Dealul Crucii este un simbol al vechiului oraș Reșița, la poalele sale ridicându-se atât uzinele, cât și biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“, cea evanghelic-luterană și vechea catedrală ortodoxă română, mai precis vechiul nucleu din care s-a dezvoltat orașul de azi.
Dar de ce s-a ridicat acest monument pios în Dealul Crucii? Deoarece din tunul care a apărat orașul, de pe această înălțime, în timpul revoluției din 1848, muncitorii uzinelor metalurgice locale, au realizat, ulterior, prin turnare. această monumentală cruce. Din acea clipă a început și istoria procesiunilor și a devoțiunii Căii Sf. Cruci, oficiate până în prezent, de catolici, pe acest deal. Astfel, Reșița a căpătat un loc de pelerinaj propriu. Mai întâi sporadic, dar începând din cel de-al 50-lea an al existenței actualei Cruci din deal, mai precis din 1924, reșițenii au început să vină, an de an, pentru a cere ocrotirea și mângâierea lui Dumnezeu la umbra Crucii, dar mai ales în vremea Postului Mare, de dinaintea Sfintelor Paști.
Punctul culminant al acestor procesiuni, respectiv numărul cel mai mare de participanți s-a înregistrat în anii și vremea Deportărilor în URSS, la munca forțată, când participau până la 200 de credincioși la rugăciuni și adevărate pelerinaje până la Crucea din vârful culmii.
Și în prima Duminică a Postului Mare a anului 2021, câțiva credincioși reșițeni au urcat în pelerinaj pe Dealul Crucii. Pater Gheorghe Iordache i-a însoțit. Până în sărbătoarea Floriilor, credincioșii vor urca în rugăciune, în fiecare duminică, la Crucea din Dealul Crucii cu începere de la ora 15.30, pe cărarea ce pornește de lângă cimitirul evreiesc din localitate.
Erwin Josef Țigla
(Articol apărut în: „Banater Zeitung“, anul 29. /Nr. 1404, miercuri, 24. februarie 2021).