În perioada 14-16 martie 2023, la inițiativa PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara și președinte al Comisiei pentru Familie din cadrul CER, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (NT) a avut loc întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele, eparhiile din România și dieceza de Chișinău. Au participat 11 dintre ele, dieceza de Satu Mare și eparhia de Lugoj nefiind reprezentate.
Programul întâlnirii s-a centrat pe documentul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, „Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare”. Invitat special a fost Mons. Renzo Bonetti născut în 1943, președinte al fundației „Familia, mare dar” și doctor în psihologie.
Întâlnirea a început în 14 martie cu salutul de bun venit al P.S. Iosif-Csaba Pál, care ne-a însuflețit prin speranța sa, că așa precum un virus atât de mic precum COVID a schimbat societatea, la fel și noi, înflăcărați de Duhul Sfânt, o vom reînnoi. S-a continuat cu prezentarea participanților.
Apoi a luat cuvântul  Mons. Renzo Bonetti. Parafrazând, vă prezentăm câteva din gânduri:

  • Odată cu căsătoria, soții devin sacrament permanent, semn vizibil al iubirii lui Cristos pentru biserică.
  • Isus din Nazaret, viu între noi, dă identitatea creștinului.
  • Înțelegând viața nouă primita la botez sunt conștient ca sunt al lui Cristos și doresc sacramentul căsătoriei.

După prelegerea Mons. Renzo au avut loc ateliere de discuții în care s-au putut aprofunda și mai mult cele comunicate, după care s-au împărtășit concluziile în plen.
A doua zi a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii care l-a avut ca celebrant principal pe P.S. József Csaba Pál, alături de care au concelebrat preoții latini și greco-catolici prezenți.
În cursul dimineții, Mons. Bonetti a ținut a doua parte a conferinței care s-a axat pe fazele de pregătire prezente în document. În faza precatecumenală copiii să învețe prin exemplu adevărurile fundamentale:

  • Dumnezeu e iubire.
  • Cuvântul s-a făcut trup. Cui dăruiesc trupul meu? Aici părintele ne-a recomandat cartea Teologia trupului a Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Legat de faza catecumenală părintele a propus teme pentru formarea cuplurilor însoțitoare:

  • Viața conjugală e un răspuns la o vocație.
  • Să fim conștienți permanent de harul sacramental primit odată cu căsătoria.
  • Să avem o conștiință a prezenței permanente a lui Isus între soți.Atât sacramentul Preoției cât și cel al Căsătoriei sunt sacramente de slujire. Nu există unul mai mare și unul mai mic, ceea ce diferă este doar modul de a le exercita.

Au urmat din nou discuții pe grupuri și mai apoi împărtășirea celor discutate în plen.
După amiaza zilei de 15 martie am avut bucuria să avem între noi două familii, respectiv familia Cobzaru din Iugani și familia Fechetă din Săbăoani. Familia Cobzaru ajută familiile nevoiașe din zonă. Au reușit să strângă suficienți bani pentru a construi o casă pentru o familie. De asemenea au în plasament două fete de 16 și 17 ani pe care le tratează ca pe fiicele lor, alături de cei doi băieți, mai mici, copii naturali. Familia Fechetă a subliniat importanța rugăciunii, a participării la adorație și a relației armonioase între ei și membrii familiei extinse.
Au urmat discuțiile pe regiuni, apoi, ca o concluzie, s-a hotărât că până la întâlnirea următoare  documentul pe care s-a centrat întâlnirea să fie prezentat în fiecare dieceză/eparhie și să se identifice care sunt familiile însoțitoare.
Următoare întâlnire va avea loc la Timișoara, între 12 și 13 martie 2024.

Sursa: Traian: Întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România (ercis.ro)