La inițiativa părintelui Daniel Dumitru, ajutat de 3 animatori: Mihaela Banac, Georgiana Radulov și Vesna Maria Boșca, sprijinit de preoții comunitătilor croate: pr. Marian Tinkul, pr. Petar Dobra și pr. Petar Rebegila, pr. Novița Drăghia, pr. Alin Irimiciuc (responsabil de tineret), prof. Petru Hațegan, precum și de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și de Centrul Diecezan de Tineret, în perioada 31 iulie-2 august 2019 a avut loc o tabără pentru tinerii croați al celor șapte (7) sate croate: Lupac, Rafnic, Clocotici, Vodnic, Carașova, Nermed și Iabalcea. La această tabără s-au prezentat între 35-40 de tineri. Tema principală abordată a fost: Identitatea Creștină, cu marea întrebare: Sunt creștin, dar ce urmează? și cu răspunsul tineresc al părintelui Daniel: Creștin 3D!
În zilele noastre, oriunde întorci capul, pe panourile publicitare, oriunde asculți ceva, în media, în comunicații, peste tot ne este prezentată lumea „3D”. Știm cu toții că exista ochelari „3D”, sau TV „3D”, știm că ce vedem prin metoda „3D”, vom vedea cât mai aproape de realitate. Chiar dacă „3D” este un termen tehnic, noi ca și creștini, trebuie să ne străduim să privim creștinismul din toate unghiurile posibile și astfel să-l aprofundăm cât mai amănunțit.
Mărturia fiecărui animator e dovada vie cât de important este de a ne aprofunda credința. Avem şansa de a fi creştin autentic și nu o copie! Credinţa unuia trăieşte din credinţa celuilalt. Să dăm dovadă că avem un profil creştin! În mijlocul lumii, şi totuşi, „altfel”; asta înseamnă să fii recunoscut drept creştin: creștin 3D!
Atât pentru mine, cât și pentru grupul meu, această tabără a însemnat descoperirea unui nou mod de a te apropia de Dumnezeu. Mi-am descoperit noi abilități precum cea de lider, am învățat ce înseamnă să lucrezi în echipă și să-ți asumi responsabilitatea pentru grupul tău. Munca în echipă apropie oamenii între ei și implicit de Dumnezeu. Activitățile desfășurate au avut un efect pozitiv asupra noastră, prelegerile ne-au făcut să ne punem multe semne de întrebare asupra vieții noastre și a credinței. Ne-am dat seama că țelurile vieții nu trebuie să fie de natură materială și socială, ci să investim mai mult în minte și în suflet. Am abordat subiecte pe care tindem să le respingem în viața de zi cu zi, fapt care ne-a deschis noi orizonturi. Pe scurt această tabără a însemnat o experiență frumoasă în cadrul căreia am legat prietenii noi și am creat amintiri de neuitat. (Vesna Maria Boșca – animator Grupa Vișinie)
În această tabără, am încercat să apronfundez identitatea mea creștină. În grupul nostru ne-am axat pe ce înseamnă a fi creștin, iar mărturiile fiecăruia m-au îmbogățit și pe mine. Am înțeles că acea credință personală pe care o am, trebuie să se reflecte în vorbele și faptele mele față de cei din jurul meu. Noi, tinerii, trebuie să avem curajul de a da mărturie despre credința noastră. Momentul în care ne-am găsit liniștea sufletească a fost cel de adorație, iar grupul nostru a ajuns la concluzia că: Dumnezeu e pretutindeni si că nimic din ceea ce facem nu trebuie să facem fără El. – ‘Nihil sine Deo!’ (Georgiana Radulov– animator Grupa Roșie)
Am fost animator al grupului albastru. Mi-a plăcut că toti membrii grupului s-au implicat și au venit cu idei noi pentru diferite activitati. În toate cele 3 zile fiecare din noi am încercat să învățăm ce înseamnă să fii un creștin adevărat, autentic. Activitățile din grup ne-au apropiat mai mult si ne-au făcut să realizăm importanța pe care o au lucrurile pe care până acum le consideram nesemnificative. Sunt bucuroasă că am avut opurtunitatea să particip la această tabăra și mândră că am fost animator al unui grup de copii minunați. Cu iubire și entuziasm am participat la organizarea acestei tabere și cu inimile deschise am hotărât să împărtășim cuvântul Domnului. (Mihaela Banac– animator Grupa Albastră)
Un mare deficit priveşte cunoaşterea pe care o avem despre credinţa noastră. Există un deficit şi cât priveşte practicarea credinţei noastre. Ne-am mulţumit să recităm din obligaţie rugăciunile zilnice şi să mergem o oră duminica la sfânta Liturghie, pentru a ne face datoria. Această situaţie ne provoacă să descoperim din nou credinţa, o credinţă căreia să-i spunem un „Da” personal şi pe care să o practicăm din convingere interioară! Suntem provocaţi să pătrundem mai profund în misterele credinţei noastre, pentru a putea face pasul de la o cunoaştere copilărească a credinţei la o cunoaştere matură şi pentru a fi în stare să ne împărtăşim credinţa şi experienţele creştine împreună cu alţi oameni. Iar cei sinceri care se pot elibera de influențele externe, chiar vor putea să se corecteze în trăire și în gândire privind creștinismul din toate unghiurile, din perspectivă „3D” și prin trăirea noastră, în continuă schimbare spre sfințenie, cei din jur să vadă în noi ceea ce se așteaptă de la un adevărat creștin.
Această tabără nu a dorit să-L coboare pe Cristos la nivelul tinerilor, ci a dorit ca tinerii să fie ridicați la nivelul lui Cristos. În cadrul acestor zile, Dumnezeu a fost înălțat, și nu noi. Lui Dumnezeu i s-a adus închinare, și nu nouă. Am dorit să ridicăm standardele de laudă, închinare, propovăduire, la cel mai înalt nivel posibil, pentru a deveni cu adevărat niște creștini care se închină în spirit și în adevăr lui Dumnezeu. Adică un creștin, care crede și se încrede în Dumnezeu; un creștin care are curajul de a trăi credința și care dă mărturie despre credința lui în lume; un creștin, care se roagă dar se și înveselește, și toate acestea le face spre mai marea mărire al lui Dumnezeu.
Papa Francisc a publicat o exortație apostolică dedicată tinerilor, intitulată Christus VivitCristos trăiește, în care afirmă: «Cristos este viu. El este viu şi vrea ca tu să trăieşti!» Iar dacă Cristos este viu, la fel trebuie să fie și credința noastră, la fel trebuie să fim și noi. Într-o lume plină de culoare, nu avem voie să fim creștini standard (2D), ci creștini 3D.

Georgiana Radulov, Mihaela Banac și Vesna Maria Boșca – animatori
Pr. Daniel Dumitru, paroh de Oravița