La sfârșitul lunii iulie, în cadrul micii comunităţi din Ciavoş va fi sărbătorit cel de-al 125-lea hram al Bisericii Romano-Catolice. Localitatea se află lângă graniţa cu Serbia, iar sărbătoarea va fi avea loc în 31 iulie. La ora 15 în biserica cu hramul Sf. Ignaţiu de Loyola se va celebra Sfântă Liturghie solemnă în limbile germană şi maghiară, care va fi oficiată de fostul paroh al locului, Msgr. György Kóbor împreună cu parohul din Otelec, József Heinrich.
În localitate sunt foarte puţini credincioşi, iar cei de etnie germană nu mai există de zeci de ani. La recensământul de acum zece ani au fost înregistraţi mai puţin de 200 de locuitori în Ciavoş/Grăniceri, sat aparţinând comunei Giera. După Liturghie este prevăzută o masă comună unde se va servi un tradițional gulaş.
Președintele Asociației Germanilor din Ciavoș/ Grăniceri, emigrați în Germania (HOG) Tschawosch, Gerhard Dick, va veni împreună cu alți trei compatrioți (Christian May, Siegfried Dragossy și Adrian Suta – din Peciu Nou) pe bicicletă din Siegen, Germania (plecare pe 16 iulie) şi astfel vor parcurge 1500 km pentru a participa la hramul bisericii din Banat. Călătoria va dura aproximativ două săptămâni, iar sosirea la Ciavoş este planificată cu o zi înainte de hram. De la Regensburg, ruta va urma pe cea a foștilor coloniști care au venit în Banat acum peste 200 de ani. Se va merge de-a lungul Dunării prin Viena și Bratislava până la Budapesta, apoi se va traversa Pusta maghiară până în Banat. O prezentare generală a traseului planificat poate fi găsit pe pagina HOG Ciavoş și vor fi raportate în mod regulat traseurile zilnice. Gerhard Dick, preşedintele HOG Ciavoş a arătat, că scopul organizării hramului bisericii şi turul cu bicicleta ar trebui să servească la readucerea în centrul atenţiei a localităţii şi strângerea de fonduri pentru renovarea bisericii şi a cimitirului, ca „simbol al trecutului german al satului nostru natal. Cimitirul este locul în care strămoșii noștri și-au găsit ultimul loc de odihnă după o viață grea. Acești oameni au făcut totul, pentru ca noi, descendenții, să ne putem păstra credința, virtuțile, tradițiile și limba germană timp de peste 250 de ani. Acest lucru ne-a deschis calea pentru noua noastră casă din Germania, unde am fost acceptați ca germani cu toate drepturile unui cetățean german. Din acest motiv, apelăm în mod repetat la compatrioții noștri din Ciavoş și cerem donații pentru păstrarea acestui pământ sfânt“.
Din 2018, comunitatea HOG Ciavoş a încercat să întrețină și să curățe cimitirul satului natal și au fost făcute și câteva reparații la mica biserică placată cu cărămidă: au fost instalate grile pe ușa din față și pe ușile laterale ale bisericii, astfel încât vara ușile să poată rămâne deschise pentru aerisire, iar pereții și podeaua să se usuce, iar în ferestrele turnului au fost montate jaluzele noi. Pentru anul 2023 comunitatea HOG Ciavoş a planificat o excursie în grup la Timişoara, capitala culturală europeană.
Turnul bisericii din Ciavoş grav avariat de o furtună în 1999, a fost reconstruit în 2003 de către Episcopia romano-catolică din Timișoara (cu o înălțime ușor mai joasă decât clădirea inițială).
Astrid Weisz
Articol apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, anul 29./ Nr. 7133, Bucureşti, vineri, 16. iulie 2021