Binecuvântarea casei Surorilor Mariane de Schönstatt la Timișoara

În după-masa zilei de 25 octombrie, ultima vineri a lunii, E.S. Iosif Csaba Pál, episcopul Diecezei de Timișoara, a binecuvântat în prezența preoților, persoanelor consacrate și a unui număr foarte mare de credincioși veniți din diferite parohii ale diecezei noastre, în cadrul unei Sf. Liturghii, noua casă a Surorilor Mariane de Schönstatt din Timișoara. La acest eveniment a participat și provinciala, Sr. Maria Ilga Dreier, împreună cu surori din Germania și Austria.
În cuvântul adresat la începutul celebrării, Sora Maria-Erika Buckovics, responsabila comunității din Timișoara, a mulțumit episcopului, colaboratorilor săi și tuturor celor care au ajutat la întemeierea acestei noi comunități și case. – „Sfințind acest loc, îl rugăm pe Dumnezeu și pe Mama noastră Cerească să ne binecuvânteze casa și activitățile noastre. Am dori ca cei care au fost invitați la această sărbătoare comună și care vin în casa noastră să primească această binecuvântare și să se bucure alături de noi, deoarece fac parte din acest nou început. Mișcarea Schönstatt din România, dar mai ales, o nouă eră din viața surorilor ce începe aici la Timișoara, în România, necesită protecția și conducerea lui Dumnezeu și a Fecioare Maria, Regina Cerului.”
Ulterior, provinciala Sr. Maria Ilga Dreier, și-a amintit cum a început totul la Timișoara, atunci când preotul János Kapor a îmbrățișat activitățile acestei mișcări mariane, în urmă cu mai bine de un deceniu și când Sr. Maria Aenn și-a început munca neobosită, servind ani întregi pentru consolidarea mișcării din România. „Când mă uit la această casă, spun că aceasta este Casa Mariei, casa Schönstatt, unul dintre locurile sigure din dieceza noastră, unde este onorată mai ales Sfânta Fecioară Maria”, a spus episcopul Iosif Csaba Pál, la începutul Sf. Liturghii, început rostit în limba română. În omilia sa, episcopul a punctat activitățile mișcării: – „Bunul Dumnezeu poartă de grijă Bisericii, așa că l-a trimis pe Fiul Său, care ni l-a trimis apoi pe Duhul Sfânt. Când Duhul Sfânt vede că Biserica are nevoie de carismă pentru diverse daruri, el le dăruiește. De asemenea, le oferă diferiților oameni o carismă specială pentru reînnoirea Bisericii în integralitatea ei sau în diferitele ei aspecte. Așa a fost carisma Sfântului Benedict, Sfântului Francisc din Assisi, Sfântului Dominic, Sfântului Ignațiu de Loyola, Sfintei Tereza de Avila. Acele ordine care s-au format, la acel moment, au început toate ca mișcări. Așa face și Duhul Sfânt astăzi și așa a fondat părintele Josef Kentenich mișcarea Schönstatt, pentru reînnoirea Bisericii, prin dragostea specială și exemplul Fecioarei Maria”, a afirmat episcopul, citându-l apoi pe Sfântul Părinte Papa Benedict al-XVI-lea: „Mișcările Bisericii și noile comunități sunt una dintre cele mai importante înnoiri. (…) Am asistat la renașterea unui puternic moment misionar, condus de o dorință de a transmite tuturor comoara întâlnirii lui Cristos, care a fost trăită ca singurul răspuns adecvat la setea profundă a inimii umane și fericite.” (Discursul Papei Benedict al XVI-lea către Episcopi privind mișcările bisericești și noile comunități, 17 mai 2008). În încheiere, episcopul Iosif Csaba Pál și-a exprimat încântarea că, în Dieceza de Timișoara, slujesc patru surori mariane de Schönstatt, servitoare ale lui Dumnezeu asmenea ocrotitoarei lor, Sf. Fec. Maria. Celebrarea s-a încheiat cu o agapă comunitară, în curtea casei. Membrele familiei mariane Schönstatt din Timișoara sunt: sora Erika-Maria Bukovics, sora Marie-Gudrun Glückert, sora Beáta-Mária Horváth și sora M. Böbe Tari.
Pr. Csaba Váncsa