Puternica credință romano-catolică din localitatea din Sântana (jud. Arad) este motivul pentru care în această comunitate parohială au existat Copile ale Mariei (Marienmädchen) chiar înainte de 1920. Din 1971 până în 1981, părintele Andreas Straub a fost preot-paroh în Sântana. În această perioadă, prin munca și pregătirea părintelui, șase bărbați din sat au urmat vocația sacerdotală: Andreas Reinholz, Franz Marksteiner, Josef Hell, Karl Zirmer, Michael Henger și Josef Tänzler. Ei au activat și răspândit credința în patru limbi: germană, română, maghiară și latină.
Această credință în Dumnezeu, profunda încredere în Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria și ajutorul ei au determinat multe familii să-și trimită copiii la Sfânta Liturghie, unde au participat sub denumirea de Copile ale Mariei. Aceste fete mariane poartă costumul tradițional german din Sântana, pentru copii între 3 și 14 ani. În sat, fetele mariane sunt numite pur și simplu „Fraupildsmadlâ“. Îngrijitoarele Copilelor Mariei sunt numite „Fraupildsmuttâ”. Ele adesea se îngrijesc de fetițe atunci cand cele mici sunt obosite, plictisite sau nu se simt bine. Tot aceste purtătoare de grijă sunt acolo pentru a le fi de ajutor fetelor, când rochițele nu sta bine, când coronițele sunt prea strânse pe cap, dar și pentru a le îngriji și pentru a se ruga cu ele.
Paștele este prima zi de sărbătoare din an când Copilele Mariei sunt îmbrăcate în veșmintele lor specifice, albe. O săptămână mai târziu, în Duminica Albă, copilele participă la Prima Sfântă Împărtășanie, când copii îl primesc pe Cristos, pentru prima oară, în sf. Euharistie. Se depune mult efort, muncă, timp și dragoste în pregătirea hainelor specifice, dar și în purtarea lor. Vederea atâtor perechi de copii, așezați pe două rânduri, în biserică este o sărbătoare pentru ochi și suflet. Anul acesta sunt aproximativ 20 de Copile ale Mariei în parohie. În cursul anului, participarea lor la diverse momente a devenit o tradiție, mai ales la anumite slujbe: în luna mai la numeroasele devoțiuni și sărbători mariane, apoi la Rusalii, la Trupul și Sângele Domnului (Corpus Christi), la „Preasfânta Inimă a lui Isus“ hramul din Sântana Veche/ Comlăuș și la sărbătoarea hramului bisericii parohiale Sfânta Ana, în data de 26 mai, la pelerinajele de la Maria Radna și la Altötting, dar și la alte Liturghii de-a lungul anului. Multe dintre mamele de acum ale Copilelor Mariei au fost ele însele copile ale Mariei, în copilărie, iar aceasta a devenit o tradiție în comunitate.
Înainte de sf. Liturghie, Copilele Mariei se întâlnesc în curtea bisericii și sunt așezate în perechi după mărime/ înălțime. În fruntea coloanei, una dintre fete poartă o coroană turnată în ceară, cu o fundă albastru – ca – cerul, ale cărei două panglici sunt ținute de ambele capete de fete mai mici. Capătul din spate al coloanei este format din fetele cele mai mari, care poartă pe rând o statuie a Sf. Maria, în picioare, fixată pe o măsuță, în jurul căreia este așezată, mai ales în pelerinaje, o coroană de flori proaspete. Toate Copilele Mariei poartă fanioane mărginite cu panglici aurii și franjuri, fanioane care pe mijloc redau litera M, monograma Mariei. Când statueta sf. Fecioare Maria intră în biserică, la Liturghie, propria ei rugăciune este rostită cu voce tare, cu o voce duioasă. La sfârșit, Copilele Mariei cântă o strofă din cântecul „Maria zu lieben“ (A iubi pe Maria), se roagă în germană și în română – Bucură-te Maria -, iar la final cântă o strofă din cântecul „Maria-i dulce Mamă“.
Copilele noastre mariane de diferite etnii – germane, maghiare și române – sunt prietene si asa vor ramâne. Ne respectăm unii pe alții atât în credință, cât și ca oameni.
Melita Palcu-Socaciu, Marianne Hellstern