Sâmbătă, 28 octombrie comunitatea romano-catolică din Dudeștii Noi, o localitate aflată la doar 13 km de Timișoara, a participat la Sf. Liturghie de binecuvântare a bisericii Sf. Vendelin supusă unor lucrări ample de renovare.
Pe pagina Facebook a Primăriei Dudeștii Noi în data de 14 mai 2019 se puteau citi următoarele: „Primăria a semnat contractul de execuție pentru reabilitarea ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin“. (…) Lucrările de renovare și restaurare se realizează în cadrul proiectului „Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin”, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional“, proiect finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Proiectul presupune următoarele activități:
- Consolidarea Bisericii Romano-Catolice „Sf. Vendelin”
- Refunctionalizarea casei parohiale prin amenajarea unui spațiu expozițional șvăbesc în incintă.
- Amenajarea unui punct de informare turistică.
- Amenajarea peisagistică a parcului care îngrădește ansamblul arhitectural.
(…)se dorește realizarea parcului, a acoperișului bisericii și începerea lucrărilor de drenare, uscare și de eliminare a infiltrațiilor din clădirea bisericii care este un proces de durată.“
Totodată primarul de atunci al localității, dl. Alin Nica, actualmente președintele Consiliului Județean Timiș a declarat în data de 29.08.2017 ziarului Ziua de Vest: „La începutul lunii august a fost semnat contractul de finanţare în valoare de aproape 7 milioane de lei. Din total, două treimi sunt cheltuieli eligibile finanţate de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul naţional, iar restul din bugetul local.“ Proiectul a fost depus în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Biroul de construcții.
Sf. Liturghie de binecuvântare a lucrărilor de renovare a fost celebrată sâmbătă, 28 octombrie 2023, la ora 10.00 de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timișoara. Au concelebrat Pr. Dumea Bonaventura, paroh de Biled, părintele asigurând și îngrijirea pastorală a comunității din Dudeștii Vechi, Pr. Daniel Pozsonyi, paroh de Jimbolia, Pr. Cristinel Balan, paroh de Lovrin, Pr. Attila Andó, paroh de Sânnicolau Mare, Pr. Adalbert Jäger paroh de Timișoara VI. Fratelia, Pr. Zoltán Máthé, paroh de Timișoara V. Mehala, Pr. Augustin Bărbuț, paroh de Timișoara IX. Preasfânta Treime, Pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II. Fabric, Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga. Au fost prezenți și reprezentanți ai celorlalte confesiuni religioase existente în comuna Dudeștii Noi. Momentul festiv a fost onorat de prezența d-lui Alin Nica, președintele CJT, dl. Ion Goșa, primarul localității, d-na Karin Müller-Franzen, reprezentanta Asociației Germanilor din Dudeștii Noi emigrați în Germania (Heimatortsgemeinschaft HOG Neubeschenowa) și un grup de 20 de persoane din partea HOG Neubeschenowa. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurată de corul bisericii din Timișoara V. Mehala sub conducerea d-nei prof. Aurelia Ihnatiuc.
În omilia sa rostită în limbile română și germană Msgr. Johann Dirschl, vicar general a subliniat: „Se spune, că dacă un om are un vis, atunci rămâne singur cu acel vis. Dar dacă îl împărtășește cu alții, atunci acest vis va deveni realitate. Cu ani în urmă domnul Nica a avut un vis, a vrut să vadă această casă a lui Dumnezeu iarăși în splendoarea ei de odinioară. Și spunând mai departe acest vis, și cu binecuvântarea lui Dumnezeu, iată că putem să ne bucurăm cu toții de realizarea lui: o biserică din nou frumoasă, strălucitoare. La intrarea în biserică pe pragul de sus este dăltuit în piatră anul 1751. Este una din primele biserici din satele șvăbești construită din cărămidă arsă și cu siguranță una dintre singurele rămasă în forma ei inițială, fără modificări estetice și stilistice semnificative, până în prezent. Prima atestare documentară a comunității romano-catolice din Dudeștii Noi datează din anii 1333-1334, atunci când satul a fost menționat în listele decimalelor papale.” După distrugerea și pustiirea din vremea ocupației otomane, comunitatea a renăscut prin așezarea coloniștilor germani în prima jumătate a secolului al XVIII-lea și prin reîntemeierea parohiei în anul 1749. Biserica este dedicată sf. Vendelin, un eremit din veacul al V-lea, originar din Irlanda, devenit ulterior abate la Tholey în Saarland (azi Germania) și care a trăit pentru o vreme la Trier (tot în Germania). Este ocrotitorul păstorilor, turmelor de oi, ocrotitorul vitelor împotriva epidemiilor și bolilor, dar și al recoltelor .
Ritualul binecuvântării a fost celebrat de Părintele Vicar General Johann Dirschl, care a stropit cu apă sfințită edificiul renovat al bisericii.
La sfârșitul Sf. Liturghii a urmat un moment cultural cu dansuri germane, în curtea bisericii și a casei parohiale, dansuri prezentate de ansamblul de copii din comuna vecină, Biled.
Biroul de Presă
al Diecezei de Timișoara