Pandemia care a venit în acest an peste noi, a dat peste cap multe planuri. Printre ele se pot număra și planurile Parohiei Romano-Catolice din orașul Deta, care deja de anul trecut programase să celebreze în 2020 jubileul de 120 de ani de la ridicarea monumentalei biserici din localitate. Din păcate, din toate acestea nu au mai rămas decât câteva gânduri de viitor, deoarece Coronavirusul a tăiat cu o linie groasă toate socotelile făcute initial, astfel că jubileul s-a putut marca doar în mod restrând, în conformitate cu normele sanitare aflate în vigoare.
Biserica parohială romano-catolică „Sfânta Ana“ din Deta a fost ridicată în anul 1900 și sfințită de episcopul Alexander Dessewffy la 26 iulie a aceluiași an, adică acum exact 120 de ani. Stilul arhitectonic al edificiului este cel neogotic, lăcașul fiind unul dintre cele mai impozante ale regiunii aflate la sud de Timișoara, turnul său fiind vizibil de la mare depărtare. Demn de menționat este și faptul că Deta a fost recunoscută ca oraș deja în anul 1810 de câtre împăratul Francisc I-ul al Austriei.
Sfânta Liturghie pontificală de hram și jubileu a fost celebrată la 26 iulie 2020, zi în care sunt sărbătoriți conform calendarului latin, sfinții Ioachim și Ana, părinții Preasfintei Fecioare Maria, respectiv bunicii Mântuitorului. Celebrantul principal a fost Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara. Concelebranți au fost încă patru preoți: parohul locului, Pr. Attila Lokodi, împreună cu oaspeții săi Pr. Josef Heinrich (paroh de Otelec), Pr. Tibor Babota (paroh de Mediaș) și Pr. Zoltán Toman din Timișoara.
Cadrul muzical al Sf. Liturghii de hram a fost asigurat de către corul parohial, acompaniat la orga realizată de maestrul Wegenstein în anul 1905.
La începutul Sf. Liturghiei pontificale, episcopul diecezan a binecuvântat lucrările de renovare, realizate în ultimii ani atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii.
Au fost prezenți, în calitate de oaspeți, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, dl. Ovidiu Victor Ganț, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan, dl. Erwin Josef Ţigla și primarul orașului Deta, dl. Petru Roman.
Oaspeții au fost întâmpinați de dl. Gerhart Șămanțu, președintele filialei locale a Forumului Democratic al Germanilor, împreună cu familia: doamna Elena Șămanțu (soția) și fiica Astrid, în straie populare șvăbești din Banatul de câmpie. Este demn de menționat faptul că localitatea – de fapt localitățile Denta și Deta – a fost colonizată pentru prima dată între anii 1720-1721 cu germani din regiunile Bavaria, Alsacia și Lorena.
Din păcate anul acesta, situația epidemică nu a permis realizarea paradei portului popular, la fel ca în alți ani, pe străzile localității. Tinerii și copii, dar și adulții din Deta, din grupele de dans și port popular „Edelweiß“, precum și cei prezenți la Sf. Liturghie de Kirchweih, fie ei oaspeți sau localnici, au resimțit lipsa acestui element pitoresc și festiv, având însă speranța că anul viitor situația va fi mai bună, iar portul popular șvăbesc din Banat și muzica de fanfară vor putea fi admisare din nou pe străzile localității. Până atunci însă, se aduc pe această cale calde mulțumiri tuturor acelora care s-au implicat în acest an, ca și în anii trecuți, făcânt posibilă această sărbătoare, în limitele legale prevăzute de autorități.
Erwin Josef Ţigla
(Traducere și adaptare: Claudiu Călin)