Parohia romano-catolică din Dudeștii Vechi a organizat în data 26.11.2022 Aprinderea primei lumânări de Advent. La această sărbătoare au participat peste 150 de copii și tineri din Dudeștii Vechi, Breștea, Sânnicolau Mare și Timișoara, participanți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, coordonați de părintele paroh Mirciov Sebastian, părintele Velciov Petru, sora Kati Budur din Congregația Sf. Iosif al Apariției, profesoara de religie Lucaci Maria, cât și 20 de animatori – tineri, studenți și adulți din comunitatea noastră.
Programul zilei a început cu primirea participanților și împărțirea lor pe grupe de vârstă, urmat de o rugaciune cu o scurtă cateheza despre Advent și coronița de Advent, cât și despre alte simboluri specifice acestei perioade. În cadrul catehezei părintele paroh ne-a explicat originea cuvântului Advent care înseamnă așteptare, faptul că cele patru lumânări simbolizează cei 4000 de ani în care poporul evreu a așteptat sosirea lui Mesia promis, coroana – cercul care simbolizeză veșnicia, dar a menționat și faptul că Isus s-a născut om ca și noi, dar din marea iubire a Lui Dumnezeu pentru oameni, pentru ca noi toți să fim mântuiți, crenguțele de brad simbolizează speranța – nădăjduim că suntem mântuiți și culoarea mov a lumânărilor care simbolizează penitența.
După cateheză fiecare grup a mers într-o sală unde au fost reluate câteva idei din cateheza pentru aprofundare, iar copiii au avut posibilitatea să spună pentru ce sunt recunoscători: pentru părinți, frați și surori, pentru Dumnezeu, pentru că s-a născut Isus, cât și pentru ziua de azi. Apoi s- a continuat cu ateliere de creație, unde copiii și tinerii au avut posibilitatea să confecționeze coronițe și calendare de Advent, dar s-au și delectat cu câteva jocuri și cântece.
Nu putea lipsi din programul zilei masa de prânz, care a fost pregătită cu multă dragoste și pricepere de către clubul gastronomic din localitate ”Prikascite ud prusta”, care pe lângă gustosul papricaș ne-au surprins și cu o plăcintă tradițională delicioasă ”Dubilu tocnu” (biagli sau plăcintă acră, cum se zice în Banat).
Programul a continuat cu pregătirea cântecelor pentru Liturghie, dar și oportunitate de Spovadă pentru cei mari.
Liturghia a fost punctul culminant al acestei zile. După o scurtă rugăciune de binecuvântare părintele paroh a aprins prima lumânare de pe coroană, a binecuvîntat toate coronițele si calendarele confecționate la atelier, apoi Liturghia a continuat cu rugăciuni și cântece pregătite de animatori. În predica rostită am putut medita asupra faptului că toți avem asteptări în diverse domenii, dar cea mai importantă este așteptarea lui Isus, este esențial să fim treji și să veghem, să nu lăsăm să treacă nici măcar o zi fără fapte bune. Părintele ne-a încurajat să fim mai buni, să fim atenți la cei din jur, să fim mai ascultători, dar și disponibili pentru cei aflați în nevoie și să ne oferim ajutorul ori de câte ori avem ocazia. La încheiere ne-a transmis un Advent binecuvântat tuturor, iar musafirilor noștri mulțumiri că au fost alături de noi la acestă sărbătoare și drum bun către casă.
Mulțumesc și eu în numele copiilor și tinerilor pentru acestă zi binecuvântată organizată de părintele paroh Mirciov Sebastian, cu sprijinul Primăriei Dudeștii Vechi și în colaborare cu clubul gastronomic ”Prikascite ud prusta” , Liceul Teoretic Dudeștii Vechi cât și a minunaților animatori.
Advent binecuvântat tuturor!
Alina Maria Nedelcu