Sâmbătă, 12 martie am putut participa la o minunată zi spirituală la Arad-Șega, având ca temă: „Calea Crucii – Calea Iubirii“. În această zi de reculegere am putut întrezări măcar o fărâmă din cât de mare este dragostea lui Isus pentru noi.
Programul a început cu o prelegere susținută de Pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II Fabric în limba română și de Sr. Erika-Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt, referent pentru tineret, în limba maghiară. După prelegere, în grupuri mici ne-am împărtășit gândurile grupuri de câte două dintre cele paisprezece stațiuni ale Căii Crucii, stațiunile fiind împărțite între grupuri. Am citit versetele din Biblie legate de stațiunea respectivă și am discutat despre ce s-a întâmplat acolo, ce vreau să-i mulțumesc lui Isus și ce vreau să cer de la El? Pentru mine aceasta a fost o parte importantă a zilei de reculegere, deoarece am înțeles mai bine motivul pentru care Calea Crucii este numită și Calea Iubirii.
A fost, de asemenea, frumos, că rugăciunile formulate la discuțiile în grupuri mici au fost rostite în cadrul devoțiunii Calea Crucii, care a urmat. În cursul după-amiezii, nu au putut lipsi nici atelierele creative, unde tinerii au putut realiza mai multe simboluri ale Căii Crucii: cruce, bici, coroană de spini, ștergarul Veronicăi cu chipul lui Isus și altele.
Au urmat două prelegeri: Pr. Árpád Király, paroh de Arad-Șega și Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga au explicat tinerilor în limba maghiară și în limba română detalii despre Sacramentul Reconcilierii (Spovezii) și le-au oferit posibilitatea de a se spovedi.
Ziua de reculegere spirituală s-a încheiat cu o Sf. Liturghie care, spre marea noastră bucurie, a fost celebrată de către Excețența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara. Episcopul ne-a atras atenția asupra îndemnului de a-i iubi pe cei ce ne duşmănesc, așa cum a făcut-o Isus însuși. Chiar dacă nu avem un dușman, întotdeauna există ceva în viața noastră ce nu iubim, și acest lucru să îl oferim din dragoste lui Isus fiindcă aceștia sunt „dușmanii“ noștri. De exemplu, dacă am mult de învățat, dar eu mai degrabă aș face altceva, atunci în acel moment acesta este „dușmanul“ meu, ceea ce am să fac din dragoste pentru Isus. M-am bucurat să particip la această zi spirituală, care m-a ajutat să mă opresc puțin în Postul Mare și să fac în mod conștient ceva și pentru sufletul meu.

Brigitta Csáki