Pe 19 martie 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc a adresat un mesaj participanților la întâlnirea online „Iubirea noastră zilnică”, promovată de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, de Dieceza de Roma și de Institutul Teologic Pontifical Ioan Paul al II-lea la cea de-a cincea aniversare a publicării exortației apostolic Amoris Laetitia, cu ocazia deschiderii Anului „Familia Amoris Laetitia”, anunțată de Papa în 27 decembrie anul trecut și care se va încheia pe 26 iunie 2022, cu cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor de la Roma.

Dragi frați și surori!

Vă salut pe toți cei care participați la conferința de studiu pe tema „Iubirea noastră zilnică”.

Gândurile mele se îndreaptă în special către Cardinalul Kevin Joseph Farrell, Prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, către Cardinalul Angelo De Donatis, Vicar pentru Dieceza Romei, și către Monseniorul Vincenzo Paglia, Mare Cancelar al Institutului Teologic Ioan Paul al II-lea pentru Științele Căsătoriei și Familiei.

Acum cinci ani, a fost promulgată exortația apostolică post-sinodală Amoris Laetitia despre frumusețea și bucuria iubirii conjugale și familiale. Cu această ocazie v-am invitat să experimentați un an de recitire a Documentului și de reflecție asupra temei, până la celebrarea celei de-a X-a Zile Mondiale a Familiei care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va avea loc la Roma pe 26 iunie 2022. Sunt recunoscător pentru inițiativele pe care le-ați întreprins în acest scop și pentru contribuția pe care fiecare dintre voi o oferă în domeniul dvs. de lucru.

În această perioadă de cinci ani, Amoris Laetitia a urmărit începutul unei călătorii, încercând să încurajeze o nouă abordare pastorală a realității familiei. Principala intenție a documentului este de a comunica, într-un timp și o cultură profund schimbată, că astăzi Biserica are nevoie de o nouă privire asupra familiei: nu este suficient să reafirmăm valoarea și importanța doctrinei, dacă nu devenim gardieni ai frumusețea familiei și dacă nu ne îngrijim, cu compasiune, și de fragilitatea și rănile ei.

Aceste două aspecte sunt inima oricărei pastorații a familiei: sinceritatea anunțului evanghelic și tandrețea însoțirii.

Pe de o parte, de fapt, anunțăm cuplurilor, soților și familiilor un Cuvânt care îi ajută să înțeleagă sensul autentic al unirii lor și al iubirii lor, un semn și o imagine a iubirii trinitare și a legământului dintre Cristos și Biserică. Este Cuvântul mereu nou al Evangheliei, din care se poate contura orice doctrină, inclusiv cea referitoare la familie. Și este un Cuvânt solicitant, care dorește să elibereze relațiile umane de sclavia care deseori le desfigurează fața și le face instabile: dictatura emoțiilor, exaltarea provizoriului care descurajează angajamentele pe toată viața, predominanța individualismului, frica de viitor. Confruntată cu aceste dificultăți, Biserica reafirmă pentru soții creștini valoarea căsătoriei ca plan al lui Dumnezeu, ca rod al harului său și ca o chemare de a fi trăită cu totalitate, fidelitate și gratuitate. Aceasta este calea pentru ca relațiile, chiar printr-un parcurs marcat de eșecuri, căderi și schimbări, să se deschidă către plinătatea bucuriei și a împlinirii umane și să devină un ferment de fraternitate și iubire în societate.

Pe de altă parte, acest anunț nu poate și nu trebuie dat niciodată de sus și din exterior. Biserica este întrupată în realitatea istorică, așa cum a fost Stăpânul ei și chiar și atunci când proclamă Evanghelia familiei, o face cufundându-se în viața reală, cunoscând îndeaproape oboselile zilnice ale soților și părinților, problemele lor, suferințele lor, toate acele situații mici și mari care îi îngreunează și uneori le împiedică calea. Acesta este contextul concret în care se trăiește iubirea de zi cu zi. Ați intitulat Conferința voastră în acest fel: „Iubirea noastră zilnică”. Este o alegere semnificativă. Este iubirea generată de simplitatea și munca tăcută a vieții de cuplu, de acel angajament zilnic și uneori obositor asumat de soți, mame, tați, copii. O Evanghelie care s-ar propune ca o doctrină coborâtă de sus și care nu ar intra în „carnea” acestei vieți de zi cu zi, ar risca să rămână o teorie frumoasă și, uneori, să fie trăită ca o obligație morală. Suntem chemați să însoțim, să ascultăm, să binecuvântăm călătoria familiilor; nu numai pentru a urmări direcția, ci pentru a face călătoria cu ei; să intrăm în case cu discreție și cu dragoste, să le spunem soților: Biserica este cu tine, Domnul este aproape de tine, vrem să te ajutăm să păstrezi darul pe care l-ai primit.

Proclamarea Evangheliei însoțind oamenii și punându-ne în slujba fericirii lor: în acest fel, putem ajuta familiile să meargă înainte într-un mod care să răspundă vocației și misiunii lor, conștienți de frumusețea legăturilor și fundamentul lor în iubirea dintre Dumnezeu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.

Când familia trăiește în semnul acestei Comuniuni divine, pe care am vrut să o explic în aspectele sale existențiale și în Amoris Laetitia, atunci ea devine un cuvânt viu al lui Dumnezeu-Iubire, pronunțat lumii și pentru lume. De fapt, gramatica relațiilor de familie – adică a căsătoriei, maternității, paternității, filiației și fraternității – este modul prin care se transmite limbajul iubirii, care dă sens vieții și calitatea umană a fiecărei relații. Este un limbaj alcătuit nu numai din cuvinte, ci și din moduri de a fi, din modul în care vorbim, din privirile, gesturile, timpurile și spațiile relației noastre cu ceilalți. Soții știu asta bine; părinții și copiii o învață în fiecare zi la această școală de iubire care este familia. Și în acest context are loc și transmiterea credinței între generații: trece tocmai prin limbajul relațiilor bune și sănătoase care se trăiesc în familie în fiecare zi, mai ales atunci când se confruntă împreună cu conflicte și dificultăți.

În acest timp de pandemie, printre atâtea probleme psihologice, pe lângă cele economice și de sănătate, toate acestea au devenit evidente: legăturile de familie au fost și sunt încă dur puse la încercare, dar în același timp, ele rămân cel mai puternic punct de referință, sprijinul cel mai puternic, apărarea de neînlocuit pentru moștenirea întregii comunități umane și sociale.

De aceea, să susținem familia! Să o apărăm de ceea ce îi compromite frumusețea. Să abordăm acest mister al iubirii cu uimire, cu discreție și tandrețe. Și să ne angajăm să protejăm legăturile sale prețioase și delicate: copii, părinți, bunici … Aceste legături sunt necesare pentru a trăi și a trăi bine, pentru a face umanitatea mai fraternă.

Prin urmare, anul dedicat familiei, care începe astăzi, va fi un moment propice pentru a continua reflecția asupra Amoris laetitia. Și pentru asta vă mulțumesc din inimă, știind că Institutul Ioan Paul al II-lea poate contribui în multe feluri, în dialog cu alte instituții academice și pastorale, la dezvoltarea atenției umane, spirituale și pastorale în sprijinul familiei. Vă încredințez pe și lucrarea voastră Sfintei Familii din Nazaret și vă rog să faceți același lucru pentru mine și pentru slujirea mea.

Roma, San Giovanni in Laterano, 19 martie 2021

Solemnitatea Sfântului Iosif, începutul Anului „Familia Amoris Laetitia”

FRANCISC

Sursa: Biroul de presă al Sfântului Scaun

În data de 21 martie 2021, la ora 17.00 a avut loc Deschiderea Anului „Amoris Leatitia“, Anul Familiei, patronat de Sfântul Iosif conform dorinței Sfântului Părinte Papa Francisc. Familiile și credincioșii au luat parte la Liturghia Pontificală celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, în biserica Sf. Anton din Parohia Arad-Centru. Păstorul diecezei a adresat cuvinte de încurajare familiilor prezente și a dat ca exemplu de urmat Familia Sfântă din Nazaret. Un punct foarte frumos atins în predică a fost faptul că „schimbarea trebuie să pornească din inima noastră, apoi în casa noastră și mai apoi în lumea întreagă.“ Este foarte important să conștientizăm acest fapt în familiile noastre, deoarece noi împreună cu părinții și copii noștri, în comunitate, formăm Biserica domestică, iar noi ca și creștini putem da astfel o mărturie frumoasă și profundă. „Frica de viitor este un aspect care distruge familiile din zilele noastre”, a mai spus părintele episcop. Este foarte adevărat că în acest timp de pandemie suntem adesea sceptici și temători, dar familia va fi mereu acolo pentru noi. În familie vom găsi mereu sprijinul și speranța de care avem nevoie pentru a ne întări spiritul în această perioadă. De asemenea, credincioșii au fost încurajați să se roage împreună cu familiile lor și să mediteze la cuvintele Evangheliei. La finalul Sfintei Liturghii, două cupluri au dat mărturii despre viața lor de familie. Una dintre familii a evidențiat că: „suntem foarte diferiți, dar avem aceleași valori, amândoi vrem să devenim sfinți.“ „A deveni sfinți împreună“ ca și familie este o definiție minunată pentru sfântul Sacrament al Căsătoriei.

Tot articolul se poate citi aici.

Mai jos veți găsi câte un material ajutător pentru a parcurge acest an dedicat familiilor, după aceasta un mic video care are subtitrarea într-un fișier separat. Materialele se pot descărca.

I. Rugăciuna familiei

Scrisoare RO

Rugăciunea în Anul Familiei Amoris Laetitia (1)

II. Video