În data de 13 noiembrie 2021, în intervalul orar 16:00-17:30, Centrul Diecezan de Tineret Timișoara a organizat un curs de animatori, pe platforma ZOOM, dată fiind situația pandemică COVID19 actuală. Cursul a avut ca temă: „Ce înseamnă să fii un animator bun?“
La acest eveniment s-au conectat tineri din peste 28 de locuri, fiind prezenți și Pr. Tiberiu Szabó, responsabil diecezan pentru tineret, Sr. Erika-Mária Bukovics, referent diecezan pentru tineret, Pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II Fabric și reponsabil pentru animatori în dieceza de Timișoara, Sr. Alexandra Văcaru, referent pentru Pastorația Universitară în Timișoara și Pr. Emil-Alin Irimiciuc, administrator parohial de Bocșa.
Programul a fost deschis cu o rugăciune și un salut de bun-venit, urmate de un joc de cunoaștere. Ulterior, pr. Alin Irimiciuc a încercat să ofere tinerilor un răspuns cât mai clar și mai concret la întrebarea: „Ce este un animator?“ Folosindu-se de mărturii ale tinerilor animatori, publicate în edițiile mai vechi ale revistei Vita Catholica Banatus, părintele Alin a conchis: „Nu există chipul animatorului perfect; am folosit aceste texte, ca voi singuri să găsiți și să dați răspunsuri pentru a vă da seama ce este cu adevărat important în viața unui animator, adică faptul că mă implic, că sunt înflăcărat; animatorul este acela care dăruiește sentimente, care dă posibilitatea altor tineri să simtă bucuria, momentele de rugăciune, întâlnirea cu Cristos, să se distreze, să lege prietenii. Animatorul este acela care gândește înainte, planifică, dar este și spontan și trebuie întotdeauna să creeze lucruri frumoase. Când este vorba de lucruri planificate, acestea trebuie planificate cu meticulozitate, pentru a aduce un rezultat cât mai bun. Toți tinerii care s-au întâlnit cu un animator, au plecat acasă îmbogățiți! Așadar, animatorul este acela care dăruiește, ca tinerii să poată dărui și ei, mai departe. Animatorul este creștinul care dă mai departe mesajul iubirii lui Dumnezeu.“
Programul a continuat cu momente de joc, cântece, dar și un impuls din partea pr. Daniel Dumitru, cu privire la valorile pe care animatorul trebuie să le dețină. În încheiere, tinerii le-au mulțumit organizatorilor și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestui frumos eveniment, trei dintre aceștia dorind să împărtășească cu bucurie impresiile pe care întâlnirea le-a așternut în sufletele lor:
„Doresc să încep prin a spune că în urmă cu câțiva ani am mai participat la un curs de animatori; să particip din nou a fost ca o frumoasă reamintire a informațiilor. Cred că uneori e bine să ni se reamintească anumite lucruri și trăiri pe care, poate, le-am uitat. Mărturiile tinerilor care au participat la tabere sau întâlniri, au trezit în sufletul meu multe amintiri plăcute, dar și nostalgie.“ (Rita Egető)
„În primul rând doresc să le mulţumesc celor care au organizat acest curs de formare. Ei au încercat să ne facă să ne simţim cât mai bine şi sa învăţăm cât mai mute lucruri, emoţiile fiind vizibile pe chipul fiecăruia, atunci când îşi prezenta tema.
Participarea la acest curs m-a făcut să înţeleg ce înseamnă cu adevărat să fii un animator. Să realizez că sunt animator pentru că este o vocaţie, că Dumnezeu m-a chemat să mă dedic creşterii celorlalți pe plan spiritual, punând în valoare darurile pe care mi le-a dat. Ceea ce am făcut eu a fost să răspund afirmativ acestei chemări şi mă bucur că am făcut aceasta, deoarece am învăţat mai multe lucruri, cel mai semnificativ fiind organizarea unei activităţi în cadrul grupului, făcând un plan de animaţie prin diverse metode şi tehnici adaptate la nivelul grupului. Pot spune că acest curs m-a format atât ca animator, pentru că am descoperit motivaţia pentru care am răspuns chemării lui Dumnezeu, dar şi ca persoană, pentru că am devenit mai comunicativă şi mult mai responsabilă. Închei prin a destăinui ca am fost foarte mulţumită de acest curs şi doresc ca pe viitor să mai întâlnesc persoanele care au participat. Mulţumesc pentru ocazia de a participa şi Dumnezeu să fie alături de noi, toţi!“ (Laura Cioban)
„Cred că acest curs de animatori ne ajută să înțelegem faptul că un animator nu doar conduce un grup, ci este sufletul acestuia. În urma acestui curs am învățat că trebuie să fiu deschisă și să dăruiesc și celorlați iubirea lui Dumnezeu, pentru a putea face o schimbare, atât în viața mea, cât și în cea a membrilor grupului pe care îl animez. Aștept cu nerăbdare următoarele ore, însă nu doresc să formulez așteptări, deoarece îmi place să fiu surprinsă, să mă pot descoperi mai mult, să pot avea ore de liniște cu Dumnezeu. În urma cursului, am rămas cu sufletul liniștit și împăcat.“ (Friderika-Brigitte Balaj)