Ziua Persoanelor Consacrate la Timișoara 

Sâmbătă, 1 februarie 2020, cu o zi înainte de Sărbătoarea Prezentării lui Isus în Templu, complexul școlar Piarist din Timișoara a găzduit din nou întâlnirea devenită deja tradițională, a persoanelor consecrate: preoți, călugări și călugărițe ai diferitelor ordine religioase. Acest eveniment are loc în Dieceza de Timișoara în cea mai apropiată sâmbătă de ziua vieții consacrate (2 februarie).
Sf. Liturghie, care a deschis întâlnirea, a fost celebrată în Biserica Piaristă de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, care și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu confrații săi în preoție și frații și surorile vieții consecrate, pe care i-a salutat cu drag; totodată l-a salutat pe invitatul întâlnirii din acest an, dr. Ferenc Tomka, preot și profesor em. al Seminariului Arhidiecezei de Eger din Ungaria.
Pr. Ferenc Tomka a legat predica sa de sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu și, în același timp, a împărtășit auditoriului o experiență personală legată de Preasfântul Sacrament. El a mărturisit că, meditând, a fost profund impresionat de faptul că insuși Creatorul universului a devenit atât de mic în Sf. Euharistie. „Deodată, recunoștința mi-a umplut inima. Am simțit că de acum înainte nu trebuie să încep să mă rog fără să nu conștientizez iubirea nemărginită a lui Dumnezeu. Îmi doresc ca acest sentiment de recunoștință și dragoste să pătrundă și în inimile preoților în anul Congresului Euharistic Internațional” – a spus pr. Tomka.
După Sf. Liturghie Pr. Tomka a ținut celor prezenți în Aula Magna a Liceului Romano-Catolic Gerhardinum o prelegere, având ca temă: Euharistia creează o comunitate. În introducerea sa, dr. Ferenc Tomka a citat din enciclica papei Ioan Paul al II-lea Ecclesia de Eucharistia, care începe cu explicarea relației dintre Euharistie și Biserică, vorbitorul arătând că: Biserica creează Euharistia – dar Euharistia hrănește și creează Biserica. În continuare, părintele Tomka a vorbit despre viziunea sacramentală de după Conciliul Vatican II, noile aspecte care apar aici, spiritualitatea comunitară și, în același timp, împărtășirea experienței personale a misiunii, misiunii și întăririi individului, a comunității parohiale. Teza prezentată a ridicat, de asemenea, întrebări practice, cum ar fi: Ce ar trebui să fac dacă cineva îmi este antipatic? Cum pot să-l iubesc? Dr. Ferenc Tomka la aceasta a adus drept exemplu cuvintele papei Benedict al XVI-lea, care a răspuns: „Iubirea este „divină” pentru că vine de la Dumnezeu și pentru că ne unește cu Dumnezeu, și, prin acest proces de unire, ne transformă într-un „noi”, care trece dincolo de diviziunile noastre și ne face să devenim una, până când, la sfârșit, Dumnezeu va fi „totul în toți” (Deus Caritas Est, 18).
De această dată participanții au putut asculta o prezentare plină de viață, dar în același timp deschisă, infuzată cu o credință vie, profundă, care poartă experiența vieții de zi cu zi, cu o putere convingătoare. A inspirat putere intelectuală și spirituală pentru cei care au fost dedicați slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor.
După prelegere, s-a discutat în grupuri mai mici ceea ce s-a prezentat, moment care le-a oferit ascultătorilor ocazia de a-și împărtăși gândurile și experiențele.
Întâlnirea s-a încheiat cu anunțuri de interes local și programul săptămânilor și lunilor următoare, moment urmat de o agapă fraternă.