Și în această lună preoții din Dieceza de Timișoara participă la ședințe arhidiaconale care au loc în zilele de 7, 8 și 16 mai a.c. La toate cele trei întâlniri este prezent și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Tema ședințelor este „Sfânta Liturghie, Prima Sf. Împărtășanie, Adorația Euharistică”, prelegerea fiind ținută de Msgr. Johann Dirschl, vicar general.
În data de 7 mai preoții din Arhidiaconatul de Timiș s-au întâlnit în Parohia Romano-Catolică Timișoara IX. Preasf. Treime, parohie administrată de pr. Augustin Bărbuț. Ședința a început la ora 10.00 cu Sf. Liturghie celebrată în capela parohiei de Episcopul Diecezan. „Întotdeauna, când putem să celebrăm Sf. Liturghie împreună cu confrații în Preoție, este o sărbătoare”, a spus în cuvântul său introductiv Păstorul Diecezei.
În omilia sa Pr. Constatin Rudolf Cocriș, administrator parohial de Gătaia a menționat: „Porunca cea mai importantă care ne-a dat-o Mântuitorul Isus Cristos este aceasta: «Iubiți-vă unii pe alții». El nu a spus: Iubiți-vă unii pe alții doar când sunteți tineri, sau când sunteți sănătoși sau când nu sunteți nervoși. În încheiere vă îndemn ca să cerem în această Sf. Liturghie darul iubirii autentice și să nu uităm aceste gânduri: Domnul ne-a poruncit să ne iubim unii pe alții, iubirea pentru ceilalți trebuie să fie necondiționată și nelimitată și modelul iubirii noastre pentru cei din jurul nostru este iubirea pe care o primim de la Dumnezeu.”
După Sf. Liturghie Pr. Dorin Gyula Filip, canonic, decan de Timișoara și Deta, paroh de Ciacova a prezentat programul zilei: prelegere, discuții în grupuri mici, plen, discuții pe marginea unor teme pastorale și administrative, respectiv Pr. Bărbuț și-a prezentat parohia, înființată abia anul trecut.
În cadrul prelegerii sale, Msgr. Johann Dirschl, vicar general, a vorbit despre Sfânta Liturghie, Prima Sf. Împărtășanie, Adorația Euharistică, amintind și de cartea Pr. Ferenc Tomka intitulată: „Pastorația sacramentală și noua evanghelizare”, tradusă prin grija Episcopului Diecezan cu mai mulți ani în urmă.
„Comunitatea cu Cristos este în centrul vieții creștine și prin urmare centrul acțiunii catehetice. Prima condiție a participării active la Sf. Liturghie este participarea spirituală la taina Euharistiei. Unul dintre izvoarele primordiale de integrare în Liturghie este descoperirea mesajului transmis de sf. Taine și de semne. Dacă păstorul spiritual ar dori să faciliteze participarea activă, una dintre modalități ar fi să aleagă câte o idee, o temă, un semn din Liturghie și să-i invite pe cei prezenți ca în Liturghia zilei respective acel lucru să devină instrumentul prin care ajung mai apropare de misterul pascal”, a subliniat vorbitorul, care a continuat cu idei practice referitoare la celebrările alese ca fiind tema principală a prelegerii.
Miercuri, 8 mai, preoții din Arhidiaconatul de Mureș vor fi găzduiți de Parohia Romano-Catolică Arad-Șega. Întâlnirea lor va începe la ora 10.00. Preoții din Arhidiaconatul Montan se vor întâlni joi, 16 mai.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara