Miercuri, 23 ianuarie 2019 a avut loc în Domul „Sf. Gheorghe” Catedrala Romano-Catolică din Timișoara deschiderea oficială a lucrărilor de renovare și restaurare în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” – cod SMIS 119627 – finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

La eveniment au participat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, Msgr. Johann Dirschl Vicar General, părintele canonic Nikola Lauš, cancelar-econom al diecezei și pr. Bakó László, secretar episcopal. Alături de ei au participat Excelența Sa dl. Ralf Krautkrämer, Consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, dl.Sorin Maxim, directorul ADR Vest, dl. Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara și reprezentanții Prefecturii jud. Timiș și ai Consiliului Județean Timiș, precum și reprezentanții celor două firme de construcții care vor realiza lucrările, și anume SC Danart Import Export SRL pentru lucări de intervenții asupra componentelor artistice și SC Constructim SA pentru lucrări de intervenții generale Nikola Lauš.

Întâlnirea a fost moderată de Pr. Nikola Lauš, fiind deschisă cu cu preludiu muzical, executat la orgă de către dl. Bajkai-Fábián Róbert, organistul Domului. Excelența Sa Iosif Csaba Pál a evidențiat în cadrul primei alocuțiuni rostite, rolul spiritual și istoric al Domului, în calitatea sa de inimă a catolicilor bănățeni, un loc special de întâlnire cu Dumnezeu, exprimându-și bucuria că Pr. Lauš va coordona, din partea episcopiei, acest proiect, într-un mod similar cu cel coordonat de domnia sa la Maria-Radna. Pr. Lauš, preluând cuvântul a evidențiat faptul că deschiderea viitoare, intenționată, către turiștii din zonă, dar și din întreaga lume, are și un aspect care, în esență se adresează tot spiritului, sufletului oamenilor, care călcând pragul Domului, nu vor întâlni aici doar frumusețile artei religioase baroce, dar vor avea ocazia și de a-l căuta și întâlni pe Dumnezeu, cel care ne călăuzește pașii, viața și ne binecuvântează existența, cel care se dăruiește nouă în fiecare zi. Au rostit în continuare alocuțiuni dl. Sorin Maxim, director ADR Vest, dl. Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara și reprezentanții autorităților județene. După acest moment, Pr. Lauš a răspuns întrebărilor presei cu privire la proiect. Excelența Sa Iosif Csaba Pál a rostit în încheiere o rugăciune de încredințare a orașului în mâinile Tatălui Ceresc și pentru buna desfășurare a lucrărilor, împărtășind binecuvântarea sa episcopală celor prezenți și muncitorilor care vor lucra în viitor în Dom. Orga Domului a răsunat din nou, prin intonarea Te Deum-ului, în textul său clasic, german „Grosser Gott, wir loben Dich!” În cursul săptămânii curente se vor mai celebra sf. Liturghii în Dom, până inclusiv duminică seara, după care lăcașul va fi închis pentru începerea lucrărilor. După acest moment, credincioșii vor putea, pentru o perioadă de timp, să participe la sf. Liturghii din biserica parohială „Sf. Ecaterina” (Timișoara I. Cetate), unde programul a fost suplimentat, la Biserica Piariștilor, precum și în toate celelalte biserici romano-catolice din oraș. Programul liturgic al acestora a fost deja publicat pe rețelele de socializare, urmând a fi mediatizat și mai mult în următoarea perioadă.

Lucrările care urmează a fi realizate vizează: restaurarea tuturor componentelor artistice ale Domului, Catedrala Romano – Catolică din Timișoara, și anume: lemnul, stucomarmura, stucatura, vitraliile și pictură pe pânză; înlocuirea instalațiilor termice, a celor electrice, și a celor sanitare; restaurarea elementelor din piatră și metal; intervenții asupra sarpantei și învelitoarei; intervenții la criptă; zugrăvirea fațadelor; refacerea împrejmuirii și amenajare spațiilor verzi; asigurarea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități.

Valoarea totală a contractelor de lucrări este de 16.460.849,60 lei fără TVA, din care 16.118.710,41 lei reprezintă contribuție europeană, iar 342.139,19 lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. Termenul limită pentru realizarea lucrărilor este 1 iulie 2020.

Episcopia Romano–Catolică de Timișoara dorește, prin intermediul acestui proiect, să crească atractivitatea acestui obiectiv atât de important pentru comunitatea locală – din perspectivă spirituală, culturală, istorică și artistică – în rândul vizitatorilor Domului, precum și în rândul numărului tot mai mare de turiști care vizitează Timișoara, și care vor avea astfel oportunitatea de a cunoaște în mod direct și nemijlocit istoria, dar și valorile sprituale și arhitectonice ale orașului. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați – persoana de contact: Pr. Nikola Lauș – Director al Cancelariei Diecezane, telefon: 0256 – 490 081, fax: 0256 – 497 201, e-mail: secretar@gerhardus.ro.

Dr. Claudiu CĂLIN