Luni, 9 septembrie 2019, a început un nou an școlar pentru cadrele didactice și pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Un nou început, cu noi provocări, noi sarcini, cunoaștere, învățare, câștig de experiență, întrebări, colaborare, succese, jocuri, credință și încredere.
Datorită lucrărilor de renovare la Catedrala Sf. Gheorghe, Domul din Piața Unirii, în acest an deschiderea anului școlar și Liturghia de Veni Sancte Spiritus a avut loc în biserica parohială din Timișoara III Elisabetin. Celebrantul principal al Liturghiei a fost episcopul diecezei, E.S. Iosif Csaba Pál, alături de el fiind Msgr. Johann Dirschl, vicar general, Pr. Zoltán Kocsik, directorul liceului Gerhardinum, Pr. László Bakó, secretar episcopal, Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat, Pr. Zoltán Máthé, paroh Timișoara V Mehala, spiritual și P. Martin Gál SDS, salvatorian.
La deschiderea anului școlar, Pr. Director Zoltán Kocsik i-a salutat pe dl. Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș, dl. Ferenc Kiss, inspector școlar, adresând totodată salutări calde elevilor, părinților și bunicilor acestora, înformându-i asupra faptului că din toamna aceasta pentru el a început o misiune nouă, aceea de director și responsabil pentru 450 de elevi și aproximativ 50 de profesori. În același timp, a mulțumit doamnei Ilona Iakab, fostul director – care va continua să activeze ca director adjunct și profesor – pentru munca perseverentă și devotată depusă în ultimii 10 ani în serviciul învățământului catolic din Timișoara. – Școala elementară (gimnazială, cu clasele V-VIII) și cea secția preșcolară (grădinița) s-au deschis sub conducerea doamnei Iakab. Părintele director Zoltán Kocsik a mai precizat: – „Dragi elevi, școala ne învață că viața este frumoasă și are sens numai atunci dacă este plină de provocări. Ne arată că drumul spre succes este învățatul și munca bine făcută. Fiecare disciplină este o părticică din imaginea de puzzle a acestei lumi minunate, create de Bunul Dumnezeu. Dragi părinți, vă mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordați, că ne-ați încredințat educația copiilor Dumneavoastră. Dorim să educăm și să formăm împreună cea mai prețioasă comoară a noastră: copii și tinerii noștri.”
După aceasta, Pr. Kocsik i-a prezentat pe diriginții și educatorii fiecărei clase: Kinga Köntös, Júlia Farcaș, Anna Mária Gál, Krisztina Gergely, Gyöngyi Lőrincz, Laura Luda, Erzsébet Nüszl, Ilona Iakab, Henrietta György, Ioana Vasi, Diana Mihaela Bugari, Claudia Dermeștiov, Carla Dolga, Andreea Badea, Melinda Kapitany, Melinda Babușcov, Veronica Bakos, Sarolta Floca, Cosmina Iovanovici, Claudia Laki, Karin Lovasz și Aranka Pașcalău.
Episcopul Diecezei de Timișoara, E.S. Iosif Csaba Pál a celebrat Sf. Liturghie de deschidere a anului școlar, înainte de care i-a întrebat pe cei mici dacă sunt emoționați acum, înainte de începerea școlii. El a rezumat în predica sa, faptul că emoția copiilor nu vine din frică, ci din bucurie și curiozitate. „Începerea școlii aduce bucuria de a întâlni colegii, prietenii, pe cei pe care nu i-am văzut de mult și de a învăța. Dorința de a învăța, de a crește în cunoștințe, aparține naturii umane. Omul caută răspunsuri la întrebările sale despre propria sa viață, sensul vieții sale și soarta umanității. Orele de religie nu sunt destinate să le ofere elevilor doar cunoștințe religioase, ci și să îi ajute să pună aceste cunoștințe în practică. Credința fără fapte este moartă. Cer binecuvântarea lui Dumnezeu pentru acest an școlar, astfel încât să îl puteți finaliza cu succes, urmând calea Lui” a spus episcopul nostru.
Văzând copiii zâmbitori, cu ochi strălucitori, putem spune că anul școlar 2019-2020 a început cu bucurie la Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, care sigur va aduce o creștere spirituală și intelectuală atât pentru educatori, cât și pentru elevi.