În săptămâna cuprinsă între 7-14 februarie 2022 în comunitățile Diecezei de Timișoara are loc „Săptămâna Căsătoriei“, o săptămână dedicată promovării valorilor, priorității și sănătății familiei. În cadrul acestei săptămâni, începând cu 7 februarie a.c., cuplurile pot participa la o „Aventură în doi” care propune următoarele programe:

  1. Papa Francisc iubește în mod deosebit familiile și ne transmite gânduri foarte frumoase. Vă invităm să vizionați împreună un mesaj din partea lui iar apoi să discutați, ce va atins. www.youtube.com
  2. Pe vremea cavalerilor era importantă stema familiei! Stema conținea acele simboluri, valori care erau importante pentru ei. Care sunt valorile importante pentru familia voastră, ca și sot și soție? Dumnezeu, copiii, credința, speranța, pacea…etc Vă invităm să desenați stema familiei voastre , faceți-i o poză și trimiteți-ne și nouă.
  3. Dăruiți soțului/soției un cadou sau preluați o sarcină de la el/ea. Ca să nu fie așa de ușor acest exercițiu, mărturisiți ce sentiment va condus la această alegere.
  4. Deoarece mottoul ales este : Mână în mână, noi doi împreună cu Dumnezeu, vă invităm să faceți o plimbare romantică și să priviți apusul de soare, sau cerul înstelat. O declarație de dragoste este bine venită.
  5. Mama Noastră Cerească ne așteaptă mereu la Ea. Acum vă invită să o vizitați în bazilica din Maria Radna și să parcurgeți în perioada 7-28 februarie Calea Cuplurilor care este expusă în această biserică. Să îi permitem Mamei Noastre Cerești, Regina Familiilor, să ne conducă pe Calea Cuplurilor și să ne învețe. Împărtășiți partenerului la fiecare stație ce sentiment s-a născut în inima voastră.
  6. Faceți plinul la rezervorul iubirii al soțului/soției! Cum puteți face acest lucru? Când îi comunicăm partenerului/partenerei cât mai des în limbajul iubirii că îl/o iubim. Dacă nu știți care este limbajul de iubire primar al partenerului, acum este timpul să îl descoperiți împreună! Aceste întrebări poate să vă ajute: Cum aș dori ca partenerul să îmi arate că mă iubește? Când simt că mă iubește?

Cele 5 limbaje ale iubirii
CUVINTELE: Persoanele al căror limbaj primar de iubire sunt cuvintele se simt în siguranță din punct de vedere emoțional și apreciate atunci când cei din jur le transmit dragostea prin încurajări (Am încredere în tine, știu cât de bun/bună ești!), prin complimente (Cât de bine îți stă îmbrăcat(ă) așa!), prin vorbe rostite cu blândețe. Exprimarea iubirii prin cuvinte se poate face atât verbal, cât și în scris: chiar și un SMS duios poate să-i lumineze ziua celuilalt și să-i reamintească faptul că este apreciat și iubit.
TIMPUL: Cei care au timpul ca limbaj primar se simt iubiți atunci când desfășoară activități alături de oamenii la care țin. Astfel, dacă ne simțim iubiți atunci când petrecem timp de calitate în compania celor dragi, fie ei parteneri de cuplu, familia sau cei mai buni prieteni, cu siguranță ne dorim ca aceștia să fie 100% prezenți în momentele de care ne bucurăm împreună. Cu alte cuvinte, să nu fie distrași de mesajele primite sau de televizor, să neglijeze ceea ce le comunicăm, ci să fie în ancorați în prezent, în comunicare, în activitatea desfășurată.
CADOURILE: Pentru o persoană care se simte iubită atunci când primește cadouri, cele mai importante lucruri sunt, în esență, dedicarea, atenția, timpul pe care celălalt l-a investit în căutarea darului pe care i l-a oferit. Practic, în mintea acesteia se creează asocierea dintre obiectul propriu-zis sau experiența dăruită și aprecierea transmisă prin cadoul respectiv.
SERVICIILE: Prin servicii înțelegem acțiunile pe care o persoană le face sau le preia de bunăvoie, din dorința de a-i transmite persoanei iubite că este acolo pentru ea, că-i pasă de bunăstarea ei.
Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens constă în „sarcinile gospodărești” (călcatul rufelor, dusul gunoiului, schimbatul așternuturilor etc.), pe care unul dintre parteneri le preia, pentru a lăsa cealaltă persoană să se relaxeze, să se odihnească, să se deconecteze la finalul unei zile pline.
ATINGERILE: Contactul fizic este esențial pentru persoanele care se simt iubite atunci când primesc mângâieri sau, în cazul relațiilor de cuplu, când sunt sărutate sau ținute în brațe noaptea. Astfel de persoane fac asocierea între atingerile fizice și conexiunea emoțională, în sensul în care o îmbrățișare sinceră, o strângere de mână din partea soțului/soției este un mod prin care li se spune Sunt aici cu tine și te iubesc.

  1. Reînnoiți jurământul făcut în biserică la căsătorie, dar ca să nu fie așa de ușor acest execițiu, scrieți jurământul vostru personal. Dacă doriți îl puteți scrie împreună sau fiecare separat.
  2. Cel mai important în căsnicie este binecuvântarea lui Dumnezeu. Rugați-l pe preotul vostru să vă binecuvânteze familia, căsătoria voastră, dorințele și speranțele voastre.