„O casă în care fiecare se simte bine; o casă în care personalitatea și ideile creative sunt apreciate și valorile spirituale contează…“ Citatul provine de pe site-ul Casei Calfelor Timișoara (https://casacalfelor.kolping.ro/), unde cei interesați pot găsi mai multe informații legate de Asociația Kolping din orașul de pe Bega, dar și mici video-uri despre construcția acestei clădiri, a cărei edificare a început în anul 2019 în cartierul Fabric, la o distanță de aproximativ 300 m de locul fostei case a Calfelor Catolice. Sfințirea și deschiderea oficială a acestei case a avut loc sâmbătă, 14 mai a.c. în prezența membrilor diferitelor organizații Kolping din Banat, din România și din afara granițelor țării.
Festivitatea a început cu o Sf. Liturghie celebrată în biserica Millennium din Timișoara II. Fabric de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Au concelebrat Excelența Sa Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop auxiliar greco-catolic de Lugoj, Msgr. Christoph Huber, Praeses general al Asociației Kolping International, Pr. István Gödri, Praeses Kolping România și praeses Kolping Europa, Msgr. Angelo Narcis Pop, vicar general al Episcopiei Române Unite, Greco-Catolice de Lugoj, mai mulți preoți din țară și din străinătate, respectiv un grup numeros de preoți romano- și greco-catolici din Diecezele de Timișoara și de Lugoj. La Sf. Liturghie a fost prezentă d-na Daniela Bărbulescu, președinte Kolping România, dl Eduard Dobre, secretar central, dl. Ovidiu Ganț, deputat al Forumului Democrat al Germanilor din România în Parlamentul de la București, d-na Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, reprezentanți ai asociaților Kolping din România, Ungaria, Serbia, Germania, Austria, Elveția, Luxemburg.
În omilia sa rostită în limbile română, maghiară și germană Episcopul Diecezei a spus: – Dumneavoastră, dragi membri ai Familiilor Kolping ne-ați invitat la sfințirea Casei Calfelor cu aceste cuvinte ale lui Isus: „…tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut!“ (cf. Mt. 25,40). Ați surprins esențialul creștinismului! Isus a venit pentru oameni, și dorește ca relația noastră cu El să crească prin iubirea semenilor noștri. Sunteți o asociație în care se trăiește porunca lui Isus, adică Isus și iubirea lui nu rămân doar între zidurile bisericii, ci prin voi, prin munca și activitatea voastră, prin dăruirea voastră El ajunge la cei mai mici.
După Sf. Liturghie cei prezenți s-au deplasat către Casa Calfelor pentru ceremonia de sfințire. În cuvântarea sa, d-na Daniela Bărbulescu, președinte Kolping România, a prezentat pe scurt trecutul Asociației Calfelor Catolice, care a luat ființă în mijlocul secolului al XIX-lea și care a fost desființată în anul 1948 de către regimul comunist. – Noi, Kolping România, organizație reînființată în anul 1991, ne considerăm continuatorii Asociației Calfelor. Această casă este un simbol al continuității și tradiției, care caracterizau casele Kolping de pe vremuri: dorința de a oferi tinerilor un cămin, de a-i ajuta pe aceia, care sunt în căutarea unui loc de muncă, de a transmite mai departe valori creștin-sociale, de a crea un spațiu potrivit pentru inițiative în domeniul formării continue – a spus d-na Bărbulescu, care în continuare a subliniat: această casă va fi, în primul rând, un centru de seminarii, o casă deschisă activităților de formare, în care pot fi susținute cursuri, ateliere de lucru și seminarii, acțiuni pentru tineri și adulți. Pe de altă parte, casa va avea activitate hotelieră, oferind musafirilor cazare și masă. În al treilea rând, ea va fi și „firmă de exercițiu“ pentru elevii sistemului dual de formare profesională în timpul practicii prevăzute pe parcursul celor trei ani de școală, timp, în care ei vor putea să învețe de la angajați meseria pentru care se pregătesc. – Realizată de arhitecții Eugen Filip și Francisc König, Casa Calfelor oferă spații de cazare moderne în 40 de camere și 4 apartamente, 3 spații de formare în săli luminoase, o zonă multifuncțională – a adăugat d-na Daniela Bărbulescu. În cursul festivității au mai luat cuvântul Msgr. Christoph Huber Praeses general al Asociației Kolping International și d-na Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, care au scos în evidență contribuția, colaborarea, sprijinul și aportul membrilor, a donatorilor și a voluntarilor din țară precum și din Elveția, Germania, Luxemburg și Austria la finalizarea construcțiilor.
Festivitatea de sfințire s-a încheiat cu o agapă și un program cultural în curtea clădirii, în cadrul căruia pe scenă au evoluat grupa de dansuri maghiare Eszterlánc, respectiv două grupe de dansuri germane Banater Kranz și Banater Rosmarein Temeswar.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara