Marți, 10 decembrie, cu începere de la ora 20.00 a avut loc în monumentala biserică parohială „Millennium” dedicată Sf. Fecioare Maria din cartierul timișorean Fabric, un concert festiv de Advent şi Crăciun. După o întrerupere de un an, acest concert mult apreciat, organizat inițial de către Consulatul Germaniei la Timișoara, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, a fost continuat în acest an de către Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Oficiul Diecezan de Muzică Sacră, cu sprjinul mai multor sponsori inimoși.
Concertul Festiv de Crăciun, ediția a 23-a, a avut în acest an drept piesă centrală Missa solemnis in C, compoziție de factură religioasă, catolică, al cărei autor este Leopold Mozart, tatăl celebrului Wolfgang Amadeus Mozart. Alegerea acestei Mise este legată de aniversarea a 300 de ani de la nașterea compozitorului austriac. Acest fapt a fost subliniat și în deschiderea concertului de către capelmaestrul Domului Sf. Gheorghe, Catedrala Diecezei de Timișoara, dl. Prof. Univ. Dr. Walter Kindl, care a salutat publicul și a deschis în mod festiv manifestarea muzicală. În continuarea Misei, părintele Vicar General, Msgr. Johann Dirschl a dat citire unui pasaj din Evanghelia Sf. Ioan, referitor la întruparea Cuvântului lui Dumnezeu – Nașterea Domnului, auditoriul rostind împreună rugăciunea Tatăl Nostru, în limbile germană, maghiară și română.
După acest moment de rugăciune a fost interpretată celebra piesă de Crăciun Stille Nacht, heilige Nacht de Franz Xaver Gruber și Joseph Mohr. Din nou, ulterior, întreaga comunitate, au cântat împreună cu corul și instrumentiștii, trei piese de Crăciun, în trei limbi: O, ce veste minunată, Mennyből az angyal și O du fröhliche, o du selige! Un preludiu și un postludiu, la orga nou-restaurată și prevăzută de curând cu o nouă consolă, au constituit cadrul concertului, fiind executat de către organistul Róbert Bajkai-Fábián. Concertul a fost susținut cu concursul următorilor Soliști Alina Todea (S) Maria Virginia Onița (A), Daniel Zah (T) Lucian Onița (B), Eugen Morărița (Vl) și Corneliu Meici (Trp). Au interpretat: Chorus & Capella Ecclesiae Cathedralis Timisoarensis. Maestru de cor: Iosif Todea. La orgă: Silviana Ana Cîrdu. Dirijor: Prof. Univ. Dr. Walter Kindl.
Se aduc mulțumiri deosebite pentru concursul acordat în organizare și sponsorizarea evenimentului: Parohiei Romano-Catolice Timișoara II Fabric, prin Pr. János Kapor (paroh) și Pr. Csaba Váncsa (capelan), firmei Continental Automotive Products România, Timișoara, Asociației de Ajutorare a Șvabilor Bănățeni (Hilfswerk der Banater Schwaben, Ingolstadt), Asociației Șvabilor Bănățeni (Landsmannschaft der Banater Schwaben, München), Consulatului Germaniei la Timișoara, Clubului Economic German Banat, Timișoara (Deutschsprachiger Wirtschaftsklub), Banat Farming și Linde Gaz, România. De asemenea se aduc mulțumiri Radio Timișoara – partener constant al evenimentelor Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara – și redactorilor săi pentru transmiterea audio-video și transmiterea on-line a evenimentului.
Text&Foto: Claudiu Călin