În data de 20 aprilie 2023, de la ora 11.00 jurnaliștii interesați au avut ocazia să participe la o conferință de presă în Catedrala (Domul) Sf. Gheorghe din Timișoara, edificiu restaurat în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”, Cod SMIS – 119627. La conferința de presă au participat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, dl. Sorin Maxim, Director General la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, dr. Ioan Darida, expert conservare-restaurare pictură murală și Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale.
Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și ADR Vest au prezentat jurnaliștilor prezenți detalii legate de lucrările de restaurare și reabilitare a Catedralei Sf. Gheorghe – Domul Romano-Catolic din Timișoara.
Cei prezenți au fost salutați de către Pr. Nikola Lauš, moderatorul conferinței de presă. În continuare a luat cuvântul Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan, care a declarat: „În 2018 când am devenit episcop, proiectul era deja semnat. Eu am putut celebra Sf. Liturghii doar o jumătate de an, după aceea, în luna februarie 2019 Domul s-a închis și de atunci nu au fost Sf. Liturghii aici. Desigur, cu toții am așteptat ca să se termine această restaurare, câteodată poate că ne-am pierdut și răbdarea. Lucrările au fost încetinite și de pandemia Covid. Mulțumesc tuturor, care au lucrat și au contribuit la restaurare. Consider că această catedrală veche de peste 250 de ani aparține tuturor oamenilor de aici, locuitorilor orașului Timișoara, fiind centrul și inima Diecezei de Timișoara, dar totodată și un punct de întâlnire a tuturor oamenilor de bună credință.“
Dl. Director Sorin Maxim a menționat: „Acest obiectiv face parte din patrimoniului orașului și regiunii noastre. În momentul în care va fi deschis, vor veni mulți turiști care vor aprecia stilul Timișoarei, stilul Banatului, și această minunăție arhitecturală, care a fost pusă în valoare din nou.“
Dr. Ioan Darida, expert conservare-restaurare pictură murală a vorbit despre complexitatea componentelor artistice care necesitau intervenție: pictura murală, picturile în ulei pe pânză ale altarelor, stuco-marmura, lemnul policrom, cele în jur de 22 de statui în diferite mărimi, dar și nenumărate piese mărunte de lemn sculptate, aurite, vitraliile, sticla manuală, feroneria etc. În cazul tuturor acestora, înainte de restaurare s-au realizat minuțioase cercetări preliminare.
Conferința de presă a debutat și s-a încheiat cu câte o rugăciune. Ulterior, episcopii, părintele Lauš, responsabilii din partea ADR, Diecezei de Timișoara și ai Biroului de Presă au stat la dispoziția jurnaliștilor pentru detalii și interviuri.

Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara