Se întâmpla în 2007 când Dipl.-Ing. Lutz Unbekannt de la Verein für ökologisches Bauen (Asociația pentru construcții ecologice) din Leipzig a venit în România pentru a ajuta să fie construite și instalate primele colectoare solare la ferma Pater Paulus fără adăpost a Asociației Caritas a Diecezei Romano-Catolice de Timișoara. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundației Urbis din München. Cele doisprezece colectoare solare care au fost instalate atunci în Bacova, la aproximativ 30 de kilometri de Timișoara, au marcat începutul unei cooperări fructuoase germano-române în sectorul energiei solare, care continuă până în prezent. Datorită sprijinului generos al Fundației Urbis, o fundație de mediu și de solidaritate internațională care sprijină proiecte de mediu în întreaga lume, au fost instalate sisteme solare în mai multe instituții sociale Caritas, reducând de mai multe ori costurile anuale pentru apă caldă și încălzire. Directorul general al Caritas al Diecezei de Timișoara, Herbert Grün, speră ca în viitor să primească și mai mult sprijin din partea Germaniei.
Sistemele solare au o mare importanță în lumea de astăzi – atât pentru societate, cât și pentru mediu. Acestea reprezintă o sursă de energie durabilă și ecologică, care contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la atenuarea schimbărilor climatice. Unul dintre cele mai importante beneficii ale panourilor solare este capacitatea lor de a genera energie curată folosind lumina soarelui. Această energie poate fi utilizată, de exemplu, pentru a încălzi apa sau pentru a furniza energie electrică locuințelor, întreprinderilor și instalațiilor publice, fără a provoca emisii nocive. Acest lucru nu numai că reduce dependența oamenilor de combustibilii fosili, dar contribuie și la îmbunătățirea calității aerului și la protejarea sănătății.
Panourile solare care au fost instalate în instituțiile sociale Caritas din vestul României în ultimii 16 ani provin de la stația de construcție proprie a Caritas din Bacova. Când vine vorba de „panouri solare“, Caritas a fost un real pionier în Banat. Atelierul propriu a fost înființat în 2008 cu sprijinul experților de la Asociația pentru Construcții Ecologice din Leipzig – Fundația Urbis a sprijinit financiar proiectul. În atelierul din Bacova au fost produse aproximativ 85 de colectoare, care au fost atașate la diverse instalații – aceasta corespunde unei suprafețe instalate de aproximativ 200 de metri pătrați, după cum informează Lutz Unbekannt. „Întotdeauna construim acest lucru împreună cu persoanele implicate. Lucrul special este că avem un atelier mobil în Leipzig încă din 1995 – putem încărca toate uneltele sau materialele într-un vagon și putem merge la părțile interesate pentru a monta totul împreună“, explică Lutz Unbekannt.

Construcția unei centrale solare în Bacova. Experții de la Asociația pentru Construcții Ecologice din Leipzig sunt la dispoziția partenerilor din România pentru a le oferi sfaturi și sprijin.

La ferma din Bacova, la montarea panourilor solare au fost implicați și foști oameni fără adăpost – ferma, un proiect de prezentare al Caritas, oferă persoanelor fără adăpost nu doar cazare, ci și un loc de muncă plătit. În Bacova, au fost instalate panouri solare atât la ferma Pater Paulus, cât și la Casa Sfântul Ioan și Sfântul Francisc, pentru bătrânii bolnavi cronic, precum și la clădirea centrului de zi pentru copii. În plus, mai multe unități Caritas din Timișoara sunt dotate cu astfel de sisteme, printre care fosta casă de copii din cartierul Freidorf, hospice-ul pentru îngrijiri paliative „Casa Milostivirii Divine“, adăpostul de noapte pentru persoanele fără adăpost Pater Jordan, adăpostul pentru femei – victime ale violenței domestice și mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III. Elisabetin. Deoarece centrul social din Nădrag a trebuit să se mute într-o altă clădire (ADZ a relatat), sistemul solar de acolo a fost demontat și, de asemenea, transportat la ferma din Bacova, unde a fost montat pe clădirea administrativă. Acest lucru a fost realizat de cei doi experți ai Asociației pentru Construcții Ecologice din Leipzig, Lutz Unbekannt și Helmut Thoma, în timpul celei mai recente vizite în Banat, la sfârșitul lunii august 2023. Timp de 25 de ani, cei doi ingineri au făcut parte din consiliul de administrație al asociației din Leipzig, lucrând la proiecte energetice și dezvoltând colectoare solare. De asemenea, în fiecare an au transmis cunoștințele lor și românilor, pentru că, de multe ori, atunci când călătoreau în Banat, țineau cursuri de tehnologie solară la Fundația Germano-Română din Timișoara. De asemenea, asociația oferă în Germania cursuri de autoconstrucție pentru realizarea de colectoare solare. Cu ajutorul asociației, au fost construite sisteme de colectoare solare în multe școli din Leipzig, Saxonia, Saxonia-Anhalt, dar și în case particulare din toată Germania pentru a produce apă caldă și a susține încălzirea.
În timpul celei mai recente vizite în Banat, Lutz Unbekannt și Helmut Thoma au analizat îndeaproape toate colectoarele solare ale Caritas. Faptul că nu s-au putut deplasa în Banat pentru a verifica aceste sisteme în mod regulat din cauza pandemiei a avut consecințe. „Toate sistemele sunt operaționale și funcționează, dar ar trebui să fie verificate și întreținute în mod regulat“, explică Lutz Unbekannt. Doi angajați ai Caritas sunt responsabili de aceste instalații, dar trebuie să îndeplinească și multe alte sarcini. Din acest motiv, este dificil pentru cei doi să întrețină toți colectorii solari, spune Lutz Unbekannt. „Colectorii ar trebui să fie întreținuți anual și, dacă ceva nu funcționează bine, ar trebui să fie reparați. Sprijinul financiar din partea Fundației Urbis a fost indispensabil pentru acest lucru“, explică directorul Caritas, Herbert Grün. „Panourile solare sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne permit să economisim costurile de încălzire și apă caldă din mai până în noiembrie“, adaugă Grün. Adevărul este că merită să folosești colectoare solare pentru apă caldă și încălzire în Banat. În general, în România există cu aproximativ 30 la sută mai multă lumină solară decât în Germania. „450 kWh pe metru pătrat și pe an pot fi furnizate de un astfel de colector în Banat“, explică Lutz Unbekannt.
Instalațiile solare reprezintă, de asemenea, o măsură importantă de promovare a tranziției energetice. Bazându-se pe energiile regenerabile, cum ar fi energia solară, oamenii pot sprijini tranziția către o aprovizionare cu energie mai durabilă. „Suntem recunoscători că am avut acest sprijin din partea Fundației Urbis atât de mult timp și am fi bucuroși dacă fundația ar continua să susțină proiectul cel puțin anul viitor, pentru că mai sunt încă multe de făcut în vestul României“, spune Lutz Unbekannt. Directorul general al Caritas, Herbert Grün, are și el speranțe în acest sens. „Avem încă nevoie de know-how-ul experților din Germania“, subliniază Grün.

Raluca Nelepcu

Publicat în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 31 / Nr. 7657 București, vineri, 8 septembrie 2023, pag. 7.