunilor de urmat pentru ca peste 5-10 ani SAMR să devină o organizație consolidată, recunoscută pe plan internațional, care reușește să se impună prin profesionalism. Cum a subliniat în cadrul conferinței de presă dl. Mihály Dénes, președintele SAMR și dl. Ferenc Tischler, secretar general, această întâlnire a fost un răspuns pentru provocările actuale, în cadrul căreia cei prezenți vor hotărî direcția de dezvoltare a organizației. „Care va fi rezultatul acestei întâlniri, nu se poate spune încă, dar un lucru este cert: SAMR nu se va abate de motto-ul vechi de peste 900 de ani, și anume „Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”. Noi de aceea am ales acest drum și am aderat la această organizație ca să îndeplinim această misiune” – a declarat jurnaliștilor dl. Ferenc Tischler secretar general.”
Tot în cadrul acestei întâlniri a fost prezentat participanților cel mai nou proiect al SAMR, un teren de joacă mobil. Acesta practic este un microbuz dotat cu foarte multe jucării: o cetate gonflabilă, două porți de fotbal și mingi, rachete de badminton, jocuri de societate, care la solicitarea colegilor sau a autorităților locale se deplasează în comunități sărace sau în acele locuri (sate) unde copiii nu au teren de joacă amenajat. La circa 30 de minute de la sosirea microbuzului copiii vor putea deja să se joace, iar între timp asistenții sociali vor avea posibilitatea de a strânge informații despre problemele și greutățile cu care se confruntă comunitatea sau părinții în vederea acordării unui sprijin.
În ciuda faptului că în cadrul întrunirii au fost dezbătute multe teme, nu s-a formulat nici o hotărâre referitoare la strategia SAMR. Astfel, specialiștii invitați, dna. Bianca Buzetto și dna. Roxana Braga au propus organizarea cât de curând a unei noi întâlniri, ocazie cu care se vor putea defini deja direcțiile și obiectivele strategice care duc la atingerea țelului formulat.