Între 30 iulie și 6 august 2022 are loc și în acest an seria intitulată Concertele Verii în Banat, serie de concerte al căror suflet și forță motrice este cunoscutul organist și muzicolog bănățean dr. Franz Metz, stabilit azi la München. În acest context, dl. dr. Metz a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu.
– Stimate domnule dr. Franz Metz, activitatea Dumneavoastră muzicală, concertistică, de cercetare în domeniul muzicologiei – în general – dar și în mod special cea legată de muzica religioasă din Banat este una extrem de bogată și cunoscută publicului din Germania, România, dar și din țările învecinate. Cum s-a născut ideea seriei de concerte din timpul verii? Ce v-a determinat să organizați această serie de concerte în fiecare an și de câți ani se desfășoară ea deja?
– Putem spune că 1990 a fost anul de început al acestor concerte de vară în Banat. În acea perioadă, am susținut mai multe concerte de orgă în bisericile din regiune, în fiecare an, în timpul vacanței de vară, adesea în colaborare cu Filarmonica din Timișoara sau cu Facultatea de Muzică. În același timp, astfel de cicluri de concerte de vară pentru orgă au început să fie organizate cu regularitate și în Ardeal. După perioada comunistă, a devenit oficial posibil să se organizeze concerte de orgă în bisericile catolice și protestante din țară. În bisericile protestante din Transilvania au existat astfel de concerte de orgă și înainte de 1989 (Biserica Neagră din Brașov, Biserica Evanghelică din Sibiu etc.), situația dintre Stat și Biserica Evanghelică C.A. nu era la acea vreme atât de tensionată ca cea față de Biserica Romano-Catolică, în special în Banat. Orice activitate muzicală bisericească era permisă doar în cadrul unei slujbe religioase, iar publicitatea sub formă de afișe sau anunțuri în ziare era strict interzisă. Prin urmare, după 1990, a existat o mare întârziere în acest domeniu al culturii creștine.
Între 1980 și 1985 am susținut un concert de orgă lunar, seara, cu ușile închise, în Biserica Millenium din Timișoara, doar pentru invitați. Au venit mulți studenți și profesori universitari din Timișoara, în jur de 60-80 la număr. Bineînțeles, aceste concerte de orgă au fost descoperite la un moment dat, iar lor li s-au alăturat și străini – probabil și informatori.
– În fiecare an invitați mai mulți muzicieni să se alăture acestui proiect. Cum răspund ei la această invitație, ce îi motivează?
– Pe cei mai mulți dintre muzicienii pe care îi invit la aceste concerte comune îi cunosc de mulți ani, chiar de pe vremea când eram organistul bisericii parohiale din Timișoara Elisabetin, acolo unde sunt Salvatorienii. În acea perioadă (1975-1980) am înființat acolo o orchestră de tineret, iar mulți dintre membrii acestui ansamblu au susținut concerte cu mine în ultimii ani, inclusiv Herbert Christoph (violă). Azi însă vin și muzicieni din Germania, cum ar fi Nina Laubenthal din München sau baritonul Wilfried Michl, el însuși originar din Banat. În ultimii ani, am încercat din ce în ce mai des să includem muzicieni din Timișoara în această serie de concerte. Desigur, un aspect este și acoperirea cheltuielilor pentru aceste concerte (costuri de deplasare, onorarii etc.).
– Cum alegeți localitățile, respectiv bisericile (și nu numai), dar și orgile pe care dați aceste concerte?
– Cele mai multe dintre aceste concerte de vară din Banat au loc în localuri și biserici cu orgi vechi și valoroase, iar în multe cazuri invitațiile vin de la parohii sau parohiile respective. Cu toate acestea, este important pentru noi să facem muzică mai ales în acele parohii care au avut de suferit în mod deosebit din cauza emigrării enoriașilor germani. Din păcate, în Dieceza de Timișoara există mai multe astfel de parohii „secătuite”, unele cândva cu o viață muzicală bisericească bogată sau cu orgi valoroase. Prin organizarea unor astfel de concerte bisericești aici, încercăm, de asemenea, să consolidăm conștientizarea Bisericii și a orgii ei în rândurile enoriașilor de astăzi. Apropo, noi facem muzică nu doar în concerte, ci și la celebrările liturgice din biserică. Acest lucru este foarte important, în special în zonele rurale.
Unele dintre concertele de vară au loc și în săli de concerte, teatre sau sinagogi, de exemplu în Lugoj, Oravița, Arad, Caransebeș sau Sânnicolau Mare. În orice caz, încercăm să fim cu ochii larg deschiși peste toate zonele din Dieceza de Timișoara. O dorință ar fi să organizăm un astfel de concert bisericesc în Orșova sau Anina.
– Cum vedeți viitorul acestui proiect, al seriei de concerte, dar și cel al muzicii de orgă, a muzicii sacre în Banat, dar nu numai?
– În Dieceza de Timișoara există încă o viață religioasă intensă. Acest lucru se poate observa mai ales de la începutul pandemiei, multe Liturghii sau devoțiuni – chiar și din bisericile mici și îndepărtate – fiind transmise pe internet. În Banat există și organiști mai tineri care fac o treabă bună ca muzicieni bisericești. Așadar, consider că este o sarcină importantă pentru episcopie să continue să promoveze astfel de concerte și activități muzicale bisericești și în viitor. Din punct de vedere social, vremurile s-au schimbat fundamental în ultimele decenii, iar atitudinile față de viața Bisericii sunt, de asemenea, în continuă schimbare. Din fericire, multilingvismul din Episcopia Romano-Catolică de Timișoara este un avantaj neprețuit, iar muzica bisericească începe acolo unde se termină cuvântul. Muzica bisericească este, de asemenea, tot o proclamare a Cuvântului lui Dumenzeu – dar prin alte mijloace. Pe cât de divers este acest simplu imn, pe atât de bogat este patrimoniul muzical bisericesc din Biserica Catolică din Banat. Aproape fiecare parohie mică se poate lăuda în istoria ei cu un cantor sau organist mai mult sau mai puțin talentat, iar în multe cazuri printre ei au existat chiar și compozitori buni. Astfel, îi amintim pe Anton Leopold Herrmann din Aradu Nou, Conrad Paul Wusching din Lugoj, Franz Limmer și Ede Berecz din Timișoara, Vinzenz Maschek din Rusca Montană, Peter Rohr din Reșița, etc.
– Ca muzician, care este țelul acestor concerte? Care este cea mai mare satisfacție legată de acest proiect muzical și cultural?
– Vă pot evidenția două obiective sau țeluri majore:
- atragerea atenției asupra frumoaselor și prețioaselor noastre biserici din Episcopia de Timișoara, mai ales în zonele rurale. Fondatorii și părinții acestor parohii merită ca lumina credinței să fie transmisă generației următoare – și în domeniul muzicii bisericești.
- interpretarea unor lucrări de muzică bisericească ale unor cântăreți, compozitori și muzicieni bisericești sunt azi uitați în Banat. Istoria secolului al XX-lea a adus multe perturbări în viața Bisericii Romano-Catolice din Banat: noi delimitări de granițe, distrugerea unității culturale a regiunii istorice, persecuții, teroare politică împotriva preoților, episcopilor, credincioșilor, emigrare în masă și prigoană. Istoria muzicii bisericești a suferit și ea din această cauză. Mulți dintre muzicienii noștri bisericești importanți au lucrat uneori în partea de est a diecezei, alteori în partea de vest. Astăzi, când ne ocupăm de biografia unui astfel de muzician, trebuie să ne străduim să facem cercetări internaționale: în România, în Ungaria, în Serbia, în Germania și așa mai departe.
În cadrul a peste 120 de congrese și simpozioane internaționale am avut ocazia să prezint diverse fațete ale istoriei muzicii bisericești din Banat. De fiecare dată sunt uimit de fascinația colegilor pentru acest subiect și de entuziasmul cu care urmăresc toate aceste informații. Fie că se află la Roma, Strasbourg, Berlin, München, Budapesta, Zagreb sau Viena – cercetarea istoriei muzicii bisericești din Banat are un viitor. Iar prezentarea patrimoniului muzical bisericesc al Diecezei de Timișoara este abia la început…
– Un sincer mulțumesc pentru gândurile Dumneavoastră și pentru timpul pe care l-ați acordat interviului nostru, dar mai ales cititorilor noștri! Vă dorim, Dumneavoastră și colegilor dumneavoastră, o ediție a concertelor verii în Banat frumoasă, plină de succes, de har și… răcoroasă în această vară! Vă mulțumim foarte mult pentru interviu!
(Interviu realizat de Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara)
Sursă poze: Facebook