După ce sâmbătă, 12 iunie a.c., asociația „Pro Bartók“, prin grija inițiatorului și conducătorului ei, farmacistul Tamás Sándor, a deschis, cu un vârf calitativ cultural, începutul verii și al manifestorilor din Banatul de vest, prin așezarea la Sânnicolau Mare a pietrei de temelie a Centrului Cultural „Béla Bartók“ și printr-un concert profesionist de excepție al Ansablului budapestan „Muzsikás“ și al talentatei sale soliste, Kacsó Hanga, comunitatea vecină, Cenad, a continuat duminică, 13 iunie manifestările culturale, păstrând un nivel calitativ vizibil. Astfel, la Cenad, a avut loc un Concert de Cameră al cvartetului „Rubato“ și al solistelor violoniste Iulia-Simona Mehedinți (studentă masterandă a virtuozei viorii, Alexandru Tomescu), Damaris Prisecaru, Anamaria Joldea, Eunice Bahnaru și Evelina Mehedinți.

Concertul găzduit de biserica parohială romano-catolică Sf. Gerhard a fost organizat de artistul și fotograful, originar din Sânnicolau Mare, Lucian Oprea (numit și: „Picasso“) împreună cu primarul localității, în vârstă de doar 26 de ani, Andrei Tiță, și de parohul romano-catolic, Tamás Bene. Pentru acest proiect organizatorii au reușit să asigure implicarea a șapte studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care își urmează formarea la clasa doamnei dr. Cristina Mălăncioiu, precum și pe cea a masterandei doamnei Tomescu, care conduce cvartetul de corzi „Rubato“ – format din I.-S. Mehedinți (vioară), Evelina Mehedinți (vioară), Theodora Groșanu (violă) și Ștefan-Daniel Mehedinți (celo) – și care, și în calitate de solistă, la vioară, a strălucit prin interpretarea fragmentului Grave din sonata a doua în H-Moll a lui Johann Sebastian Bach.

Programul, care a durat nu mai puțin de o oră a avut o componență cu pretenții: piese de Johann Sebastian Bach s-au regăsit nu mai puțin de patru ori pe listă, lor adăugânduli-se Nicolo Paganini cu un Capriccio (Nr. 24) pentru virtuozi și două părți ale cvartetului de corzi în C-Moll de Remus Georgescu. În ciuda emoțiilor cu greu reținute, au răsunat excepțional aproape toate interpretările studenților, în nava bisericii neogotice ridicate la Cenad în 1870 și dedicate sf. Gerhard, lăcaș care dispune de o acustică de vis (nu atât pentru vocea umană, cât pentru instrumente cu coarde – vocile având nevoie neapărată de microfon în această biserică).

Nu este de mirare că, atât organizatorul principal Lucian Oprea (pe care îl cităm: „Îmi doresc să trezesc din punct de vedere cultural, realmente, această zonă, inclusiv Sânnicolau Mare, și să fac pentru cât mai mulți oameni posibil ca setea de cultură să devină o necesitate!“), cât și primarul Andrei Tiță (care și el a afirmat: „În calitate de comună finanțăm astfel de evenimente cu plăcere!“) și coordonatoarea studenților, Cristina Mălăncioiu, și-au propus să organizeze și alte concerte până la Sărbătoarea Sf. Gerhard (24 septembrie – zi de hram la Cenad). Părintele paroh, canonic onorific, Tamás Bene i-a asigurat pe toți, deja de pe acum, de totalul său sprijin.

Werner Kremm

Apărutl în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. Jahrgang/Nr. 7111, București, marți, 15 iunie 2021, pagina 5.