După două zile de participare intensă, sâmbătă, 18 noiembrie înainte de masă întâlnirea prietenilor rețelei Împreună pentru Europa/ Together for Europe a ajuns la final. „Totul este posibil“ – sunt cuvintele rostite de doamna Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor în ultima zi a evenimentului, cuvinte care au devenit laitmotivul zilei și poate nu greșim dacă afirmăm că au devenit rezumatul în trei cuvinte al întregii întâlniri.
După relatările și intervențiile participanților, respectiv prelegerea episcopului evanghelic Christian Krause s-a anunțat și locația următoarei întâlniri: Graz, Austria. Orașul a fost prezentat de doamna Theresia Fürpaß, membră a conducerii Together for Europe și dl. Diego Goller.
Începând cu ora 10.30 a avut loc un program deschis pentru locuitorii orașului Timișoara. Invitați au fost: dl. Dominic Fritz, primarul orașului, dl. Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, dl. Eduard Heger, fost prim-ministru al Republicii Slovace. Cadrul muzical a fost asigurat de corul Harmonia Christi, condus de dl. Iustin Călin. Moderatori au fost Francois Delooz, responsabil al Comunității Sant’Egidio din Belgia și Cezara Perian din Reșița.
Înainte de cuvântările invitaților mai mulți participanți au citit mesajul „Speranță pentru Europa“ al întâlnirii din Timișoara. „Suntem creștini ortodocși, catolici, protestanți, reformați, anglicani și din Biserici libere, provenind din diferite țări și regiuni ale Europei. Reprezentăm diferite Mișcări și Comunități creștine. (…) Împreună mărturisim că în vremurile noastre, în mijlocul Europei, Dumnezeu a chemat persoane, prin Evanghelie, și le-a unit ca să trăiască și să se angajeze împreună pentru Împărăția lui Dumnezeu. Astfel, s-au născut multe Comunități și Mișcări creștine. Ele mărturisec o nouă șansă pentru Biserică și pentru societate, pentru viitor. Ele pot întări, în mod decisiv, speranța într-o conviețuire pașnică în Europa.
Împreună credem că Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului, este Domnul vieții noastre și Stăpânul istoriei. Vrem să acordăm spațiu lucrării sale creatoare în acțiunile și angajamentul nostru comun – ca „mărturisitori în timp“ ai prezenței Sale.
Împreună ne încredem în puterea Duhului Sfânt. În diversitatea originilor noastre, doar Dumnezeu este cel care ne dăruiește mereu din nou miracolul de Rusalii al ascultării, al vorbirii și al înțelegerii reciproce. Dar tocmai astfel se naște și se fondează – mai ales în vremuri dezastruase de dezinformare, de „fake news“, de „hate speech“ și de „cancel culture“ – o comunicare conformă cu adevărul și făcătoare de pace, o nouă narațiune „Împreună pentru Europa“; un împreună care se bazează pe comuniunea noastră cu Dumnezeul Unul și Întreit.“
A urmat impulsul doamnei Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor: „Dumnezeu ne cheamă astăzi să readucem fraternitatea între popoare în centrul angajamentului nostru și, pentru ca acest lucru să aibă puterea de a schimba lucrurile, este nevoie de comunități unite care să dea mărturie despre viața Evangheliei. (…) Acesta este motivul pentru care prezența noastră aici ca „prieteni“, parte a unei rețele, este extrem de importantă. „Împreună“ al nostru nu este pur și simplu suma persoanelor care fac parte din ea, ci ceva mai profund; este rodul unui angajament personal, al unei iubiri reciproce mereu reînnoite.“ Totodată doamna Karram l-a citat pe Patriarhul Atenagoras I, care, într-una din scrierile sale, mărturisea: „Dacă ne dezarmăm, dacă încetăm să mai posedăm, dacă ne deschidem în fața lui Dumnezeu făcut om, care face totul nou, atunci El șterge trecutul negativ și ne deschide panorama unui timp nou în care totul este posibil.“ „Aș vrea să am, împreună cu voi toți, această convingere: «Totul este posibil! Totul este posibil!»“ – a subliniat președinta Mișcării Focolarelor.
În continuare Beatriz Lauenroth, referenta de presă a rețelei Împreună pentru Europa a realizat un interviu cu dl. Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Dl. Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte în cuvântarea sa a menționat: „Unitatea este înainte de toate o relație, și se bazează pe legătura între oameni. Iar această relație, această unitate creștină europeană a avut în spate două valori fundamentale: pe de o parte credința în Isus Cristos, pe de altă parte este bazată pe aproapele. Îi mulțumesc Prea Sfințitului Părinte Iosif Csaba Pál pentru invitația de a fi prezent aici. Vă doresc în continuare aceași forță și inspirație divină în misiunea pe care o îndepliniți.“
Încă de la începutul discursului său politicianul slovac Eduard Heger, fost prim-ministru al acestei țări, a precizat: nu a venit să formuleze mesaje, ci pentru a cere ceva de la cei prezenți, anume, mai mulți creștini în politică, mai multe întâlniri și legături mai strânse între politicieni și comunitățile creștine, respectiv mai multă încurajare din partea oamenilor credincioși adresată politicienilor.
Au urmat câteva minute de discuții în grupuri mici, și cuvântarea d-lui Gerhard Proß, membru al rețelei Împreună pentru Europa, care a început prelegerea cu o reflecție despre motto-ul pentru anul 2023 al Mișcării Schönstatt din Germania: In den Rissen schaffst du Raum! – În crăpături creezi spațiu! Cuvântarea s-a încheiat cu un act simbolic și practic: înnodarea a trei șnururi de culori diferite, care simbolizau rețeaua construită în Europa.
Întâlnirea a luat sfârșit cu rugăciunea și binecuvântarea celor trei episcopi prezenți: Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timșoara, Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj și episcopul evanghelic Christian Krause.
Credință, ecumenism, bucurie, prietenie, spiritualitate, ascultare, deschidere – au fost principalele caracteristici ale întâlnirii din Timișoara a prietenilor Împreună pentru Europa. Acei oaspeți, care au rămas în oraș încă o zi, au participat sâmbătă seara la Sf. Liturghie celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. În după-amiaza zilei, înainte de Sf. Liturghie, doamna Margaret Karram și pr. Jesús Morán co-președinte al Mișcării Focolarelor s-au întâlnit cu un grup de tineri de diferite confesiuni în sala mare a Casei Adam Müller-Guttenbrunn, sediul Forumului Democrat al Germanilor din Banat.
Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara