Credincioși de diferite confesiuni, studenți la Teologie, profesori, dar și alte persoane interesate de subiect, șvabi din Banat, germani din Banatul montan, sași transilvăneni, români stabiliți în Germania s-au reunit joi după-amiază în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara pentru a participa la deschiderea ceremonială a colocviului teologic internațional „Creștinismul și viața bisericească în Banat în istorie și prezent“.
Organizat de Institutul germano-român pentru Teologie, Știință, Cultură și Dialog «Ex Fide Lux» din Nürnberg, Germania, împreună cu Mitropolia Ortodoxă Română a Banatului și sponsorizat de Secretariatul de Stat pentru Culte al Guvernului României și de Biserica Evanghelică din Germania (EKD), colocviul a fost organizat în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și Biblioteca Teologică Germano-Română. Acesta s-a desfășurat la Timișoara între 4-9 mai, dar a inclus și mai multe excursii în regiune, unde au fost vizitate biserici și mănăstiri. Programul a inclus și un tur de oraș al Timișoarei, cu vizite la bisericile istorice din centrul orașului, prelegeri despre comunitățile religioase din Banat vizitate de participanți.
Mitropolitul ortodox al Banatului, Ioan Selejan, a moderat evenimentul festiv de la Universitatea de Vest. Părintele prof. univ. h. c. dr. Jürgen Henkel, editor și redactor al Bibliotecii Teologice Româno-Germane, care a avut inițiativa acestui colocviu, s-a declarat foarte încântat să onoreze Anul Capitalei Europene a Culturii la Timișoara și în dimensiunea sa religioasă. „Banatul, la fel ca și Transilvania, are o cultură ecleziastică și religioasă foarte bogată. Iar noi, ca institut ecumenic internațional «Ex Fide Lux», avem intenția și pretenția de a aduce această cultură în discuție, de a o face cunoscută și de a iniția un schimb de idei despre ea“, a spus Jürgen Henkel despre scopul conferinței internaționale.
La deschidere au fost prezenți mai mulți invitați din România și Germania, printre care primarul Wolfram Göll, în calitate de membru al consiliului de conducere al «Ex Fide Lux», Consilierul bisericesc superior Wolfram Langpape din partea EKD, consilierul Cristian Untea din partea Secretarului de Stat pentru Culte Florin Frunză, primarul Timișoarei Dominic Fritz, consulul Germaniei la Timișoara, doamna Regina Lochner, precum și prorectorul Mădălin Bunoiu și prodecanul, doamna Loredana Pungă de la Universitatea de Vest din Timișoara. Reprezentanți ai mai multor confesiuni au transmis fiecare, personal, câte un salut: episcopul romano-catolic Iosif Csaba Pál, episcopul auxiliar și administratorul apostolic al Diecezei greco-catolice de Lugoj, Ioan Călin Bot, și pastorul Gerhard Servatius-Depner (Mediaș) ca reprezentant al Bisericii Evanghelice A.B. din România.
După ce joi Prof. dr. em. Anton Sterbling din Fürth a vorbit despre Banatul românesc ca spațiu social și cultural istoric, conferențiarul pr. dr. Alin Scridon a realizat o introducere pe tema istoriei Bisericii Ortodoxe din Banat, iar arhivistul Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, dr. Claudiu Călin, a oferit o perspectivă asupra istoriei și prezentului Bisericii Romano-Catolice din Banat.
Au urmat vineri prelegeri despre Biserica Evanghelică A.B. din Banatul românesc și despre slovacii evanghelici, precum și un tur de oraș și o vizită la mănăstirea Șag – Timișeni. Sâmbătă, accentul a fost pus pe cultura populară în cadrul Muzeului Satului Bănățean, după-amiaza fiind programată o vizită la Catedrala greco-catolică și la Ordinariatul Episcopal din Lugoj. La eveniment au fost prezenți episcopul Ioan Călin Bot, drd. Oliviu Gaidoș, muzeograf la Muzeul Municipiului Lugoj și drd. Raimondo-Mario Rupp, referent de presă și arhivist în cadrul Episcopiei de Lugoj, care le-au urat bun venit oaspeților. În Lugoj, a fost vizitată și mica biserică evanghelică A.B., prezentată de pastorul Walther Sinn. Duminică, participanții la colocviu au luat parte la Sfintele Liturghii în diferite biserici (ortodoxă, romano-catolică, luterană A.B.) din Semlac, județul Arad, după care pastorul luteran Walter Sinn le-a vorbit despre comunitatea de 150 de suflete pe care o slujește. Au urmat vizite la mănăstirea Hodoș-Bodrog, la noua catedrală ortodoxă din Arad, unde arhiepiscopul Timotei Seviciu a întâmpinat grupul, și la bazilica papală și locul de pelerinaj Maria Radna, unde parohul locului, canonicul Andreas Reinholz, a prezentat sanctuarul. Programul zilei de luni a inclus excursii la Liebling, Birda și Detta.
În deschiderea colocviului, celor prezenți le-a fost prezentat noul ghid al orașului în limba germană „Temeswar (Timișoara)”, editat de Jürgen Henkel și Martin Eichler (fotografii) și tipărit de Kunstverlag/ Editura de Artă Josef Fink.
Înaintea colocviului internațional, a fost publicat un volum al conferinței cu toate lucrările, grație sprijinului Fundației Culturale a Șvabilor Bănățeni / Kulturwerk der Banater Schwaben.

Raluca Nelepcu
Prelucrare editorială: Claudiu Călin
Publicat în Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumäniei, anul 31/ nr. 7574 București, sâmbătă, 6 mai 2023, pag. 2.