Născut la Ciacova, la 2 decembrie 1952, Johann Palfi a crescut împreună cu sora sa cu patru ani mai mare decât el, într-o casă părintească și o familie credincioasă. Mama sa, Maria Palfi, este încă amintită ca fiind cea mai bună cofetară din sat, „bucătăreasa noastră de nuntă”. Prima sa profesoară a fost Elsa Stefi, născută Biring, foarte activă pe tărâm cultural. Tovarășii de joacă de la „Breite Gasse” au petrecut multe momente frumoase împreună, iar Jani era de obicei preotul de la altarul improvizat. La acea vreme, nu și-ar fi putut imagina că el însuși va deveni într-o zi preot, dar a devenit încă de la vârstă ministrant și… i-a plăcut acest lucru! După clasa a VIII-a, a urmat mai întâi Liceul Agricol, iar apot a lucrat ca economist timp de trei ani, înainte de a începe studiile Teologice la Seminarul din Alba Iulia, în 1972, urmând exemplul harnicului preot-paroh, Msgr. Georg Kobor. Datorită tatălui său, a învățat și limba maghiară, ceea ce a reprezentat un avantaj în studiile sale. În 1981 a fost hirotonit preot.
Primița sa solemnă în frumoasa noastră biserică de acasă, din Ciacova, a fost o sărbătoare specială pentru întreaga comunitate din sat, rude și oaspeți. Au urmat ani de zile în slujirea de capelan la Lugoj, ca preot paroh la Măureni, Dolaț și, pentru scurt timp, la Giarmata. Din 1986 locuiește în Germania, fiind și aici în slujba Bisericii, mai întâi la Ohmenheim, în Dieceza de Rottenburg-Stuttgart. După un atac cerebral, suferit în 1992, s-a retras din pastorația activă, dar a continuat să lucreze în pastorație cu jumătate de normă ca preot-ajutor în Iggingen și Bad Waldsee. În perioada 2002-2014, părintele Palfi a fost spiritual benevol al comunității reunite în castelul din Maxlrain, unde își are reședința prințul Lobkowicz, președintele Ordinului Suveran de Malta pentru Germania. Până în prezent, părintele Palfi a însoțit șapte grupe malteze de pelerini, ale bolnavilor, la Lourdes în calitate de capelan.
În 2014, s-a alăturat Capitlului Colegial al Canonicilor Sfântului Rupertus din Altötting și a primit titlul de canonic în această comunitate. Ca atare, el este încă foarte activ și ajută la pelerinaje, la sfintele Liturghii și la asistența pastorală a bătrânilor. Anul trecut a serbat 40 de ani de Preoție.
Părintele Palfi se alătură listei numeroșilor clerici care au provenit din parohia Ciacova. Ca preot, a îndemnat întotdeauna credincioșii la înțelegere și respect, fiind un păstor iubit inclusiv de persoanele de alte confesiuni. El a pledat mereu, prin cuvânt și viața sa, pentru o conviețuire pașnică cu toți oamenii, fie că erau prieteni, compatrioți sau colegi.
De-a lungul anilor, Johann Palfi a rămas, de asemenea, foarte apropiat de parohia sa natală, de prietenii și compatrioții săi de acasă. Nu a precupețit niciun efort atunci când a fost vorba de problemele comunității. Chiar și astăzi, vizitează oamenii din vechea patrie în fiecare an, îi sună de sărbători, zile onomastice, este prezent la toate întâlnirile de acasă, conduce mulți kilometri pentru a asista la o cununie sau la o înmormântare a compatrioților. Menține legăturile cu oamenii, călătorește la întâlniri ale colegilor de școală și de studiu, este peste tot cu inima plină. Ține legătura cu biserica din vechea patrie, cu directorul Caritas, Msgr. Georg Kobor, care a făcut multe pentru comunitate și care a împlinit, la rândul său, anul trecut, 80 de ani de viață. De asemenea, Pr. Palfi e mereu în contact cu canonicii catedrali onorifici János Kapor și Gyula Dorin Filip, ambii fii ai comunității din Ciacova.
Comunitatea orașului natal Ciacova își felicită călduros compatriotul pentru cele șapte decenii de viață!
Asociația Germanilor din Ciacova, emigrați în Germania (HOG Tschakowa)
Publicat în: Banater Post – anul 66, numărul 22, München, 20 noiembrie 2022, pagina 13