Arheologii Muzeului Național al Banatului din Timișoara au dat de urma – foarte probabil – a primului cimitir romano-catolic al comunei Dudeștii Noi, până acum trei decenii una eminamente șvăbească (germană). În acest cimitir au fost înmormântați primii coloniști germani sosiți aici în veacul al XVIII-lea pentru a fonda noua așezare (publicația Banater Post/ München a relatat despre acest lucru în ediția din 20 ianuarie 2021). Pe o suprafață de doar 150 metri pătrați au fost descoperite nu mai puțin de 100 de morminte. În opinia cercetătorilor este vorba de rămășițele pământești ale primilor coloniști, atrași aici în 1748 de un agent pe nume Johann Oswald, coloniști care s-au așezat în prediul Beșenova. Se pare că acești germani au fost implicați în lucrări de asanare a mlaștinilor, pentru transformarea pământurilor zonei în terenuri roditoare, agricole. Mulți dintrei ei s-au îmbolnăvit de leptospiroză (o boală infecțioasă de natură bacteriologică) datorită climei umede și a apei nesănătoase din Banatul acelor vremuri.
Într-unul din mormintele de coloniști germani a fost descoperită și o medalie cu caracter creștin, religios, evident romano-catolic, care a fost depusă în mormânt asupra trupului defunctului. Medalia a fost curățată și restaurată de specialiștii Muzeului Național al Banatului din Timișoara, iar în vederea identificării motivelor redate pe aceasta, a fost consultat și arhivistul Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, dr. Claudiu Călin.
Pe una din cele două fețe a medaliei (avers) este redată o reprezentare a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus în brațe, imagine care ne amintește, ca tipologie, de statuetele miraculoase de la Altötting (Bavaria) sau Mariazell (Austria). Inscripția alăturată redă numele „MARIA“, primele două litere fiind așezare de-a stânga Fecioarei, iar ultimele trei de-a dreapta acesteia. Pe revers se poate distinge o reprezentare a Mântuitorului Isus Cristos aflat în suferință, legat la stâlpul infamiei, unde a fost biciuit. Inscripția adiacentă nu este lizibilă, însă cu foarte mare probabilitate stă în legătură cu suferințele Mântuitorului.
Imaginile și informațiile ne-au fost puse la dispoziție de dl, dr. Dan Leopold Ciubotaru, arheolog în cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Și alte obiecte devoționale, precum Rozarii ori Cruci mici au fost depuse asupra corpurilor primilor coloniști înmormântați aici, fiind descoperite cu această ocazie. Este vorba de obiecte mici, simple, modeste, doar cu o valoare spirituală pentru defuncți și pentru urmașii lor. Sperăm să vă aducem informații, cât de curând, și despre acestea.