Duminică, 30 august 2020, familia Moldovan din Clocotici a sărbătorit 75 de ani de când membrii ei, de patru generații, lucrează în cadrul bisericii locale
„Totul a început în anul 1945“ – ne spune dl. Petar Moldovan, licențiat în Teologie pentru laici și actualul organist al bisericii romano-catolice din Clocotici, jud. Caraș-Severin – „când bunicul meu Marjan Ocil a fost propus să fie sacristan al bisericii. În vremea respectivă, bunicul a lucrat la Doman, ca miner. Nici prin cap nu i-a trecut că ar putea să fie sacristan, dar parohul vremii, părintele Ștefan Husztik (1914 Stanciova – 1989 Timișoara III Elisabetin), i-a propus acest lucru, având în vedere că bunicul locuia în apropierea bisericii. Bunicul a continuat sa lucreze în mină, deoarece sacristanii de atunci nu aveau salar, iar la treburile bisericești l-au mai ajutat și copiii lui -, adică mama mea și cei doi unchi. Tot așa a ajutat la biserică până în anul 1980, când a trecut la cele veșnice.
În perioada 1980-1996 mama mea, Maria Moldovan, i-a luat locul, dar spre deosebire de bunicul, ea s-a putut angaja, acest lucru fiind deja posibil, din punct de vedere administrativ. Eu ca și copil am ajutat-o pe mama la treburile bisericești și uneori mă mai și jucam pe harmonium-ul parohiei. Așa am început sa cânt, învățând după ureche cântecele bisericești crașovenești.
După moartea părintelui Husztik în 1989 (27 mai), temporar parohia a fost preluată de părintele Marian Tjinkul. Dumnealui m-a îndemnat să urmez cursurile Școlii de Cantori din Timișoara, care a fost organizată de Episcopie. Chiar dacă lucrasem deja la IGOR (Reșița) ca și merceolog, am acceptat această propunere. Din 1990, când parohia a fost preluată de părintele Petar Dobra († 24 septembrie 2020), m-am angajat și eu ca și cantor-organist pentru Clocotici și filiala Vodnic. Iată, așa anul acesta se împlinesc 30 de ani de când lucrez în serviciul Bisericii.
Mă bucur că în tot acest timp am păstrat și dezvoltat activitățile corului bisericesc. Părintele Ștefan Husztik a fondat acest cor și s-a cântat pe două voci, dar numai de Crăciun. Acum cântăm cu corul cu ocazia tuturor sărbătorilor mari, inclusiv de Prima Împărtășanie și sf. Mir. Din toată inima doresc să mulțumesc clocoticienilor și vodnicienilor, celor mai în vârstă care au activat în cor, dar și tinerilor de azi, deoarece s-a menținut continuitatea și împreună am reușit să înfrumusețăm sfintele Liturghii.“

Sursa: după Daniel Lucacela, Hrvatska Grancica, nr. 180, august 2020, p. 11.
Foto: arhiva personală Denis Moldovan.