Bisericile catolice din Câmpia Banatului sunt, pe alocuri, din ce în ce mai puțin vizitate. Din cauză că șvabii catolici și-au părăsit patria, și lăcașurile de cult sunt mai mult sau mai puțin pustii. Dar și alți catolici bănățeni locuiesc de ani de zile în străinătate, unde și-au găsit locuri de muncă.
La Lenauheim însă, situația nu este întru totul la fel. Aici, în biserica romano-catolică se celebrează sf. Liturghie periodic, o dată la două săptămâni și, dacă este posibil, se ține câte o Liturghie și de sărbătorile de pe ste an. În perioada Adventului din ultimii ani sau de sărbătoarea națională au avut loc și concerte în biserică. Este un lăcaș de cult care încă se frecventează în mod regulat.
Tot în acest context și pe 23 martie 2022, la ora 17, a avut loc o sf. Liturghie cu devoțiunea Calea Sf. Cruci, în Postul Mare. Au participat 16 credincioși și parohul parohiei Lovrin, Pr. Cristinel Balan. El este responsabil și pentru Lenauheim deja de zece luni și se familiarizează tot mai bine cu ceea ce se întâmplă în biserica și comunitatea filială.
Biserica din Lenauheim este și principala lui preocupare, deoarece aceasta este încă într-o stare relativ bună față de comunitățile învecinate și de aceea își dorește să facă mai mult pentru ca biserica să fie și să rămână funcțională. Lăcașul sacru este o clădire protejată, ca monument istoric, și trebuie tratată ca atare.
Principalele preocupări în acest moment sunt renovarea orgii și a rețelei de alimentare electrică – aceasta atât pentru iluminat, dar și pentru ca și orga să funcționeze. Pentru aceasta, Asociația Germanilor din Lenauheim aflați în Germania – HOG Lenauheim a avut o întâlnire la fața locului cu meșteri pentru a obține unele costuri estimative ale lucrărilor. O astfel de lucrare trebuie efectuată în mod profesionist, dar și pentru a asigura siguranța și conformitatea cu normele legale.
La împlinirea a 220 de ani de la nașterea poetului Nikolaus Lenau, la sfârșitul lunii iulie 2022, va avea loc un concert de orgă în biserica din Lenauheim. Poetul a fost botezat în această biserică de către preotul-paroh Gruber. Baptisteriul/ vasul de botez original se păstrează încă în biserică datorită îngrijirii bune de care lăcașul se bucură.
Așadar, pentru a readuce în ordine biserica cu orga ei și liniile de alimentare cu energie electrică, solicităm respectuos tuturor compatrioților noștri donații benevole. Orice posibilitate de sprijin financiar este un ajutor neprețuit în proiectul nostru.
Prof. dr. Franz Metz (Lugoj/München) descrie orga din Lenauheim și evoluția ei astfel: „Orga bisericii parohiale romano-catolice din Lenauheim a fost inițial un instrument muzival ce a constat dintr-un manual și un pedalier. Constructorul de orgi Jakob Johann Wälter (†1836) din Timișoara a extins acest instrument și a construit al doilea manual și noua consolă. Potrivit directorului muzical al catedralei din Timișoara, capelmaestrul Domului Pr. Desideriu Járosy (înmormântat la Lenauheim), altarele și orga provin dintr-o biserică austriacă, de mănăstire. Pe altarul principal se poate citi anul 1783. (…) Orga dispune de o acționare mecanică a claviaturii și registrelor, manualele au o octavă scurtă. Orga a fost vopsită inițial în verde, cu ornamente aurite. Registrul principal poate fi cuplat la pedală.“
Biserica parohială din Lenauheim a fost construită în 1778 și a fost dedicată sf. Tereza de Avila. Parohia a fost înființată în 1767 și dizolvată în 1992 din cauza emigrării credincioșilor, când a și fost încorporată ca filială a parohiei Lovrin. În 1900 trăiau 3043 de catolici, 5 ortodocși, 1 reformat și 13 evrei. Cu doi ani înainte, în 1898, au fost botezați în parohie 92 de copii, au fost săvârșite 33 de căsătorii și s-au oficiat 48 de înmormântări. Lenauheim s-a numită Csatád (maghiară) sau Ciatad (română) până în 1926 și, ca parohie, nu avea filiale.
Mulțumim sincer tuturor binefăcătorilor pentru fiecare donație și pentru fiecare rugăciune de sprijinire a ambelor proiecte – repararea orgii și reînnoirea rețelei electrice! Dumnezeu cel Atotputernic, prin mijlocirea Sf. Tereza de Ávila, să îi răsplătească însutit pe toți donatorii și susținătorii proiectelor! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Conturi bancare:
HOG Lenauheim e.V. –
IBAN: DE46661900000000901768 (Euro)
BIC: GENODE61KA – scopul donației Orgă

Parohia Romano-Catolică Lovrin

(307250 – Lovrin Str. Principală Nr. 271, jud. Timiș)
IBAN: BRDERO45BRDE360SV17476303600 (Lei)
BIC/SWIFT: BRDEROBU
Deschise la BRD Sânnicolau Mare
CUI 9031590

Werner Griebel și Pr. Cristinel Balan