Dacă credincioşii romano-catolici din dieceza noastră sunt întrebaţi despre amintirile lor legate de Maria Radna, atunci foarte mulţi încep să povestească astfel: „În copilărie am mers împreună cu părinţii, bunicii în 15 august sau 8 septembrie la Fecioara Maria la Radna.” Cei în vârstă povestesc despre pelerinaje pe jos care durau 2-3 zile…
Da, Maria Radna este locul de pelerinaj de suflet al credincioşilor din Banat. Credinţa de generaţii, cinstirea Fecioarei Maria leagă şi generaţia de azi de acest loc deosebit, bazilica, mănăstirea și sanctuarul de la Radna. Pentru toţi aceia, care au trăit măcar odată, ca în biserică să răsune glasul a sute de pelerini cântând cunoscute cântece mariane… aceia cu greu pot uita această minunată experienţă. Momente de neuitat sunt şi acelea când grupuri mari de pelerini ajung în biserică, iar cei aflaţi acolo îi întâmpină stând în picioare, făcând semnul crucii şi rugându-se împreună. Aşa se întâmplă în fiecare zi de sărbătoare…
În calendarul editat de Episcopia de Timişoara este menţionat de mai multe ori pelerinajul la Maria Radna. În 28 august 1992 biserica a primit titlul de Basilica Minor de la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.
Acest loc de pelerinaj este vizitat și de foarte multe grupuri de turişti, familii şi persoane private, care din curiozitate, dar mai ales din convingere se roagă în biserică şi cer mijlocirea Sfintei Fecioarei Maria.
Părintele Andreas Reinholz deţine un caiet „atotştiutor” unde sunt notate numărul exact al celor care au vizitat biserica:
– A durat ceva timp, până am adunat toate datele – relatează părintele Reinholz – dar o facem în fiecare an. Avem o evidenţă exactă, deoarece aceste aceste cifre ne spun multe, nu numai ziariştilor. Am început strângerea datelor în 2005. Astfel, am putut observa, că an de an creştea numărul pelerinilor, vizitatorilor şi am considerat că este necesar să strângem fonduri pentru modernizarea locului de pelerinaj.
Dar, să ne întoarcem la cifre: anul acesta între 1 ianuarie – 31 octombrie ne-au vizitat 30.167 turişti. Din aceştia 8.500 persoane au venit din străinătate. Jumătatea turiştilor au mai fost la noi, ne cunosc şi anunţă din timp data sosirii. Sunt zile când de 3-4 ori trebuie făcută cunoscută istoria Bisericii. Aceasta este îndatorirea ghidului nostru Boda Ferenc, a părintelui Ioan Cădărean şi a mea.
Cei mai mulţi turişti străini au sosit din Ungaria, în total 3.496 persoane din care 265 copii. 653 de copii din ţară ne-au vizitat în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”. Ne-au mai vizitat 800 de pelerini din Germania, 150 – Austria, 120 – Slovacia, 110 – Franţa, 70 – Cehia, 60 – Polonia, 40 – Elveţia, 20 – Croaţia. Am avut vizitatori din ţară şi din străinătate care au venit împreună cu familia sau prietenii din România, astfel că numărul lor este necunoscut. Ştim că au fost şi din Canada, SUA, Noua Zeelandă, Argentina şi Vietnam. Am celebrat şi o cununie a unor tineri din Mexic. Doresc să precizez, că episcopul de Oradea, E.S. László Böcskei ne vizitează împreună cu credincioşii slovaci, celebrează Sfânta Liturghie şi parcurge calea Sfintei Cruci. Avem o evidenţă şi cu credincioşii care participă la Sf. Liturghii din cursul săptămânii şi duminică: în total 8.735 persoane, majoritatea din Arad şi Timişoara. De menţionat faptul că avem mai mulţi credincioşi care vin din Timişoara, chiar dacă acest oraş se află la o distanţă mai mare de Radna, decât din Arad.
În anul 2020 vom sărbători 500 de ani de la construirea primei biserici la Radna, pe colina pe care se află azi bazilica și mănăstirea pe care le vedem și vizităm azi.
Mulţumim părintelui Reinholz pentru această relatare şi ne luăm rămas bun cu gândul că toate aceste date ne dovedesc că: puterea și bogăția spirituală a locului de pelerinaj de la Maria Radna ating şi azi inimile şi nu se lasă împiedicate de granițe omenești.

(Traducere: Maria Lazar)