Un obiectiv important pentru Dieceza de Timişoara în anii următori îl reprezintă pastoraţia tineretului. În acest sens Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și Centrul Diecezan de Tineret au organizat în perioada 8-11 noiembrie 2022 în Casa „Marienheim” (Str. Aurora nr. 8) un curs de pregătire, la care au participat preoți, persoane ale vieții consacrate și câțiva laici din diferite parohii ale Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, care se implică în pastoraţia tineretului. Programul a fost condus de către P. Andrei Laslău SDB care le-a prezentat participanților frumusețile spiritualităților saleziene. De asemenea, fiecare zi a fost structurată pe o parte teoretică și o parte activă, cu jocuri de formare și alte activități ce se pot folosi în munca cu tineretul din prezent.
În prima seară a avut loc prezentare a comunităților de unde a provenit fiecare participant, după care părintele Andrei a prezentat câteva aspecte și dificultăți ale pastorației tineretului de astăzi: „căci nu trebuie să recrutăm tineri”- a spus el; „ci trebuie să ne implicăm și să avem timp pentru fiecare dintre ei. Isus este mereu aproape de noi, iar aceasta se vede în abundența de haruri. Trebuie să identificăm și să facem alegeri pe care le punem în mâinile lui Isus.” Ulterior s-a continuat cu discuții legate de tema: care ar putea fi soluționarea problemei tinerilor, de ce nu vin la Biserică sau ce ar trebui să îi atragă? Mai mulți dintre participanți au subliniat: „Alergăm după ce nu avem în loc să facem ceva cu cei pe care îi avem prezenți. Să avem bucuria că avem cu cine colabora în loc să ne lamentăm că cei de acolo, de afară, nu sunt.” În prima parte a cursului s-au regăsit părți de formare și de conștientizare cu privire la aspectele de interes ale unui tânăr catolic și ale unui tânăr necatolic; s-au găsit multe lucruri asemănătoare și diferențe, precum era de așteptat între aceste două tipuri de tineri. De asemenea s-a discutat că atât partea civilă cât și Biserica organizează multe evenimente pentru tineri, dar la ambele categorii se constată că apar probleme în legătură cu faptul că din ce în ce mai puțini tineri sunt interesați când vine vorba de o oarecare implicare. Indiferentismul se găsește în ambele categorii. În urma dezbaterilor s-a constatat că în era informațiilor din ce în ce mai puțini tineri fac research pentru anumite informații, iar noi trebuie să fim cei care ne îndreptăm spre ei pentru a-i face curioși de Dumnezeu. Noi „educatorii” de azi trebuie să fim cei care ne deschidem primii spre tineri, iar ei să fie cei care deschid mai apooi spre noi. Pentru aceasta este nevoie de și mai multă implicare. În această a doua zi s-a discutat despre personalitatea și spiritualitatea lui don Bosco. Iar în a doua parte a zilei s-a lucrat în grupuri mici, concret, pentru formarea de grupuri și pentru o educație non-formală.
Părintele Andrei a prezentat viața lui Don Bosco și aspectele care l-au determinat să construiască oratoriile sale pentru tinerii de care avea el grijă. „Don Bosco creștea acești copiii, iar din ei s-a format Ordinul Salezienilor; acesta este un lucru uimitor că acești copiii pe care i-a îmblânzit au devenit la rândul lor păstori.”
După această prezentare, formatorul le-a prezentat celor prezenți metodele de lucru cu tinerii ale salezienilor, iar după-masă cursanții au încercat să răspundă la întrebarea: cum ar reacționa ei înșiși la diferite grupuri. De asemenea, în cea de a doua seară, tinerii din grupele TEKMEK și Jubilate au fost prezenți prezenți și au încercat să rezolve, cu cursanții, o situație a unui grup de tineret.
În ultima zi a fost prezent și E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara care a încercat, împreună cu participanții la acest curs, să stabilească anumite directive pentru noul al pastoral.
Toți cei prezenți au fost foarte entuziasmați, propunându-și să pună în practică toate cele învățate în aceste zile, dar și nerăbdători de a se revedea și anul viitor, la un asemenea curs de formare.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara