Lucrările de renovare la Casa Kolping (fosta casă parohială) din Rusca Montană, începute în toamna anului 2018, continuă! O echipă condusă de către Viorel Constandis a lucrat pe tot parcursul verii anului 2019. Lucrările de construcție au fost reluate în anul 2020 de către o echipă condusă de către Nicu Negrușa, președintele Familiei Kolping Gheorgheni și administratorul firmei Szykla Construct SRL din același oraș. Emil Pribil, din Rusca Montană, a preluat răspunderea realizării instalațiilor, precum și organizarea și aprovizionarea șantierului. În proiect mai fiind implicați: arh. Francisc König și Csaba Baschant din Timișoara, Lucian Ioja și Tibi Olah din Brașov. Investițiile totale sunt estimate la peste 150.000 lei și prevăd modernizarea mansardei, amenajarea parterului, realizarea parțială a instalațiilor, montarea unui rezervor de apă de 6000 l, amenjarea unei fose septice, achiziționarea utilajelor necesare pentru camera tehnică, mobilier.
Fondurile provin din partea Kolping România cu sprijinul angajaților de la Kolping Concept, cât și din partea Kolping Banat și Kolping Erfurt.Conceptul proiectului are în vedere realizarea unor spații care să faciliteze activitățile de grup și mai ales promovarea și dezvoltarea spiritului comunitar. Casa va fi deschisă celor care doresc să se conecteze cu natura și organizează activități care vizează munca de echipă.Nenumăratele trasee de drumeție sperăm să contribuie la „drumul către sine”, reconcilierea personală și regăsirea spirituală.
Ușile vechi au fost păstrate, o parte din pereți au fost decopertați, tocmai pentru a avea acel element de sinceritate și deschidere. Mobilierul și materialele au fost puse la dispoziție de către echipa condusă de Lucian Ioja de la Casa Kolping Brașov. Pereții vor fi decorați cu imagini din istoria comunei, fotografii din bogata colecție a prof. Viorel Florea din Rusca Montană și ale Arhivei Diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. Fotografiile excepționale, din natura înconjurătoare, sunt realizate de către Livius Almajan. Trebuie menționat că în această casă – cândva casă parohială – a locuit ultimul paroh Nikolaus Schwarz, preot romano-catolic care a servit timp de 50 de ani comunitatea din Rusca Montană.
În anul 2020, la 1 iunie era programată deschiderea casei. Din păcate, acest eveniment va fi amânat.Oaspeții din Germania au renunțat să mai vină, dar au făcut în schimb o donație de 1000 Euro.După deschidere se vor organiza seminarii tematice pentru voluntari și asociații, acțiuni de igenizare a râului din comună, amenajare și marcare de poteci de drumeție.
În Casa Kolping din Rusca Montană au avut loc foarte multe întâlniri ale grupurilor de copii, tineri și adulți care au dorit să experimenteze și să aibă trăiri în comunitate.
Text & Foto: Eduard Dobre