Duminică, 21 iunie 2020, la ora 11.00, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, a binecuvântat biserica romano-catolică Sf. Arhanghel Mihail din cartierul Futok din Jimbolia, care în ultimii ani a fost supusă unor lucrări ample de renovare, ce vizau restaurarea exterioară și interioară, respectiv refacerea acoperișului lăcașului de cult. Finanțarea acestor lucrări a fost asigurată de către Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, respectiv prin Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local și Primăria orașului Jimbolia, sume la care s-a adăugat contribuția organizației Germanilor din Jimbolia emigrați în Germania – Heimatortsgemeinschaft (HOG) Hatzfeld și a credincioșilor locali. Coordonatorul lucrărilor de renovare a fost pr. Davor Lucacela, paroh de Jimbolia.
Înainte de sf. Liturghie, celebrată în aer liber, în prezența a numeroși creștini catolici și a reprezentanților autorităților locale, a minorităților naționale, păstorul diecezei s-a putut întreține cu credincioșii.
La începutul sf. Liturghii, celebrată în limbile română, germană și maghiară, părintele paroh, dr. Davor Lucacela, a adresat un cuvânt de salut episcopului, precum și oaspeților, oficialităților și credincioșilor. În răspunsul său, Părintele Episcop, a mulțumit lui Dumnezeu că a făcut posibilă această lucrare, că a făcut din ea un succes, dar parohului locului, că i-a mobilizat pe toți cei în măsură să sprijine proiectul de restaurare. Păstorul i-a amintit și pe membrii familiei Bohn, proprietarii renumitei fabrici de cărămidă, țiglă și produse ceramice din Jimbolia, care au trecuți la Domnul și la a căror inițiativă s-a ridicat în 1928 lăcașul de cult, în memoria și la dorința fiului lor Michael, trecut la cele veșnice de tânăr.
În predica sa, Episcopul Diecezan a acentuat necesitatea construirii comunității umane, creștine, a Bisericii formate din cărămizi vii, al cărei centru vizibil este biserica de zid, lăcașul de cult. Credința este caracteristica unei comunități vii, este elementul contrat fricii umane, fricii de a pierde ceva sau de a nu mai vedea pe cineva. La fel și vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, predicarea, mărturia, urmarea voinței lui Dumnezeu.
La finalul sf. Liturghii a fost binecuvântată biserica proaspăt renovată, o bijuterie arhitectonică a orașului Jimbolia și a Banatului. Stilul în care a fost realizată este cel neo-gotic, țiglele turnului și ale navei fiind smălțuite. O bună parte din acestea, pierdute în decursul timpului, au fost înnoite cu această renovare.
Dintre oficialitățile prezente, îi amintim aici pe dl. Valentin Tudorică, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, dl. Darius Adrian Postelnicu, primarul orașului Jimbolia, dl. Stoian Vasiu, primarul comunei Tomnatic, dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Germanilor din Banat.
Cadrul muzical al sf. Liturghii a fost asigurat de Corul „Floris“ (Dirijor: Radu-Ioan Zaharia) al orașului Jimbolia, secondat de d-na Liebgard Kappes, organista parohiei Jimbolia.

Dr. Claudiu Călin
Foto: Czwerko și Televiziunea Jimbolia