Marți, 12 octombrie, înainte de masă a avut loc la Budapesta o conferință online intitulată: Sprijinirea vieții religioase în mod activ prin mijloace digitale – în cinstea lui Carlo Acutis, organizată de Digitális Jólét Program (Programul de Bunăstare Digitală / Digital Wellbeing) și Érték Megőrző Hálózat (Rețeaua de Conservare a Valorilor), la care prin conectare au participat și membrii Biroului Media al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.
În cadrul conferinței, vorbitorii invitați au arătat pe de o parte cum au reușit, în special în timpul restricțiilor impuse de pandemia COVID19, să se folosească de mijloacele digitale în vederea evanghelizării și propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu, cu ce fel de probleme s-au confruntat, respectiv cum au reușit să găsească o cale de rezolvare pentru acestea. Totodată s-a discutat și despre următorii pași în această direcție, anume despre rolul – în viitor – al mijloacelor digitale în viața religioasă, despre modalitățile, avantajele și dezavantajele răspândirii învățăturilor creștine catolice în mediul online.
După cum a spus în cuvintele sale introductive, moderatorul conferinței, jurnalistul Gergő Süveges, un exemplu bun al sprijinirii credinței prin mijloace digitale este tocmai această conferință, care a fost organizată atât offline, cu prezență fizică, cât și online, o parte dintre vorbitori fiind prezenți în sală, alții au trimis mesaje video sau s-au conectat online.
Conferința a avut loc cu prilejul comemorării morții Fericitului Carlo Acutis, tânărul băiat milanez fiind considerat patronul utilizatorilor de internet și care a atras atenția multor persoane din spațiul online asupra Euharistiei.
Vorbitorii din cadrul evenimentului au fost personalități bisericești, preoți, călugări, formatori sau responsabili pentru tineret, dezvoltatori de software și profesioniști în comunicare, care fie și-au împărtășit experiențele legate de utilizarea mijloacelor digitale, fie au formulat întrebări constructive și i-au încurajat pe ceilalți să caute răspunsuri sau chiar să le pună în practică. După cum a remarcat moderatorul evenimentului, la sfârșitul conferinței, manifestarea a oferit practic o paletă întreagă de ingeniozitate, cu multe oportunități și posibilități pentru a face pasul următor, dar în același timp a încurajat pe toată lumea să găsească răspunsuri la întrebarea: ce pot face eu individual în viitor?
Ultimul vorbitor al conferinței, Pr. dr. Kornél Fábry, secretar general al celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional organizat la Budapesta în luna septembrie, a lansat chemarea ca în data de 20 noiembrie, în sâmbăta de dinaintea solemnității Cristos Rege, credincioșii să participe la Adorația Euharistică de mulțumire pentru harurile congresului, organizată și de această dată la nivel mondial.
Biroul Media al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara