Fără îndoială, volumul „Cântece bisericești ale comunității croate din România“ prezentat publicului marți, 21 noiembrie 2023, cu începere de la ora 18.30 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara este o lucrare importantă în păstrarea tradițiilor religioase ale acestei etnii, dar poate este și mai importantă ceea ce privește viitorul comunităților romano-catolice croate de pe teritoriul Diecezei de Timișoara. De ce? Fiindcă un prezent stabil și un viitor de succes se clădește întotdeauna pe un trecut solid, pe bogăția valorilor realizate și acumulate de generațiile anterioare. Și melodiile bisericești învățate de multe ori „după auz“ și cântate „după ureche“ reprezintă o parte a moștenirii lăsate de cei mai în vârstă tinerilor, păstrată astfel poate de câteva secole. Acest fapt a fost subliniat de mai multe ori și de cei doi autori ai cărții, Denis Moldovan și Cosmin Pelics, ambii organiști și muzicieni croați din Banat, care în cadrul acestui eveniment au adresat mulțumiri tuturor acelora, care i-au ajutat în a culege și transpune pe note aceste melodii. O altă parte importantă a volumului constituie partea introductivă, care aduce informații istorice despre organiștii și cantorii-învățători din satele croate, de-a lungul vremii.
Prezentarea cărții a început cu o rugăciune condusă de Pr. Nikola Lauš, canonic și director al cancelariei diecezane, după care același pr. Nikola i-a salutat pe cei prezenți, pe dl. deputat Giureci-Slobodan Ghera, pe preoții sosiți din parohiile croate (dar nu numai) și din împrejurimi și pe cei interesați, transmițând totodată salutul Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan și al Excelenței Sale Martin Roos, episcop emerit de Timișoara. „Cei doi autori ai cărții, Denis Moldovan și Cosmin Pelics prin munca și prin truda lor s-au străduit ca să ne lase ceva în urmă, aceste cântece, pe care le-am auzit de când eram mici copii în bisericile noastre din parohiile croate. Această carte avea nevoie și de un sprijin financiar, ca să vadă lumina tiparului. Acest lucru a fost posibil prin uniunea noastră, adică prin Uniunea Croaților din România – reprezentată de dl. deputat Giureci-Slobodan Ghera – uniune căreia îi mulțumim din suflet pentru ajutorul acordat. Prezentarea acestui volum are loc cu prilejul sărbătorii Sf. Cecilia, ocrotitoarea muzicii bisericești.“
În continuare a luat cuvântul dl. Giureci-Slobodan Ghera, deputatul minorității croate în Parlamentul României, care a menționat: „Această carte a fost creată cu scopul de a conserva vechile noastre cântece religioase și de a le pune într-un cadru muzical. Cântecele au fost strânse din Lupac, Rafnic, Clocotici, Vodnic, Carașova, Nermed, Jabalcea și Recaș. Îi mulțumim cantorului din Lupac, dl. Marian Duma, cantorului din Clocotici, dl. Petar Moldovan și cantorului din Carașova, dl. Petru Krsta pentru contribuția și ajutorul acordat autorilor.“
Doamna lector univ. dr. Maria Latchici, profesor la Universitatea din București, Facultatea Limbi şi Literaturi Străine a vorbit în discursul său despre cântecele îndrăgite ale credincioșilor croați. „Aș evidenția mai ales cântecul Lăudat să fie Isus și Maria, pe care pelerinii croați îl cântă în a treia zi a pelerinajului lor către Maria Radna. Este un cântec special, care exprimă recunoștință și plânset și rugăminți adresate Sf. Fecioare Maria“ – a spus doamna Latchici.
După cuvântările oficialităților au vorbit și autorii, mulțumind tuturor celor implicați pentru sprijin, dar și celor prezenți pentru susținerea evenimentului. A urmat un mic concert, piesele muzicale religioase fiind interpretate de doamna Andreea Bodroghi, mezzosoprană, organist al Basilicii Maria Radna, corul Laudate Dominum din Recaș condus de dl. Cosmin Pelics, la orgă au cântat, respectiv acompaniat dl. Cristian Roșoagă (organistul parohiei Timișoara IV. Iosefin) și dl. Denis Moldovan (organistul parohiei Timișoara I. Cetate), iar la trompetă și clarinet frații Bodo, Tibor și Zoltán, din Recaș.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de semnături-dedicație acordate de către autori pe volumele distribuite.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara